Ο Κυπριακός Τύπος, 17 Ιουνίου 2013

Οι σημερινές αναμενόμενες απολύσεις στις Κυπριακές Αερογραμμές, οι δηλώσεις του ΥΠΕΣ για τις αγοραπωλησίες περιουσιών Ε/κ στα κατεχόμενα, οι διαβουλεύσεις για τις εθελούσιες εξόδους στην Τράπεζα Κύπρου και η κατάσταση στην Τουρκία και την Ελλάδα κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του Τύπου.

Η εφημερίδα «Αλήθεια», με τίτλο «Ελευθερώνονται οι αγοραπωλησίες περιουσιών στα κατεχόμενα», αναφέρεται στις δηλώσεις του ΥΠΕΣ για τις αγοραπωλησίες μεταξύ Ε/κ, μέτρο που παρουσίασε ως πρόληψη-αποτροπή εναντίον των προσφυγών Ε/κ στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. Αλλού γράφει ότι τέρμα τίθεται στα «χουβαρνταλίκια» των Υπουργών, καθώς δια νόμου θα σταματήσουν οι εισφορές σε φεστιβάλ και χοροεσπερίδες και θα διεξάγεται αυστηρός έλεγχος από το Γενικό Λογιστήριο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ρεπορτάζ για τους «ανυπεράσπιστους του δικτύου» και γράφει ότι οι μισοί έφηβοι δημοσιοποιούν στις κοινωνικές σελίδες δικτύωσης προσωπικά τους στοιχεία, χωρίς να έχουν συναίσθηση των συνεπειών.

 

Η εφημερίδα «Η Σημερινή», με τίτλο «Πτήση στο…άγνωστο», αναφέρεται στις Κυπριακές Αερογραμμές και γράφει ότι είναι έτοιμη η λίστα των απολύσεων και το πρωί αναμένεται να ενημερωθούν οι 210 εργαζόμενοι που θα απολυθούν σε πρώτη φάση. Αλλού γράφει για σύγκρουση Πανίκου – Ντράγκι για τις τράπεζες αναφορικά με την παροχή ρευστού από τον ELA, με την ΕΚΤ να δακτυλοδείχνει την Κεντρική Τράπεζα για την αλόγιστη παραχώρηση έκτακτης ρευστότητας στη Λαϊκή. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην κατάσταση στην Τουρκία, προβάλλοντας σχετική φωτογραφία με τίτλο «Αγρίεψε ο Σουλτάνος.»

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «Σε ακτίνα συμφωνίας», γράφει για τις τελευταίες πινελιές στο πακέτο εθελούσιας εξόδου για την Τράπεζα Κύπρου και πως έγινε καθοριστική συνάντηση χθες στην Κεντρική Τράπεζα με όλα τα εμπλεκόμενη μέρη. Αλλού γράφει ότι το Μνημόνιο σχεδιάζει τον πολιτικό χάρτη, κάνοντας αναφορά στην εκλογική συνέλευση της Συμμαχίας Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα, το έκτακτο παγκύπριο συνέδριο των Οικολόγων χθες και την ίδρυση αγροτικής κίνησης από την ΕΔΕΚ. Αλλού γράφει για αλαλούμ για το συντονισμό πυρκαγιών και πως στους πιλότους ελικοπτέρων έδιναν οδηγίες δύο αξιωματικοί.

 

Η εφημερίδα «Χαραυγή», με τίτλο «Ωμή βία στην Τουρκία», γράφει ότι σε εθνικό διχασμό οδηγείται η χώρα, μετά και τη βίαιη εκκένωση της πλατείας Ταξίμ σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης από τον Ερντογάν. Αλλού γράφει ότι αγριεύει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των τριών συγκυβερνώντων για το θέμα της ΕΡΤ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε εφτά μνημεία στον κατάλογο της Europa Nostra για τους θησαυρούς πολιτιστικής κληρονομιάς σε κίνδυνο, ανάμεσά τους και η νεκρή ζώνη στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας.

 

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “The Cyprus Daily”, με τίτλο «Διψήφια ύφεση», γράφει ότι ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως οι Κύπριοι θα πρέπει να σφίξουν τα ζωνάρια ακόμη περισσότερο καθώς η οικονομία θα βρίσκεται σε μια ανώμαλη πορεία για δύο ακόμη χρόνια. Αλλού γράφει ότι η κρίση στην Τουρκία εντείνεται και αναφέρεται στα χθεσινά επεισόδια σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Αλλού γράφει για τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας για «κοινωνικό ναρκισσισμό» και πως βγάζουμε τις ζωές μας στο διαδίκτυο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Λεμεσός στρέφεται στα ευρωπαϊκά ταμεία για οικονομική βοήθεια.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/MM)