Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα επανέρχεται στο ενεργειακό πεδίο ως σημαντικός παίκτης

«Δεν αποκλείουμε οτι θα επανεμφανιστούν οι Ρώσοι και οι άλλοι. Αυτό που έγινε σήμερα, δεν το περίμενα, αλλά δεν μπορούσα να το αποκλείσω», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή NETWEEK.

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι το κεφάλαιο των ρώσων δεν έχει κλείσει, ενώ σημείωσε ότι η απόφαση της Gazprom ελήφθη κατά την εκτίμηση του με καθαρά εμπορικά κριτήρια.

«Τον τελευταίο καιρό με τον πρωθυπουργό δραστηριοποιούμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή η προσπάθεια θέλει δουλειά» είπε ο κ. Αβραμόπουλος, και προσέθεσε: «Δεν τελείωσε και ο κόσμος σε τελική ανάλυση».

«Υπάρχουν και άλλες χώρες που ενδιαφέρονται για τη ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και έφερε ως παράδειγμα την εταιρεία SOCAR.

«Με τις τελευταίες εξελίξεις ανεβαίνουν οι πιθανότητες να πετύχει ένα άλλο project, αυτό του TAP» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος. «Σε αυτό το πλαίσιο πήραμε και αρκετές γεωπολιτικές πρωτοβουλίες» υποστήριξε ο κ. Αβραμόπουλος και τόνισε ότι η «Ελλάδα επανέρχεται στο ενεργειακό πεδίο ως σημαντικός παίκτης».

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την τρικομματική κυβέρνηση «μοναδικό φαινόμενο» και όπως σημείωσε «παρά τις δυσκολίες συμπληρώνει έναν χρόνο στην εξουσία και κατάφερε να κάνει τομές οι οποίες δεν έγιναν τα τελευταία 40 χρόνια».

«Έπρεπε από μόνοι μας να είχαμε νοικοκυρέψει τα οικονομικά μας νωρίτερα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην έκθεση του ΔΝΤ, τόνισε ότι πολλές από τις συνταγές που πρότεινε το ταμείο δεν ήταν οι καλύτερες, και αυτό αποδείχτηκε στην πράξη.

«Το ΔΝΤ δεν ενεργεί μόνο του» είπε ο κ. Αβραμόπουλος και συμπλήρωσε: «Συνεργάζεται με την ΕΕ και την ΕΚΤ, δεν είναι αποκομμένο το Ταμείο».

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «στο ξεκίνημα της κρίσης αδικήθηκε η Ελλάδα, αφού βγήκε πρώτη στη σκηνή και κατηγορήθηκε ενώ στο παρασκήνιο βρισκόταν οι αδυναμίες της ΕΕ».

Όπως σημείωσε «το ΔΝΤ με την αυτοκριτική του ομολόγησε ότι πρέπει να αλλάξει την πολιτική του».

Για τα σενάρια περί «κουρέματος» του χρέους υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάτι επισήμως. Με τα όσα κάνει η κυβένρηση διαμορφόνονται οι όροι για να γίνει βιώσιμο το χρέος.

Αναφέρθηκε εξάλλου στις πολεμικές αποζημιώσεις, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία μία κυβέρνηση έφερε το θέμα στη δημοσιότητα και αυτό την τιμά.

Όπως είπε, όταν θα υπάρχει πλήρης νομική τεκμηρίωση, θα προχωρήσουμε επίσημα σε διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

Αναφερόμενος στην απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων ότι «υπήρξε δέσμευση στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών του Απριλίου, αλλά δεν υπάρχει απόφαση». Ειδικότερα για την ΕΡΤ είπε ότι χρειάζεται νοικοκύρεμα.

Τελικές αποφάσεις σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος για το θέμα των δημόσιων υπαλλήλων θα ληφθούν στην επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Έκανε λόγο για την ανάγκη να αλλάξει το πολιτικό σύστημα σημειώνοντας ότι ο πολίτης με την ψήφο του έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πράγματα.

Εμφανίστηκε αντίθετος στο να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο – όπως τόνισε- θα μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα στα κόμματα της τρικομματικής κυβέρνησης για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

«Δεν υπάρχει η ανάγκη για πρόωρες εκλογές – το λένε και οι πολίτες. Αυτό όπως που θέλουν οι πολίτες υποστήριξε είναι η κυβέρνηση αυτή να παράγει έργο» υποστήριξε, λέγοντας ωστόσο υπάρχει η ανάγκη να βελτιωθεί η λειτουργία της, αλλά αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργού, το πότε θα προχωρήσει σε αλλαγές.