Συγκλονιστική μαρτυρία Ελληνίδας στην Κωνσταντινούπολη στο NewsIt: Έπνιξαν με δακρυγόνα και χημικά το ελληνικό σχολείο – Έχουμε εγκαταλείψει την πόλη

Μόνο άγρια μπορεί να χαρακτηριστεί η εικόνα που έζησαν οι έλληνες της Κωνσταντινούπολης από τα σοβαρά επεισόδια που βρίσκονται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σε εξέλιξη και πλέον επεκτείνονται σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Η αγριότητα της αστυνομίας την οποία ήδη παραδέχθηκε ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν πρωτοφανής και παραλίγο να έχει και απρόβλεπτες συνέπειες και για τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην ιστορική πόλη.

Μιλώντας αποκλειστικά στο NewsIt μία κάτοικος της Κωνσταντινούπολης η κα Χριστίνα αποκάλυψε πως η τουρκική αστυνομία έριχνε αδιακρίτως δακρυγόνα και χημικά έξω από το ομογενειακό σχολείο Ζάππειο μέσα στο οποίο βρίσκονταν όλα τα ελληνόπουλα, κάνοντας το μάθημά τους. Από τον “πόλεμο” των δακρυγόνων όπως περιγράφει η κα Χριστίνα τα παιδιά αναγκάστηκαν να μένουν μέσα στην αίθουσα για αρκετή ώρα, ενώ ακόμα και όταν κατάφεραν να βγουν η αποπνικτική ατμόσφαιρα τα επηρέασε και ένιωθαν χάλια.

Όπως σημείωσε η κα Χριστίνα τα πράγματα στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνα, καθώς στο ομογενειακό σχολείο υπάρχει νηπιαγωγείο και προνήπιο. Δίπλα από το σχολείο είναι ο ιερός ναός της Αγίας Τριάδας και πιο δίπλα ένας παιδικός σταθμός, με την κα Χριστίνα να δηλώνει πως κινδύνευσαν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα και τα μωρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό προξενείο κάλεσε στα κεντρικά της Αστυνομίας προκειμένου να τους ενημερώσουν πως υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά, αλλά η απάντηση ήταν πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και πως αυτές είναι οι εντολές.

Όπως αποκάλυψε η ελληνίδα της Κωνσταντινούπολης ίδια κατάσταση επικράτησε και απέναντι από το ελληνικό σχολείο όπου στεγάζεται το σχολείο των Αρμενίων και σημειώνει με νόημα: “δεν υπήρχαν απέξω διαδηλωτές. Κανένας αδέσποτος, κανά δύο να τρέχουν ξεκάρφωτοι. Δηλαδή, έριχναν χωρίς λόγο”.

Σύμφωνα με την κα Χριστίνα οι περισσότεροι έλληνες κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης ζουν γύρω από την πλατεία Ταξίμ που είναι το κέντρο των διαδηλώσεων και των επεισοδίων, ενώ όπως αποκάλυψε οι περισσότεροι Έλληνες έχουν φύγει από τα σπίτια τους και έχουν απομακρυνθεί στα προάστια της πόλης. Μάλιστα, η ίδια η κα Χριστίνα που μιλάει στο NewsIt αναφέρει πως έφυγε και εκείνη από το σπίτι της και φιλοξενείται στο σπίτι φίλων μακριά από το κέντρο.

Συγκλονιστικές είναι και οι περιγραφές για την κατάσταση που επικρατούσε τη νύχτα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, με την κα Χριστίνα να αναφέρει πως “η κατάσταση ήταν τραγική. Όλη η κατάσταση ήταν τραγική. Όλη νύχτα ακούγαμες πυροβολισμούς, γιατί έριξαν πλαστικές σφαίρες. Ακούγαμε τους κρότους από τα τενεκεδάκια και τα δακρυγόνα. Κάποια στιγμή άρχισαν να χτυπούν κατσαρόλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας”.

Τέλος, εντύπωση προκαλεί η αναφορά της ελληνίδας πως εδώ και ημέρες υπήρχε έντονη φημολογία για λαϊκή εξέγερση, αλλά οι περισσότεροι την τοποθετούσαν το φθινόπωρο!

Πηγή: NewsIt.gr