Κρίσιμη η Πέμπτη για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν σήμερα σε έκκληση δύο μεγάλων συνδικάτων και έχουν πλημμυρίσει και πάλι τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και άλλων μεγάλων τουρκικών πόλεων.

Στην έκτη ημέρα των διαδηλώσεων εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από δύο διαφορετικά σημεία και έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωσταντινούπλης,  κρατώντας κόκκινες ή άσπρες σημαίες και ζητώντας την παραίτηση του Ερντογάν.

“Ταξίμ αντιστάσου, οι εργαζόμενοι φθάνουν”, “Ταγίπ, οι πλιατσικολόγοι είναι εδώ!”, φώναζαν οι διαδηλωτές.

Τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους φοράνε κονκάρδες με την εικόνα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ, έχουν γεμίσει ασφυκτικά και το κέντρο της Άγκυρας, μέσα σε μια θάλασσα από τουρκικές σημαίες και περνώντας το μήνυμα στον Τούρκο πρωθυπουργό: “Αυτό το έθνος δεν θα υποκλιθεί μπροστά σου!”.

 

Στην Κωσταντινούπολη το κλίμα προς το παρόν είναι ειρηνικό αλλά στην Άγκυρα, με τον φόβο άγριων επεισοδίων, έχουν κάνει την εμφάνιση τους τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού ενώ η τουρκική αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα και χρησιμοποιεί αντλίες νερού για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών.

Εν τω μεταξύ, έντονη ανησυχία εκφράζουν διεθνείς και Τούρκοι αναλυτές για το μέλλον των κινητοποιήσουν ήδη από απόψε το βράδυ, καθώς οι ισλαμιστές, πιστοί οπαδοί του Ερντογαν,  ετοιμάζουν “αντεπίθεση”, με αφορμή τόσο τη γιορτή του Μιράτς, όσο  και την αυριανή άφιξη  του πρωθυπουργού από τη Β. Αφρική .

Υπάρχει έντονη φημολογία στα τουρκικά ΜΜΕ ότι μετά τη βραδινή προσευχή – προάγγελο της μουσουλμανικής γιορτής του Μιράτς (που θα γιορταστεί από τα ξημερώματα της Πέμπτης), πλήθος πιστών μουσουλμάνων, οπαδών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, θα ξεχυθούν στους δρόμους και – σε τέτοια περίπτωση, υπάρχουν βάσιμοι φόβοι για άγριες συγκρούσεις με τους “κοσμικούς”, κεμαλικούς  διαδηλωτές, που βρίσκονται ήδη στις πλατείες.

“Όλοι αναρωτιούνται εάν ο Ερντογάν θα συνεχίσει στη γραμμή των σκληρών δηλώσεων ή θα αλλάξει συμπεριφορά και θα ηρεμήσουν τα πράγματα” εξηγεί ο Τούρκος δημοσιογράφος Φεχμί Γκιουρνταλί, τονίζοντας πως το  “κλειδί” για τις εξελίξεις θα είναι η στάση του τουρκου πρωθυπουργού και οι εντολές που θα δώσει για την αντιμέτωπιση της κρίσης στη χώρα.

Πηγή: News.gr