Πρόταση Σαμαρά: Με Ειδικό Διαχειριστή και μικρό αριθμό προσωπικού ανοίγει η ΕΡΤ – “Κάποιοι έβριζαν την ΕΡΤ και τώρα τους έπιασε ο πόνος”

Στον διορισμό ειδικού διαχειριστή στην ΕΡΤ θα προχωρήσει η Κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να ανοίξει η ΕΡΤ και να αρχίσει άμεσα η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης.

Στη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι είναι γνωστό ότι ο Υπουργός Οικονομικών, λόγω της κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε., έχει ήδη ορίσει για το σκοπό αυτό ειδικό διαχειριστή.  Όπως αναφέρει ο Αντώνης Σαμαράς «προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει, προτείνω:

Ο ειδικός εκκαθαριστής να ορίσει άμεσα προσωρινή επιτροπή ευρείας διακομματικής αποδοχής με σκοπό την πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων, ώστε να αρχίσει αμέσως η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης.

Έχει ήδη κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή νομοσχέδιο για την ίδρυση νέου φορέα δημόσιας τηλεόρασης. Το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να ψηφιστεί αμέσως την επόμενη εβδομάδα.»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αναμένει «αντίστοιχη στάση ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η συνεργασία μεταξύ μας, να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας και να αποφευχθούν περιπέτειες για το λαό μας».

Σαμαράς:Κάποιοι έβριζαν την ΕΡΤ και τώρα τους έπιασε ο πόνος

«Κάποιοι έβριζαν την ΕΡΤ ως φασιστική και ο κ. Τσίπρας την έλεγε εργαλείο προπαγάνδας της μνημονιακής κυβέρνησης και τώρα που την φτιάχνουμε τους έπιασε ο πόνος, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο 9ο τακτικό συνέδριο ΟΝΝΕΔ.

«Κλείνουμε την αμαρτωλή ΕΡΤ για ανοίξουμε μία δημόσια και όχι κρατική και κομματική τηλεόραση», είπε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας: «αυτοί που σήμερα κάνουν ότι θρηνούν για την ΕΡΤ δεν ήταν οι ίδιοι που την έσπρωχναν από απεργία σε απεργία;»  «Κι ύστερα διαμαρτύρονται όταν κλείνουμε αμαρτωλή ΕΡΤ για να ανοίξουμε δημόσια με αξιοκρατία», επεσήμανε.

«Για ποια δημόσια ενημέρωση μιλούν αυτή που έχουν καταργήσει; Για ποια ποιοτική ενημέρωση μιλούν; Αυτή που έλεγαν ότι είναι πλήρως απαξιωμένη;» κάνοντας λόγο για υποκρισία.
Ο κ. Σαμαράς, στην ομιλία του, αναφέρθηκε επίσης σε κάποιους που διακηρύσσουν ότι οι δημόσιοι οργανισμοί ανήκουν σε πανίσχυρες συντεχνίες, ότι η δημόσια περιούσια ανήκει σε εκείνους που πρόλαβαν να την καταπατήσουν ή που σπεύδουν να την καταλάβουν, ότι η δημοκρατία είναι ό,τι μπορεί να αρπάξει ο καθένας. «Το δημόσιο συμφέρον δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό τους», τόνισε.

«Κάποιοι προσπαθούν να διασώσουν το χθες. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε τα πάντα. Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Υπάρχουν ταμπού δεκαετιών αλλά οι σωστές ιδέες νικούν», συνέχισε, «όταν μιλάνε για δικαιώματα, εννοούν απίστευτα προνόμια. Πρέπει να καταργήσουμε τα προνόμια των ολίγων και αχρείων».

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ακόμη μία φορά την ΕΡΤ  σύμβολο αδιαφάνειας και σπατάλης , γεμάτη σκάνδαλα, «το έλεγαν και εκείνοι μέχρι προχθές». «Θα τα μάθει τα σκάνδαλα ο λαός μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Χωρίς μεταρρυθμίσεις η χωρά θα βουλιάξει. Και για να μην βουλιάξει πρέπει να έχεις και τα κότσια και τη βούληση να τα βάλεις με τους προνομιούχους. Εμείς τα έχουμε. Εμείς ενώνουμε τους Έλληνες δεν τους διχάζουμε».

