Το χειρότερο “δώρο” από την Ευρώπη στην Ελλάδα

Ήταν το χειρότερο δώρο που θα μπορούσε να κάνει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή η Ευρώπη στην Ελλάδα. Η απόφαση των Ρώσων να κάνουν πίσω από την διεκδικηση της ελληνικής εταιρείας φυσικού αερίου, έκοψε τα πόδια στο Μέγαρο Μαξίμου και γέμισε αγωνία τους πολίτες για το τι θα σημάνει αυτό.

Μετά το πρώτο μούδιασμα, κυβερνητικά στελέχη απέδωσαν την ρωσική υποχώρηση σε πιέσεις που έλαβε η Gazprom από την Κομισιόν ότι θα βάλει βέτο στην εξαγορά της ΔΕΠΑ.

Επιμένουν πάντως ότι τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων δεν περίμεναν με τίποτα αυτή την εξέλιξη!

Μέχρι την τελευταία στιγμή λάμβαναν διαβεβαιώσεις ότι και προσφορά θα υπήρχε και μάλιστα και το τίμημα θα ήταν υψηλό.

Mετά το ρωσικό ναυάγιο η κυβέρνηση προχωράει σε νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ  – Νέα ανακοίνωση από τη Gazprom: “Δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα”

Νέος διαγωνισμός

Σε νέο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως δήλωσε την Δευτέρα ο υφυπουργός Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, έπειτα από την απόφαση της ρωσικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom να μην καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της εταιρείας.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την ρωσική εταιρεία, με την ελληνική κυβέρνηση να περιμένει επίσημα τη θέση του ρωσικού κολοσσού για τους λόγους που αποχώρησε από τον διαγωνισμό.

Το υπουργείο εικάζει ότι οι λόγοι για τους οποίους η Gazprom αποφάσισε τελικά να μην καταθέσει πρόσφορα ήταν οι όροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρώντας ότι θα δημιουργούσαν προβλήματα στην επένδυση.

¨Τρύπα” 2,6 δις.

Τώρα, το θέμα είναι οτι εκτός από τον ανύπαρκτο υποψήφιο αγοραστή η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπο να μπαλώσει την τρύπα των 2,6 δις ευρώ, αφού υπολόγιζαν σε αυτό το έσοδο από την αποκρατικοποίηση.

Τελικά το μόνο καλό της υπόθεσης είναι ότι κατατέθηκε μόνο μία προσφορά, στο διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ, από την αζέρικη Socar. Η άλλη ρωσική εταιρεία, Sintez δεν κατέθεσε προσφορά.

Πάντως, υπό το βάρος της πίεσης της Κομισιόν και των μηνυμάτων ότι θα ασκήσει βέτο στην εξαγορά της ΔΕΠΑ από την Gazprom ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ κηρύσσεται άγονος, καθώς προσφορά δεν κατέθεσε ούτε ο άλλος διεκδικητής της, η κοινοπραξία M+M (όμιλοι Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη).

GAZPROM: Δεν καταθέσαμε προσφορά γιατί δεν πήραμε εγγυήσεις μη επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας

Η ρωσική εταιρεία Γκαζπρόμ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην συμμετάσχει τελικά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ διότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ελληνικής εταιρείας δεν θα επιδεινωθεί έως τη στιγμή της ολοκλήρωσης της αγοράς της.
“Όλες οι τυπικές διαδικασίες και διατυπώσεις για την ολοκλήρωση της αγοράς της ΔΕΠΑ μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού μπορούν να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο”, δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ, συμπληρώνοντας ότι “ήδη τώρα η εταιρεία έχει σοβαρά προβλήματα από μη πληρωμές καταναλωτών, θα απαιτηθεί αναδιάρθρωσή της για την αποκοπή των παραρτημάτων της ΔΕΣΦΑ, ενώ στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δεν παρασχέθηκαν εγγυήσεις ότι δεν θα επιδεινωθεί το υπάρχον καθεστώς κρατικών ρυθμίσεων για τη ΔΕΠΑ”.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους, που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας, εκτιμά ο εκπρόσωπος της Γκαζπρόμ, “ενώ το αντίτιμο της συμφωνίας προτείνεται να οριστικοποιηθεί ήδη από τώρα, χωρίς συνυπολογισμό αυτών των παραγόντων”.
Για τους λόγους αυτούς αποφασίστηκε να μην κατατεθεί πρόταση για τη ΔΕΠΑ, καταλήγει η ανακοίνωση του επισήμου εκπροσώπου της Γκαζπρόμ.