Σαμαράς: Δεν έχουμε ιδεολογική κρίση, αλλά κρίση ανεργίας

Δεν υπάρχει ιδεολογική κρίση στην Ελλάδα, αλλά κρίση ανεργίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα οικονομικού φόρουμ που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα “Από τη μεταρρύθμιση στην Ανάπτυξη – Οδικός Χάρτης για την Ευρώπη”.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε για την άνοδο της Χρυσής Αυγής ότι οι άνθρωποι που την ψήφισαν δεν το έκαναν από ιδεολογία, αλλά με σκοπό να ψηφίσουν ενάντια στην κρίση, και επεσήμανε πως ο εξτρεμισμός θα αντιμετωπιστεί με την καταπολέμηση της ανεργίας και τον περιορισμό των λαθρομεταναστών.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα να συμβάλει στην ενεργειακή επάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει ευλογηθεί με τρεις τρόπους, καθώς έχει μεγάλη ηλιοφάνεια και δυνατότητα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, βρίσκεται στον δρόμο των αγωγών για την Ευρώπη, ενώ έχει και ενεργειακά αποθέματα στην επικράτειά της.

Ο κ. Σαμαράς σχολίασε ότι η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της πολύπλευρης οικονομικής κρίσης, όμως πλέον επιτυγχάνει πρόοδο, και σταθεροποιείται, καθώς έχει αποφευχθεί η έξοδος από το ευρώ, που θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα και θα ήταν κακή και για την ΕΕ. Ωστόσο, συνέχισε, υπάρχει μεγάλο κοινωνικό κόστος, καθώς η χώρα έχει μείωση του ΑΕΠ για έκτη χρονιά, που αθροιστικά θα ξεπεράσει το 25%, η ανεργία είναι στο 27% και στους νέους πάνω από 60%.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι η έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης δεν είναι κάτι στατικό, αλλά πρέπει να ιδωθεί μέσα από τη διαδικασία ανάπτυξης της Ευρώπης, για να περάσουμε στην φάση της πολιτικής ένωσης. Αντιστικτικά έφερε το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου ορισμένες Πολιτείες πληρώνουν από τον προϋπολογισμό τους την κάλυψη του ελλείμματος άλλων Πολιτειών.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε ακόμα πρόσκληση στον ομόλογό του της Φινλανδίας, Γίρκι Κατάινεν, να επισκεφθεί την Ελλάδα, πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή, και έτσι ο Γίρκι Κατάινεν θα επισκεφθεί την Ελλάδα σε ημερομηνία που θα καθοριστεί σύντομα μέσω της διπλωματικής οδού, μαζί με ομάδα επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.