Οι ποδοσφαιρικές “Ελλάδες” της Ομογένειας

Ο Ιωάννης Πολέμης στο γνωστό ποίημα του αναρωτιέται…“Τι είναι η πατρίδα μας;”
Θα μπορούσε να ρωτά ίσως και… “τι είναι η Ελλάδα;”.
Το θέμα είναι ποιά θα ήταν η απάντηση.
Για την “πατρίδα” ο ποιητής απαντά πως… “όλα είναι…κι αυτά κι εκείνα και κάτι που ‘χουμε μες την καρδιά…”.
Για το “τι είναι η Ελλάδα”…θα μπορούσαν να δοθούν πολλές απαντήσεις.
Μια από τις τόσες θα μπορούσε να είναι και… “η αγαπημένη ποδοσφαιρική ομάδα μας” !!!
Χωρίς, απαραίτητα, να εννοείται μόνο η “αγαπημένη όλων των Ελλήνων”. Η Εθνική Ελλάδος.
Εκατομμύρια Έλληνες μετανάστες όταν μιλούν για ποδόσφαιρο, αποκαλώντας την αγαπημένη τους ομάδα “Ελλάδα” δεν αναφέρονται μόνο στην Εθνική. Εννοούν και την αγαπημένη τους τοπική ποδοσφαιρική ομάδα που ίδρυσαν στη χώρα όπου μετανάστευσαν.
Το ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο σπορ των Ελλήνων.

Το ίδιο ισχύει και για τους Έλληνες μετανάστες, οι οποίοι στις χώρες όπου ζουν, ίδρυσαν, ιδρύουν τις ομάδες τους και τις δίνουν ελληνικά ονόματα.
Ονόματα που θυμίζουν την Πατρίδα. Ονόματα όπως “Acropolis FC”, “Athens United”, “Kerkyra FC”, “Kasos FC”, “Thessaloniki FC”, “Olympians FC”, “Alexandros FC”, “Panellinios”, “Makedonikos”, “Apollon”, “Ermis”, “Omiros”, “Atlas”, “Enosis”, “Omonia” και άλλα παρόμοια.
Τις δίνουν όμως και το ίδιο το όνομα της Πατρίδας.
Τις ονομάζουν “Hellas” μαζί με το όνομα της πόλης που διαμένουν…
Στην Αμερική, στον Καναδά, στην Ευρώπη, στην Αυστραλία, δεκάδες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ομογένειας ονομάζονται…“Hellas Football Club”, “Hellas Soccer Club”, “Fußball-Club Hellas” ή όπως αλλιώς ονομάζεται το…“Αθλητικός Σύλλογος” στις χώρες τους. Το όνομα “Hellas” είναι αυτό που δεν αλλάζει, δίπλα από το όνομα της κάθε πόλης.

Οι περισσότερες από αυτές τις ομάδες αγωνίζονται στις μικρομεσαίες κατηγορίες των περιοχών όπου ζουν οι ομογενείς ιδρυτές τους, κάποιες όμως κατάφεραν να ξεχωρίσουν, να διακριθούν και να κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή του ποδοσφαίρου της χώρας τους.
Από την “Hellas Vancouver SC” του Καναδά μέχρι την “Ηellas Βerchem FC” του Βελγίου και από τη “South Melbourne Hellas FC” της Αυστραλίας μέχρι τη “FC Hellas Zurich” της Ελβετίας και τις ατέλειωτες “FC Hellas” των πόλεων της Γερμανίας, όλες αυτές οι ποδοσφαιρικές ομάδες με το όνομα “Ελλάς”, όπως και οι υπόλοιπες Ομογενειακές, έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία. Εξ ίσου ενδιαφέρουσα είναι και η ιστορία κάποιων άλλων ευρωπαϊκών ομάδων, οι οποίες δεν δημιουργήθηκαν από Έλληνες αλλά ονομάστηκαν “Hellas” για λόγους… φιλελληνικούς.

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ “HELLAS” ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Οι πιο ισχυρές ομογενειακές ομάδες με το όνομα “Hellas” υπάρχουν στην Αυστραλία και πραγματικά κάποιες από αυτές αποτελούν την ποδοσφαιρική δύναμη της χώρας. Δύο μάλιστα συγκαταλέγονται στις κορυφαίες.

