Ο Κυπριακός Τύπος, 10 Ιουνίου 2013

Ποικίλα είναι τα θέματα που προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων, όπως είναι οι εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου, οι φημολογούμενες αλλαγές στη δομή των μνημονίων μετά τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβρη, η μαζική φυγή υπαλλήλων από το δημόσιο τομέα, αλλά και οι διαδηλώσεις στην γειτονική Τουρκία.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Επιμήκυνση και νέο δάνειο» γράφει ότι η ιδιότυπη κριτική που άσκησαν τεχνοκράτες του ΔΝΤ στην πολιτική του Ταμείου για την Ελλάδα αλλά και για τους χειρισμούς στην Κύπρο ενισχύουν τις πληροφορίες ότι κάτι πρόκειται να αλλάξει στη δομή των μνημονίων κατά πάσα πιθανότητα μετά τις γερμανικές εκλογές. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για «γκάφα» ΑΚΕΛ, αναφέροντας ότι έκανε θέμα για διορισμό του Στέλιου Κοιλιάρη στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας μπερδεύοντάς τον με άλλο συνώνυμο πρόσωπο. Επίσης, η ‘Α’ γράφει για νέο θανατηφόρο δυστύχημα στη Λάρνακα με νεκρό 19χρονο εθνοφρουρό.

«Η Σημερινή» υπό τον κύριο τίτλο «Μαζική φυγή υπαλλήλων από το Δημόσιο» γράφει ότι αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των προαφυπηρετήσεων  στο Δημόσιο με ‘ευπαθέστερο’ τομέα αυτόν της υγείας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλώντας στο κυπρο-ρωσικό φεστιβάλ δεσμεύτηκε ότι η Κυβέρνηση θα καταβάλει προσπάθειες για άμβλυνση των συνεπειών από τις αποφάσεις του Eurogroup. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στην ένταξη των αποχωρησάντων στελεχών του ΕΥΡΩΚΟ, όπως ο βουλευτής Νίκος Κουτσού, στη Συμμαχία των Πολιτών και γράφει ότι ανοίγει ο δρόμος και για συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Στα βαθιά για το αέριο» γράφει ότι τα αποτελέσματα της δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης την οποία ξεκίνησε η Noble στο τεμάχιο 12 την περασμένη Παρασκευή θα κρίνουν πολλά και σημαντικά στο κεφάλαιο “φυσικό αέριο” και ότι την ίδια ώρα στη Λευκωσία προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια. Επίσης, ο «Φ» γράφει ότι εβδομάδα εξελίξεων θα είναι η τρέχουσα σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Κύπρου. Αλλού, γράφει για τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα με θέμα τη μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλικών που βρίσκονται στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής Ζυγίου.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «’Μάθημα’ με ύβρεις» γράφει στο κύριο της θέμα για τις διαδηλώσεις στην Τουρκία και προσθέτει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τους διαδηλωτές δειλούς και αναρχικούς και ζήτησε απάντηση από τους Ισλαμιστές στην κάλπη. Αλλού, γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι η Αθήνα επιδιώκει βιώσιμη λύση του Κυπριακού και όχι νεκρανάσταση του σχεδίου Ανάν. Επίσης, η εφημερίδα γράφει για την γιορτή στο σχολείο του Ριζοκαρπάσου και σημειώνει ότι αντλούμε κουράγιο και υπομονή από τους ελεύθερους πολιορκημένους του Ριζοκαρπάσου.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)