Ποιοί κατέβασαν τις “μπάρες” και μαύρισαν πάλι την οθόνη της πρώην ΕΡΤ;

Ενώ το “μαύρο” είχε αντικατασταθεί με πολύχρωμες “μπάρες” ξαφνικά σήμερα βγήκαν οι “μπάρες” και επέστρεψε το “μαύρο” στους δέκτες μας. Γιατί; Κάποιος θα πρέπει, φαντάζεται κανείς, να το διερευνήσει…

Επί της ουσίας, τώρα, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί χθες μετά από περισσότερες από τρεις ώρες κατέληξαν σε συμφωνία να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Όλα τα υπόλοιπα θέματα έμειναν ανοιχτά, παρά και τη Σολομώντεια λύση του ΣτΕ για τη δημόσια τηλεόραση.

Το ΣτΕ από τη μια κρίνει νόμιμη την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, δίνοντας οριστικό τέλος στο παλιό καθεστώς, ζητά όμως το “άνοιγμα” των συχνοτήτων προσωρινά μέχρι τη μετάβαση στον νέο φορέα. Το πως και με ποιους θα ανοίξει έστω προσωρινά η ΕΡΤ είναι θέμα της κυβέρνησης να το αποφασίσει τις επόμενες ώρες. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα μεταβατικό καθεστώς, όπως είχε ήδη από την Παρασκευή προτείνει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στους δύο συνεργαζόμενους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη.

Βέβαια και οι δύο αρχηγοί “πανηγύρισαν” για την απόφαση του ΣτΕ και ορισμένοι πιο …προχωρημένοι στο εξωτερικό (ομογενειακό χώρο) έσπευσαν να γράψουν ότι το ΣτΕ κήρυξε …αντισυνταγματικό το κλείσιμο της ΕΡΤ… (Ευτυχώς που έσπευσαν να το αποσύρουν αμέσως μόλις ξημέρωσε).

Αντίθετα, ενώ το Μαξίμου θεωρεί ότι το ΣτΕ δικαιώνει τις κινήσεις της κυβέρνησης το ίδιο πιστεύουν και δυο άλλες πλευρές, χωρίς κανείς να αμφισβητεί ότι η ΕΡΤ έκλεισε οριστικά και πως ό,τι προκύψει θα είναι νέο, σύγχρονο, δημοκρατικό και αξιοκρατικό. (Αυτή τουλάχιστον είναι η πρόθεση του …αλυτάρχη).

Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι η διαταγή για επαναλειτουργία είναι μια νίκη. Απ’ το ΠΑΣΟΚ συνεργάτες του Ε. Βενιζέλου έλεγαν ότι έστω ως την αυριανή (Τετάρτη) σύσκεψη των αρχηγών η ΕΡΤ θα πρέπει να αρχίσει και πάλι να εκπέμπει. Από τη ΔΗΜΑΡ πάλι υπογραμμίσουν ότι ο βασικός στόχος, το άνοιγμα της ΕΡΤ επιτεύχθηκε. Αγνόησαν επιδεικτικά και οι δύο αρχηγοί ότι το μείζον στην περίπτωση δεν ήταν το σήμα της ΕΡΤ, αλλά οι εργαζόμενοι! Και γι αυτούς, που θεωρούνται οριστικά απολυμένοι, δεν είπαν το παραμικρό…

Στη σύσκεψη των αρχηγών,  τα εννέα σημεία Σαμαρά λειτούργησαν κάπως πυροσβεστικά στην αρχή της σύσκεψης καθώς έδειξαν σημάδια κάποιας υποχώρησης του Μεγάρου Μαξίμου, όχι ως προς το άνοιγμα της ΕΡΤ, αλλά ως προς την κατεύθυνση συνεννόησης ώστε να μην τεθεί εν κινδύνω η κυβερνητική σταθερότητα, κάτι, άλλωστε, που ζήτησαν χθες και οι Βρυξέλλες, αλλά και η Γερμανία.  “Την Τετάρτη πιστεύουμε να υπάρξει σύγκλιση”, ανέφεραν ενημερωμένες πηγές και έκαναν γνωστό ότι στη σύσκεψη δεν τέθηκε θέμα εκλογών ή προσώπων που θα μπουν στην κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο ανασχηματισμός ήδη ορίστηκε για τις αρχές Ιουλίου, αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ, ενώ έχει συμφωνηθεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα να συμμετάσχουν και πολιτικά στελέχη από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ώστε να συνεχίσει να υπάρχει κυβερνητική συμμαχία.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Σύμφωνα με το Μαξίμου υπήρξε ζήτημα ερμηνείας της αποφάσεως του ΣτΕ  και έτσι έφτασαν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζαν οι αρχηγοί ο ΓΓ της κυβέρνησης Τ.Μπαλτακος και ο νομικός σύμβουλος του κράτους κ.Μπενος οι οποίοι είπαν ότι με την απόφαση του ΣΤΕ η ΕΡΤ έκλεισε.

