Τους κινδύνους στα εθνικά θέματα επισημαίνει ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ

Τα αγωνιώδη μηνύματα που καλούν στην πολιτική ηγεσία  να στρέψει την προσοχή της ειδικά τώρα, μέσα στην οικονομική κρίση, στα εθνικά θέματα, πληθαίνουν.  Ενδεικτική είναι μια ομιλία του πρώην Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνου Ζιαζιά.  Ο στρατηγός Ζιαζιάς σε ομιλία του σε ημερίδα της Σχολής Εθνικής Άμυνας, υποστήριξε ότι στόχοι της Τουρκίας στην περιοχή είναι “η διαιωνιση της εσωστρέφειας της Μειονότητας, η αναγωγή της θρησκείας (μουσουλμανικής) και της γλώσσας (τουρκικής) σε στοιχεία εθνοφυλετικής καθαρότητας και η αναγόρευση της “Μητέρας Πατρίδας”, δηλαδή της Τουρκίας ,ως μοναδικού και αδιαφιλονίκητου εγγυητή των συμφερόντων και δικαιωμάτων της μειονότητας”.

Σύμφωνα με τον Αρχηγό “οι στόχοι αυτοί της Τουρκίας απορρέουν από μία γενικότερη ιδεολογικοπολιτική στρατηγική της οποίας εμπνευστής υπήρξε ο Τ. Οζάλ” με το εθνικιστικό σχέδιο των Τούρκων να είναι η “δημιουργία ενός άξονα στα Βαλκάνια…” . Αυτός είναι ο Νεοθωμανισμός κατά τον κ. Ζιαζιά.

Μπροστά στις τουρκικές μεθοδεύσεις, ο στρατηγός διαπιστώνει: “τεράστιες ευθύνες των υπηρεσιών για ανεξέλεγκτη δράση παρακρατικών και παραστρατιωτικών ομάδων ,που δρουν ανεξέλεγκτα στην περιοχή υπό την αιγίδα του προξενείου της Κομοτηνής . Τι κάνει η Ελληνική επίσημη κρατική Διοίκηση στην Θράκη; Γιατί μένει άπραγη ενώ διαπιστώνει παραβίαση της νομιμότητας από ενεργούμενα του Τουρκικού προξενείου εις βάρος των εθνικών συμφερόντων και των μουσουλμάνων κατοίκων της Θράκης; Παράλληλα είναι παγκοίνως αποδεκτό ότι μια ευημερούσα και ακμαζουσα μειονότητα, ουδόλως εξυπηρετεί τον τουρκικό σχεδιασμό” , σημειώνει ο πρώην Α/ΓΕΣ.

Ο στρατηγός Ζιαζιάς επισημαίνει: “ Η θλιβερή πραγματικότητα γνωστή στους “παροικούντες στην Ιερουσαλήμ “, θα εκλείψει μόνο και όταν,το σύνολο των πολιτικών κομμάτων της χώρας μας, αλλά και οι γηγενείς κομματικοί και άλλοι παράγοντες, αποφασίσουν να προτάξουν πέρα και πάνω από οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα ή επιδίωξη ,το συμφέρον της Θράκης και κατ΄ επέκταση το εθνικό συμφέρον. Μέχρι να συμβεί αυτό , η τουρκική πολιτική θα παραμείνει πηγή κινδύνων, απειλούντων όλο και περισσότερο την ομαλότητα της περιοχής και την επ΄ αυτής στηριζόμενη εθνική μας κυριαρχία”.

Αναφερόμενος στην επιβίωση του κράτους επισημαίνει: “ Η οικονομία αποτελεί σημαντικό συντελεστή της Εθνικής μας ισχύος και τον αιμοδότη της αμυντικής μας ικανότητας. Οι βασικοί συντελεστές επιτυχίας της αμυντικής ισχύος ,όπως η δομή δυνάμεων,τα οπλικά συστήματα και το ανθρώπινο δυναμικό ,εξασθενούν ,υποβαθμίζονται ή αδρανοποιούνται, αν δεν υπάρχει η αναγκαία χρηματοδότηση. Θα ήταν ουτοπία να ισχυρισθώ ότι η οικονομική κρίση δεν επηρεάζει τόσο τη συντήρηση, όσο και την λειτουργικότητα των ΕΔ. Η συνέχιση των περικοπών των αμυντικών δαπανών χωρίς κεντρικό σχεδιασμό θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία υποστήριξης από την στρατιωτική ηγεσία, των αντικειμενικών σκοπών που καθορίζει η πολιτική Εθνικής Άμυνας, με όλες τις αντίστοιχες επιπτώσεις”.

Ο πρωην Α/ΓΕΣ προτείνει μεταξύ άλλων την ενίσχυση του στρατηγικού άξονα Ελλάδος -Κύπρου, τη σχεδίαση και υλοποίηση της μελλοντικής δομής δυνάμεων και -το πιο χρήσιμο ίσως- τη θεσμοθέτηση περιοδικής εκπαιδεύσεως της πολιτικής Ηγεσίας επί θεμάτων χειρισμού κρίσεων, Εθνικής κινητοποιήσεως,πολιτικής διαχειρίσεως στρατιωτικών αναμετρήσεων ,καθώς και τρόπων τερματισμού αυτών ώστε να αποφευχθούν διαπιστωμένες δυσλειτουργίες του παρελθόντος.

Ο κ. Ζιαζιάς προτείνει “την ανύψωση του φρονήματος και του ηθικού των ΕΔ με στοχευμένες δράσεις και εφαρμογή του Στρατιωτικού κώδικα δεοντολογίας,διεξαγωγή ρεαλιστικών ασκήσεων και αξιοπρεπείς αποδοχές, ανταποκρινόμενες στην ιδιαιτερότητα της αποστολής του προσωπικού”, αλλά και “αύξηση της θητείας των εφέδρων οπλιτών στους 12 μήνες”.

Με στοιχεία από OnAlert.gr