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «δεν φερθήκαμε με εκδικητικότητα απέναντι στους εργαζόμενους της ΕΡΤ», ξεκαθαρίζοντας ότι θα αποζημιωθούν γενναιόδωρα και κάποιοι θα προληφθούν, με αξιοκρατία.

«Δεν έχουμε ανάγκη να αντιδικούμε με κανέναν. Ο κόσμος είναι μαζί μας, εφόσον περιμένει από εμάς δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα . Και σε αυτές τις ώρες σύνεση», ανέφερε.

«Άλλοι τσακώνονται στο κόμμα τους ακόμα και για  τις συνιστώσες τους. Δεν υπάρχει δημοκρατική συνοχή ανάμεσα τους και τώρα προσπαθούν να τις διαλύσουν. Υποστήριζαν ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Ότι δεν μπορείς να τα βάλουν με τους βολεμένους. Εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς κλείνοντας την ομιλία είπε ότι θέλει να στείλει τρία μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

«Πρώτον, οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με νέα δυναμική. Δεν μπορούμε και δεν έχουμε το δικαίωμα να συμβιβαστούμε με τους εκβιασμούς των βολεμένων του χθες.

Δεύτερον, όπως το έχω ήδη διαμηνύσει, μπορούμε να βρούμε οποιαδήποτε λύση, για να ξεκινήσει ο νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης όσο γίνεται πιο γρήγορα. Ακόμα και για να υπάρξει μεταβατική φάση, ώστε να αρχίσουν προσωρινά μεταδόσεις κι από αύριο. Αλλά θα πρόκειται για φυγή προς τα μπρός. Όχι για επιστροφή αμαρτωλών σύμβολων του χθες», είπε και κατέληξε:

«Tρίτον, η εντολή του λαού είναι να τα αλλάξουμε όλα. Και κυρίως να παραμερίσουμε τα «κάστρα τα αδιαφάνειας» που έφεραν την Ελλάδα σε αυτή την κρίση. Αυτή τη λαϊκή εντολή δεν τη διαπραγματευόμαστε. Και μη κάνετε λάθος: Την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, την πιστεύουν πολύ περισσότεροι από μας. Οι ώρες είναι δύσκολες. Και σε τέτοιες κρίσιμες ώρες, τα κόμματα χάνουν τη λάμψη τους. Και οι πάντες εμπνέονται από ένα μόνο πράγμα: Από την Πατρίδα».

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ  ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ ΑΡ

Αρνητικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ στην πρόταση του Αντώνη Σαμαρά να αρχίσει μεταβατικά η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος από τη δημόσια τηλεόραση με πρόσληψη ενός μικρού αριθμού εργαζομένων από διακομματική επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη ΔΗΜΑΡ σημειώνουν ότι δεν έχει τίποτα αλλάξει μετά την πρόταση του πρωθυπουργού, η οποία, όπως υπογραμμίζουν, αποτελεί επανάληψη της πρόταση που υπεβλήθη από τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, στον πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στη Δημοκρατική Αριστερά επιμένουν στο άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ, την λειτουργία της με πλήρες πρόγραμμα, την αναδιοργάνωσή της ενώ θα λειτουργεί και τέλος να αρθεί η πράξη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που της βάζει «λουκέτο».

Την ίδια ώρα, κύκλοι της Ιπποκράτους τόνιζαν ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει δημόσια διατυπώσει τη θέση του, με απόλυτη σαφήνεια« και συμπλήρωναν πως «η δήλωση του κ. Σαμαρά δεν συνιστά ανταπόκριση σε αυτά που έχει πει το ΠΑΣΟΚ».

ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

«Οι δημοσιογράφοι της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης θα αγωνιστούν και για να αποτρέψουν τα όποια σχέδια μελετούν οι κυβερνώντες για ένα μεταβατικό σχήμα λειτουργίας της ΕΡΤ με ρευστό και πρόσκαιρο εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να εκτονωθούν οι πολιτικές δονήσεις, που έχουν σημειωθεί στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης» αναφέρει ψήφισμα των δημοσιογράφων της ΕΡΤ.