Ο Κυπριακός Τύπος, 15 Ιουνίου 2013

Οι διαπιστώσεις της Γενικής Ελέγκτριας για τους ημικρατικούς οργανισμούς όπως καταγράφονται στις ετήσιες εκθέσεις της που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα προβάλλονται στα κύρια θέματα των εφημερίδων σήμερα. Πρωτοσέλιδα γίνεται εξάλλου αναφορά στις εξελίξεις στις Κυπριακές Αερογραμμές, στην απόφαση του Ανωτάτου για την θέση του Γενικού Διευθυντή της Βουλής, στα μηνύματα που κυκλοφορούν για δήθεν κούρεμα στο Συνεργατισμό, καθώς και στις αντιδράσεις από την απόφαση του Ανωτάτου για τους μισθούς των δικαστών.

Με τον τίτλο «Σκάνδαλα και σπατάλες» η «Αλήθεια» γράφει ότι οι εκθέσεις της γενικής ελέγκτριας δείχνουν ανοικοκύρευτους ημικρατικούς οργανισμούς και συγκεκριμένα αναφέρεται στην ΑΗΚ, την CYTA και το ΡΙΚ. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη σε γαλλική εφημερίδα ζητά την άρση των τραπεζικών περιορισμών. Επίσης η «Α» προβάλλει πρωτοσέλιδα την απόφαση του  Ανωτάτου που δικαίωσε την Βασιλική Αναστασιάδου η οποία από σήμερα είναι η νέα γενική διευθύντρια της Βουλής.

Η «Σημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Μισθοί-Μαμούθ και παχυλά επιδόματα» και γράφει ότι οι διαπιστώσεις της ελέγκτριας για ημικρατικούς οργανισμούς αποδεικνύουν μεταξύ άλλων αδικαιολόγητες αφυπηρετήσεις, αυξημένες υπερωριακές αποζημιώσεις, υπερβάσεις σε κονδύλια και άλλα. Αλλού αναφέρει ότι οι συντεχνίες των ΚΑ είναι σε πορεία σύγκρουσης με την διοίκηση εξαιτίας της απόφασης για το πλεονάζον προσωπικό. Επίσης η «Σ» στην πρώτη της σελίδα γράφει ότι ο διορισμός ποινικών ανακριτών για την Uniastrum ενδεχομένως να δυσκολέψει ή και να εμποδίσει το έργο της ερευνητικής για την οικονομία.

Με τίτλο «Σπατάλες εκτός ελέγχου» ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα γράφει ότι η έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας είναι καταπέλτης για ημικρατικούς και ότι  διαπιστώνονται αλόγιστες σπατάλες εκατομμυρίων ευρώ. Σε άλλο θέμα ο «Φ» αναφέρει ότι η Κυβέρνηση με δεκασέλιδο έγγραφο αξιολογεί το έγγραφο των ΗΕ για τις συγκλίσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις και ότι θα τεθεί στην συνεδρίαση του Εθνικού την ερχόμενη Τρίτη. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι κινδυνεύει με αφανισμό η νεκρή ζώνη στη Λευκωσία και ότι αντιδρά έντονα η Europa Nostra γιατί χάνεται ένα κομμάτι αξιόλογης αρχιτεκτονικής και όχι μόνο σημασίας.

H «Xαραυγή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Ετοιμάστε πλάνο ιδιωτικοποιήσεων» και γράφει ότι το ΑΚΕΛ δείχνει ‘κόκκινη κάρτα΄ στην πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει ημικρατικούς οργανισμούς ενώ αναφέρεται και σε πρόταση του ΥΠΟΙΚ για την πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Επίσης η εφημερίδα πρωτοσέλιδα αναφέρει ότι οι συντεχνίες των ΚΑ προειδοποιούν με επ’ αόριστον απεργία λόγω των εξελίξεων με τους πλεονασμούς υπαλλήλων. Αλλού η «Χ» γράφει ότι το Ανώτατο απέρριψε τις αιτήσεις Μπουλούτα και Μάγειρα για ακύρωση των διαταγμάτων με τα οποία πάγωνε τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Γιωρκάζτη: η ΑΗΚ έχει τα χάλια της» και αναφέρεται στις εκθέσεις της Γενικής Ελέγκτριας για ημικρατικούς οργανισμούς μεταξύ αυτών και η ΑΗΚ. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου για τους μισθούς των δικαστών και ότι αποφάνθηκε ότι οι αποκοπές είναι αντισυνταγματικές. Αλλού αναφέρεται στο έργο των ιατρείων αλληλεγγύης από τους Εθελοντές γιατρούς και φιλοξενεί δηλώσεις που έγιναν στο ΚΥΠΕ και φωτογραφίες του Πρακτορείου.

Η αγγλόγλωσση «The Cyprus Weekly» με τίτλο «Σύννεφα απεργίας» αναφέρεται στις εξελίξεις στις ΚΑ και τις προειδοποιήσεις των συντεχνιών με απεργίες λόγω της μη καταβολής αποζημιώσεων στους πλεονάζοντες υπαλλήλλους. Αλλού αναφέρει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες προειδοποιούν για τις κινητές καντίνες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι τιμήθηκε ζεύγος Βρετανών για την 100η επίσκεψή του στη Λεμεσό.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΑΑΡ)