«Παράνομες» διαδηλώσεις τέλος, διαμηνύει ο Ερντογάν

«Δεν θα επιτραπούν πλέον παράνομες διαδηλώσεις», προειδοποιεί η τουρκική κυβέρνηση διά του αντιπροέδρου Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος κάνει λόγο για ακραίες ομάδες που προκαλούν ζημιές και διαμηνύει ότι «θα γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος».

Σε αντιδιαστολή, το επόμενο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν οι «νόμιμες», όπως είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, συγκεντρώσεις του κυβερνώντος κόμματος σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Ο Μπουλέντ Αρίντς προανήγγειλε, επίσης, συνάντηση του Ερντογάν την Τετάρτη με ομάδα διαδηλωτών, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι θα είναι αυτοί…

Η τουρκική κυβέρνηση θα προβεί σε όλα τα βήματα που προβλέπει ο νόμος, δήλωσε ο Μπουλέντ Αρίντις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας.

«Στην πλατεία Ταξίμ και στην Άγκυρα συγκεντρώνονται πολίτες, αλλά υπάρχουν και ακραίες ομάδες που προκαλούν ζημιές. Η Τουρκία δεν θα έπρεπε να το ζήσει αυτό. Η κυβέρνηση έχει καθορίσει αυτά που πρέπει να γίνουν. Δεν θα επιτραπούν σε καμία περίπτωση παράνομες συγκεντρώσεις. Θα γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος» δήλωσε.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, «νόμιμες», όπως είπε ο Αρίντς, συγκεντρώσεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Θα είναι ένα Σαββατοκύριακο που μέχρι τότε θα έχουν γίνει όλα τα νόμιμα βήματα» ανέφερε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία που εκπροσωπεί το κίνημα διαμαρτυρίας της πλατφόρμας του πάρκου Γκεζί. Δεν διευκρίνισε, όμως, από ποιους θα αποτελείται η αντιπροσωπεία αυτή.

Αναφερόμενος στα αιτήματα των διαδηλωτών, ανέφερε: «Είπαμε πως θα δεχθούμε τα ασφαλιστικά μέτρα που επέβαλε το δικαστήριο σχετικά με το σχέδιο αναμόρφωσης της πλατείας Ταξίμ και είπαμε ότι μπορούμε να συνομιλήσουμε. Αλλά δεν δεχόμαστε τα πολιτικά αιτήματα. Ούτε τα περί απομάκρυνσης των υπευθύνων και απελευθέρωσης όσων έχουν προσαχθεί».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα περί συνωμοσίας που συνδέεται με το εξωτερικό, όπως έχουν υποστηρίξει κυβερνητικά στελέχη, ο Αρίντς απάντησε «ναι, υπάρχουν», αλλά δεν έκανε διευκρινίσεις. Τόνισε ότι «συνεχίζονται οι σχετικές έρευνες» και ότι «οι δημοσιογράφοι μπορεί και να μην ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών».

Το ερώτημα που δημιουργείται από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και τις δηλώσεις του Αρίντς είναι αν η δήλωση περί λήψης των νόμιμων μέτρων και η πρόβλεψη ότι μέχρι το Σαββατοκύριακο θα έχουν γίνει τα σχετικά βήματα, σηματοδοτεί την επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ.

Μιλώντας μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, ο Αρίντς δήλωσε ακόμη ότι μία από τις πιο δυναμικές ομάδες διαδηλωτών, οι οπαδοί της Μπεσίκτας. αποσύρονται από τις διαδηλώσεις.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