Σε αναδυόμενη αγορά υποβάθμισε το ελληνικό χρηματιστήριο ο οίκος MSCI

Σε «αναδυόμενη αγορά» από «ανεπτυγμένη αγορά» υποβάθμισε την Τρίτη το ελληνικό χρηματιστήριο ο διεθνής οίκος Morgan Stanley Capital International (MSCI).
Ο οίκος επικαλέσθηκε την αδυναμία του ελληνικού χρηματιστηρίου να ικανοποιήσει σειρά προϋποθέσεων όσον αφορά την πρόσβαση στις αγορές.

Σύμφωνα με τον MSCI, η χρηματιστηριακή αγορά δεν αντανακλά τις βελτιωμένες πρακτικές που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή στις αναπτυγμένες αγορές όσον αφορά το δανεισμό χρεογράφων, τις ανοικτές πωλήσεις (short selling) και τη μεταφορά τίτλων. Επίσης τα τελευταία δύο χρόνια δεν ικανοποιούσε τα κριτήρια μεγέθους ανεπτυγμένης αγοράς.

Αυτή η εξέλιξη σημαίνει πως τα επενδυτικά κεφάλαια (funds) μακροπρόθεσμου ορίζοντα θα μειώσουν τις θέσεις τους στην ελληνική αγορά και ότι τη θέση τους θα λάβουν hedge funds βραχύβιου χαρακτήρα.

Στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς υποστηρίζουν ότι η υποβάθμιση του ΧΑΑ θα αποτελέσει ευκαιρία για αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων και για εισροή νέων κεφαλαίων που παραδοσιακά επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές.

Newsroom ΔΟΛ