Πλέον σε ότι αφορά στην ΕΡΤ πρέπει να αναζητηθεί ο τρόπος ώστε με νέο φορέα, προσωρινού χαρακτήρα, να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες και οι εκπομπές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές ενώ προσωρινά παραμένει μέχρι τη δημιουργία νέου φορέα και το προσωπικό.

Η “λύση” που δόθηκε απλά θεωρείται ότι λειτουργεί μόνο ως προς την κατεύθυνση της άρσης του κυβερνητικού αδιεξόδου. Το Μαξίμου θεωρεί ότι η ΕΡΤ έκλεισε και καλεί τα άλλα δύο κόμματα να συμφωνήσουν άμεσα σε ένα νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ.  Το μπαλάκι για το υπό πιο νομικό καθεστώς και με πόσο προσωπικό θα λειτουργήσει προσωρινά ως τη δημιουργία του νέου φορέα η ΕΡΤ είναι στην κυβέρνηση. Η όποια λειτουργία, όποιας μορφής, της ΕΡΤ αυτή τη στιγμή θα είναι απόλυτα προσωρινή.

Σε πολιτικό επίπεδο, επί της ουσίας, ο Αντώνης Σαμαράς, πέρασε το συγκεκριμένο κάβο, χωρίς να υποχωρήσει από τη δήλωσή που έκανε την Παρασκευή, με τα τρία σημεία προς τους πολιτικούς αρχηγούς για να δοθεί λύση στο θέμα της ΕΡΤ και κατ΄ επέκταση στο κυβερνητικό αδιέξοδο, ενώ οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, που διαμήνυαν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν έκαναν βήμα πίσω από τη θέση τους για συνέχιση της λειτουργίας της σημερινής ΕΡΤ, αναλώθηκαν σε δηλώσεις για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, αφού τα υπόλοιπα ξεκαθαρίστηκαν από το ΣτΕ.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

«Από τη στιγμή που το ΣτΕ αποφάσισε να σταματήσει το μαύρο στην ΕΡΤ γιατί δεν εκπέμπει; Μπορεί η κυβέρνηση να κάνει του κεφαλιού της;» Αυτά τα ερωτήματα θέτουν σήμερα με αγωνία οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης στην συνεχιζόμενη μετάδοση εκπομπών μέσω συχνότητας που παρέχει η EBU. Ωστόσο, όπως ήδη έχει αναφερθεί, η απόφαση του ΣτΕ δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να επαναφέρει το Πρόγραμμα της ΕΡΤ στον αέρα, αλλά την συχνότητα. Ούτε κάνει λόγο στους “απολυμένους” όπως τους θεωρεί, εργαζόμενους της ΕΡΤ. (https://www.panhellenicpost.com/archives/54673)

Την ίδια εκτίμηση κάνουν και οι εργαζόμενοι οι οποίοι φοβούνται ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν ρυθμίζει τα προβλήματα για το προσωπικό της κρατικής τηλεόρασης και αγωνιούν ότι η σύγχιση θα παραταθεί και θα πέσουν θύματα των διαφόρων ερμηνειών της δικαστικής απόφασης.

Αυτό το μεταβατικό καθεστώς ανησυχεί τους εργαζομένους οι οποίοι δεν γνωρίζουν αν ως απολυθέντες υπάλληλοι εργαστούν για την προσωρινή εκπομπή της νέας τηλεόρασης, αλλά δεν είναι σαφές ποιος θα τους πληρώνει και με ποια σύμβαση.

Πάντως, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πραγματοποιούν το πρωί της Τρίτης γενική συνέλευση στο ραδιομέγαρο της Μεσογείων, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Με στοιχεία και από NewsIt.gr, Newpost.gr και iefimerida.gr