Ξεκίνησαν μετά από δύο χρόνια οι συνομιλίες Βορείας και Νότιας Κορέας

Ξεκίνησαν οι πρώτες συνομιλίες σε επίπεδο εκπροσώπων μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας μετά από περισσότερα από δύο χρόνια.

Οι συνομιλίες γίνονται στην επαρχία Πανμουνιόμ στα σύνορα των δύο χωρών. Επί τάπητος θα βρεθούν οι εμπορικές σχέσεις Βορείου και Νοτίου Κορέας, καθώς η Σεούλ έχει διακόψει τις συναλλαγές με την Πιονγιάνγκ μετά την επιδείνωση των διμερών σχέσεων.

Στις συζητήσεις περιλαμβάνεται η επαναλειτουργία της βιομηχανικής ζώνης Κεσόνγκ, η οποία έκλεισε τον Απρίλιο όταν κορυφώθηκε η ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες.

Στόχος των πρώτων συνομιλιών μετά την κρίση που δημιουργήθηκε με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιoνγιάνγκ είναι η προετοιμασία του εδάφους για διαπραγματεύσεις υψηλότερου πολιτικού επιπέδου, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας.

Στο τέλος της πρωινής συνεδρίασης, εκπρόσωπος είπε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν τεχνικά θέματα για την μελλοντική υπουργική σύνοδο.

«Η ατμόσφαιρα της σημερινής συνάντησης … ήταν τέτοια που οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει ομαλά, χωρίς καμία διαφωνία» δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους στη Σεούλ.

Μετά από μήνες αυξημένης έντασης στη χερσόνησο, που έφτασε ακόμη και στα πρόθυρα πολεμικής εμπλοκής τρεις εκπρόσωποι από κάθε χώρα άρχισαν τις συνομιλίες τους την Κυριακή, ανέφερε ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Ενοποίησης σε σχετική ανακοίνωση.

Με την ένταση μεταξύ των δύο χωρών να έχει χαλαρώσει, η Νότια Κορέα κάλεσε τη Βόρεια σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου, αλλά η Πιονγιάγνγκ απάντησε ότι επιθυμούσε αρχικά συνομιλίες σε χαμηλότερο επίπεδο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό