Εκτεταμένη φοροδιαφυγή των συγγενών Παπακωνσταντίνου δείχνει το ΣΔΟΕ

Φοροδιαφυγή που ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ δείχνει για τους τέσσερις συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου το πόρισμα των ελεγκτών του ΣΔΟΕ από τις έρευνες στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.Ειδικότερα, ο Ανδρέας Ροσσώνης (γαμπρός του κ. Παπακωνστατίνου) ελέγχεται για 1.457.000 ευρώ, ο Συμεών Συκιαρίδης για το ποσό 1.666.338 ευρώ, η εξαδέλφη του κ. Παπακωνταντίνου, Μαρίνα Παπακωνσταντίνου για το ποσό των 193.499 ευρώ και η Ελένη Παπακωνσταντίνου για το ποσό των 2.987.660 ευρώ.

Το πόρισμα φτάνει τις 1.000 σελίδες και έφτασε στα χέρια του προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής Χρήστου Μαρκογιαννάκη το μεσημέρι της Δευτέρας.

Στην συνέχεια, το πόρισμα θα φωτοτυπηθεί για να διανεμηθεί σε όλα τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ώς το απόγευμα της Δευτέρας.

Το πόρισμα του ΣΔΟΕ είναι βασικό στοιχείο της υπόθεσης, αφού συνδέεται με ενδεχόμενο δόλο των πράξεων ή των παραλείψεων από πλευράς Παπακωνσταντίνου.

Για το βράδυ της Τρίτης έχουν κληθεί να καταθέσουν οι συγγενείς του πρώην υπουργού, ενώ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παραλάβει απόψε από την Επιτροπή όλο το υλικό της δικογραφίας.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι συγγενείς του Παπακωνσταντίνου, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις, να μην προσέλθουν να καταθέσουν επικαλούμενοι την εκκρεμότητά τους με την τακτική Δικαιοσύνη.

Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης θα έχει και η εξέταση του ίδιου του Γ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος στο τέλος της έρευνας να δώσει τις δικές του εξηγήσεις και θα επιχειρήσει να αντικρούσει όλα όσα του χρεώνουν για τους χειρισμούς του σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

Τι δηλώνουν οι συγγενείς

Και οι τέσσερις έστειλαν δήλωση διαμαρτυρίας προς το ΣΔΟΕ, διότι -όπως υποστηρίζουν- δεν τους δόθηκε προθεσμία δύο μηνών, προκειμένου να προσκομίσουν και άλλα στοιχεία που θα δικαιολογούσαν τα έσοδά τους.

Σημειώνεται ότι από το ΣΔΟΕ τούς είχε δοθεί αρχικά προθεσμία 10 ημερών και ζήτησαν να παραταθεί για άλλους δύο μήνες.Στη δήλωση-διαμαρτυρία, την οποία υπογράφουν και οι τέσσερις, αναφέρουν:

«Επιφυλασσόμεθα όλων των δικαιωμάτων μας. Παρά τον νόμο δεν μας δώσατε επαρκή προθεσμία απάντησης. Αναγκαστήκαμε έτσι, εκ των ενόντων, στην ανάδειξη από μνήμης στοιχείων εκτεινομένων σε βάθος πολλών ετών. Κατά τις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού διατηρούμε το δικαίωμα να επανέλθουμε.

» Συμπερασματικά, αρνούμαστε κάθε πορισματική απόληξή σας, υπό την ειδικότερη δήλωση ότι οι λογαριασμοί μας έχουν τηρηθεί κατά την λογιστική τάξη που εκάστοτε ίσχυε, κατά νόμον, στη διαδρομή των εδώ κρισίμων ετών.»

Χρ.Μαρκογιαννάκης: «Έχει περαιωθεί το έργο μας»

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, μιλώντας στον Βήμα 99,5, τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας έχει περαιωθεί και ότι αναμένεται πλέον να ακουστούν οι απόψεις της άλλης πλευράς, δηλαδή του πρώην υπουργού και των συγγενών του.

Ο κ.Μαρκογιαννάκης είπε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 25 Ιουνίου. «Δεν γνωρίζω αν θα υπάρξει παράταση. Θεωρώ ότι έχουν περαιωθεί οι έρευνες. Έχουμε εξετάσει πάνω από 110 μάρτυρες και έχουμε μελετήσει χιλιάδες έγγραφα και πρακτικά» είπε.

«Αυτά για τα οποία πήραμε εντολή βγήκαν στο φως» πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