Η Ολομέλεια αποφασίζει για το κατηγορητηρίο κατά Παπακωνσταντίνου

Σήμερα το πρωί, Πέμπτη 6 Ιουνίου,  ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ για τη δυνατότητα διεύρυνσης του κατηγορητηρίου κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- θα ασκήσει αυτό το δικαίωμα που του παρέχεται από τον κανονισμό της Βουλής.

Την Τετάρτη κατέθεσε εκ νέου πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, ο οποίος, στην πολύωρη κατάθεσή του υποστήριξε ότι κατόπιν εντολής του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου κατέβαλε ο ίδιος προσπάθειες για να παραδοθεί από τις γαλλικές Αρχές η λίστα Λαγκάρντ.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη του κατάθεση στην Προανακριτική Επιτροπή ο κ. Πλασκοβίτης είχε υποστηρίξει ότι οι προσπάθειες που έκανε για τη λίστα Λαγκάρντ ήταν τηλεφωνικές.

Την Τετάρτη, ωστόσο, ισχυρίσθηκε ότι στην αρχική του κατάθεση δεν είχε ανατρέξει στα αρχεία του, γι’ αυτό και δεν θυμήθηκε να αναφέρει το γαλλικό έγγραφο, από το οποίο προέκυπτε ότι ζητούσε τη γαλλική συνδρομή για φορολογική αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ επικαλούμενος και τις διμερείς συμφωνίες μεταξύ Ελλάδος – Γαλλίας για αποφυγή διπλής φορολόγησης.

Ακόμα, ο κ. Πλασκοβίτης φέρεται να υποστήριξε ότι δεν είχε καμία οπτική επαφή με το CD που παρέλαβε και ότι το ηλεκτρονικό υλικό χειρίστηκε ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε επίσης ότι τόσο η παραλαβή του επίμαχου CD, όσο και του συνοδευτικού εγγράφου που είχαν την δική του υπογραφή έπρεπε να είχαν πρωτοκολληθεί, καθώς ήταν μια τυπική διαδικασία και πρόσθεσε ότι κακώς δεν έγινε.

Νωρίτερα, στην Επιτροπή έφτασαν οι γραπτές απαντήσεις, στα ερωτήματα που είχαν στείλει τα μέλη της, του ισραηλινού επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στον επίμαχο λογαριασμό των 550 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μιωνής δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν γνωρίζει κανέναν απολύτως πολιτικό, εξηγεί αναλυτικά τις δραστηριότητες της εταιρείας του, χαρακτήρισε «άρες μάρες κουκουνάρες» όσα γράφτηκαν, ενώ στην ερώτηση γιατί πιστεύει ότι ενεπλάκη το όνομα του αναφέρει: «Είναι κυρίως συνδυασμός απίστευτης ασχετοσύνης και προχειροδουλειάς. Τα στοιχεία ερμηνεύτηκαν λάθος, γι’ αυτό και η εμπλοκή μου».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