Αβραμόπουλος: Δημιουργήσαμε φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις – Πολεμάμε την ανεργία

Τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στην Ελλάδα φιλικού προς τις επενδύσεις υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στο CNN, θέτοντας ως πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα την ανάσχεση της ανεργίας.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Nίνα ντος Σάντος, στην εκπομπή «Quest means business», στο Λονδίνο, λίγο πριν από τη συνάντηση με τον βρετανό ομόλογό του Γουίλιαμ Χέιγκ, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει σε σωστή τροχιά. Μετά από έναν χρόνο, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε θέσει την ελληνική οικονομία πάλι σε τροχιά. Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είναι αλήθεια ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες αλλά οι προσπάθειές μας αρχίζουν τώρα να αποδίδουν. Όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης».

Ο έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «έχουμε ξεκινήσει την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, η οποία ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Μειώσαμε το έλλειμμά μας. Για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός μας θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Δημιουργούμε ένα περιβάλλον πιο φιλόξενο και φιλικό προς στις επενδύσεις. Καταπολεμούμε τη γραφειοκρατία. Προβήκαμε σε ραγδαίες αλλαγές, ριζικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που σε μερικά χρόνια από τώρα θα αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας και τη λειτουργία του κράτους».

Σχολιάζοντας ερώτηση για το εάν οι εξελίξεις των τελευταίων ετών είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους γείτονές της ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «όσον αφορά τις άλλες χώρες, πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και άλλων χωρών της νότιας, αλλά και της κεντρικής Ευρώπης. Γνωρίζουμε τις αδυναμίες του συστήματος. Για αυτό σας είπα πριν ότι έχουμε αποφασίσει να αλλάξουμε τα πάντα στην Ελλάδα. Η κρίση μας έδωσε, πρώτα από όλα, μία ξεκάθαρη εικόνα της πραγματικότητας.  Μας έθεσε ενώπιον των ευθυνών μας, προκειμένου να προβούμε σε ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς η δημόσια διοίκησή μας ήταν ένας από τους αδύναμους κρίκους της οικονομίας μας».

Για την ανεργία ο έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «αυτό το ζήτημα μας απασχολεί πάρα πολύ. Γιατί θέλουμε να θέσουμε πάλι την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτή είναι η απάντηση στην ανάγκη δημιουργίας περισσότερων θέσεων εργασίας που  αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Αυτή είναι λοιπόν η μεγάλη μας προτεραιότητα. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουμε αυξήσει τα κίνητρα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Σε πρώτο στάδιο, στέλνουμε το ηχηρό μήνυμα ότι ένα πιο ευοίωνο και αισιόδοξο επενδυτικό τοπίο έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, ειδικότερα για τους νέους. Αυτή είναι η προτεραιότητα μας και πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας».

Για το πώς θα υπάρξει προσέλκυση επενδυτών, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας στο παρελθόν ήταν το εμπόδιο της γραφειοκρατίας. Τώρα ο κύβος ερρίφθη. Μπορεί στο παρελθόν η Ελλάδα να μαστιζόταν από τη γραφειοκρατία, όμως τώρα καλωσορίζει τις επενδύσεις. Όλα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα. Ένας νέος επενδυτικός νόμος (fast track) υιοθετήθηκε από το κοινοβούλιο. Όπως είπα και πριν, δημιουργήσαμε ένα περιβάλλον φιλόξενο και φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Ταξιδεύουμε ανά τον κόσμο, από την Άπω Ανατολή έως τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Παντού. Καλούμε τους πάντες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Τώρα είναι η στιγμή. Όλα αλλάζουν στη χώρα μας και η ανταπόκριση είναι εξαιρετικά θετική».