Πως θα πάρετε το δίπλωμα του καλού γονέα

Επιτυχία είναι, όταν το σπίτι είναι πάντα καθαρό και τακτοποιημένο; Όταν υπάρχει πάντα έτοιμο φαγητό; Όταν τα ρούχα είναι σιδερωμένα; Μπα, όλα αυτά είναι η επιτυχία της καλής νοικοκυράς. Ποια είναι η επιτυχία του καλού γονιού;

Το χαμόγελο, η αγκαλιά, το φιλί και το «σ’αγαπώ» του παιδιού του φυσικά.

Το παιδί δεν ενδιαφέρεται για το εάν τα ρούχα του είναι σιδερωμένα. Δεν το νοιάζει, εάν το κρεβάτι του είναι στρωμένο. Δεν θα γκρινιάξει, όταν θα δει τα πιάτα άπλυτα στην κουζίνα.

Το παιδί θέλει να περνά χρόνο μαζί σας. Χρόνο δημιουργικό. Να παίζει, να σας ακούει να του μιλάτε, να το συμβουλεύετε, να το βοηθάτε στις κατασκευές του. Πολλές φορές του αρκεί απλά να είστε κοντά του και να του δίνετε σημασία, όταν σας δείχνει τη ζωγραφιά του και περιμένει να του πείτε πόσο ωραίο είναι το «έργο» του.

Το παιδί ζητά την κατανόησή σας, όταν θα δυσκολεύεται να ντυθεί μόνο του, λόγω ηλικίας. Όταν θα λερώσει τη φανέλα του με φαγητό, επειδή προσπαθεί να φάει μόνο του.

Θα ζητήσει την υπομονή σας, όταν θα κάνει φασαρία με τα αγαπημένα του παιχνίδια.

Ελπίζει στην επιείκειά σας, όταν θα κάνει τη σκανταλιά και τη ζημιά του.

Θέλει να νιώσει την αγάπη σας. Τη στοργή σας. Το χάδι σας.

Μόνο του θα σας επιβραβεύσει. Μόνο του θα σας δείξει πόσο επιτυχημένος γονιός είστε. Μ’ένα φιλί, μια αγκαλιά, δυο λέξεις: Σ’ ΑΓΑΠΑΩ!

Το να είστε επιτυχημένος δεν σημαίνει ότι πρέπει να του κάνετε όλα τα χατίρια.

Επιτυχημένος γονιός είναι εκείνος, που μεγαλώνει έναν σωστό ενήλικα.

Χτίστε τον εσωτερικό κόσμο του. Κάντε το ευγενικό, συμπονετικό, δημιουργικό.

Βοηθήστε το να είναι απαιτητικό από τον εαυτό του. Να μην τα περιμένει όλα από τους γύρω του, αλλά να πράττει.

Διδάξτε το να μαθαίνει από τα λάθη του. Να τα εκμεταλλεύεται και να μην τα επαναλαμβάνει.

Ναι, μαλώστε το. Όχι όμως μόνο και μόνο για να σταματήσει αυτό, που κάνει, αλλά για να μάθει ποιο είναι το σωστό. Δεν είναι αυτοσκοπός η τιμωρία. Στόχος σας πρέπει να είναι το ΜΑΘΗΜΑ.