Το 1956 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, οι Έλληνες ομογενείς ίδρυσαν την ομάδα “Ελλάς” Μελβούρνης (South Melbourne Hellas για την ακρίβεια). Της έδωσαν βεβαίως τα χρώματα της γαλανόλευκης. Μεγάλη μορφή της ομάδας ήταν ο πρόεδρός της Θησέας (Τεό) Μαρμαράς, ένας μετανάστης από τη Λήμνο, που την καθιέρωσε στα σαλόνια του ποδοσφαίρου της Αυστραλίας, κερδίζοντας τίτλους τόσο στο περιφερειακό πρωτάθλημα της πολιτείας Βικτώρια όσο και στο εθνικό πρωτάθλημα της χώρας. Από το 1999 η ομάδα ονομάζεται απλώς South Melbourne και για πολλούς θεωρείται η πιο πετυχημένη ομάδα της Ωκεανίας. Παρά τη μετονομασία της, στις τάξεις των φίλων και των αντιπάλων εξακολουθεί να ονομάζεται “Ελλάς”.

Κάτι αντίστοιχο με τη Μελβούρνη, δημιούργησαν και οι Έλληνες ομογενείς στη “γειτονική” Αδελαΐδα. Εκεί, το 1962, δημιούργησαν την ποδοσφαιρική ομάδα “Ελλάς Δυτικής Αδελαΐδα” (West Adelaide Hellas), με χρώματα πάλι τα γαλανόλευκα. Μια επίσης επιτυχημένη ομάδα που σήμερα μπορεί να αγωνίζεται στο περιφερειακό πρωτάθλημα, όμως λόγω της δυναμικής της είναι θέμα χρόνου η επάνοδός της στη μεγάλη κατηγορία του Αυστραλιανού ποδοσφαίρου.

Με όλα αυτά, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι Έλληνες είναι μεταξύ των μεταναστών που όχι απλώς έμαθαν την Αυστραλία να παίζει ποδόσφαιρο αλλά ανέβασαν το ποδοσφαιρικό επίπεδο της χώρας με τις ομάδες που ίδρυσαν.

“HELLAS” ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

Το παράδειγμα των ομογενών της Αυστραλίας, ακολούθησαν κι άλλοι Έλληνες μετανάστες, ιδρύοντας ποδοσφαιρικές ομάδες με την επωνυμία “Hellas” στους τόπους διαμονής τους.

Δικό μας παράδειγμα στο Βέλγιο, η ομογενειακή ομάδα “Ηellas Βerchem FC” που με τα γαλανόλευκα χρώματά της αγωνίζεται στην Πρώτη Ερασιτεχνική Κατηγορία της χώρας, με έδρα την πόλη του Βerchem. Η “Ηellas Βerchem FC” μαζί με την επίσης ομογενειακή ομάδα “Ερμής” Βρυξελλών αποτελούν τα καμάρια των ποδοσφαιρόφιλων Ελλήνων που ζουν στο Βέλγιο και όχι μόνο.

Στην Ελβετία, από το 1962 οι Έλληνες της Ζυρίχης δημιούργησαν την ομάδα “FC Hellas Zurich” η οποία αγωνίζεται στις μικρότερες κατηγορίες της χώρας. Η ομάδα εργάζεται ιδιαίτερα στον τομέα των μικρών ηλικιών και των τμημάτων υποδομής.

ΤΑ SOCCER CLUBS “HELLAS” ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΑ

Ίδιες περιπτώσεις και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στη χώρα το ποδόσφαιρο μπορεί να μην είναι το δημοφιλέστερο άθλημα, όμως για τους έλληνες μετανάστες ήταν πάντα το αγαπημένο τους. Έτσι ίδρυσαν αρκετές ελληνικές ομογενειακές ομάδες και σε κάποιες έδωσαν το όνομα “Hellas”. Τέτοιες ομάδες αγωνίζονται σήμερα κυρίως στα τοπικά Πολιτειακά πρωταθλήματα, με κυρίαρχες την “Hellas Soccer Club Detroit”, την “Hellas Soccer Club Chicago” και την “Hellas Falcons Chicago”. Η αναφορά γίνεται χωρίς να παραγνωρίζουμε τις υπόλοιπες ομογενειακές ομάδες και ειδικά την ηρωική “Greek American Atlas Astoria” που ίδρυσε το 1941 ο θρύλος της Νέοϋορκέζικης ομογένειας Tom Laris και ακόμη πρωταγωνιστεί στο περιφερειακό πρωτάθλημα της περιοχής.

Πηγή: Neoskosmos.com