Η Απόφαση του ΣτΕ και τα κόμματα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τρία τα συνεργαζόμενα κόμματα στην κυβέρνηση δύο οι εκτιμήσεις για το τι πραγματικά σημαίνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έγινε γνωστή αργά χθες το βράδυ, αναφορικά με το ζήτημα της ΕΡΤ και της προσφυγής του συνδικαλιστικού της Οργάνου στο ΣτΕ για την αναστολή της κυβερνητικής απόφασης κλεισίματος της ΕΡΤ.

Ωστόσο η γνωστοποίηση της απόφασης, αργά το βράδυ, μπέρδεψε ακόμη περισσότερο τα πράγματα αντί να τα ξεδιαλύνει…

Έτσι, ενώ οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θεωρούν ότι πρέπει άμεσα να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ με το υπάρχον προσωπικό, ως μηδέποτε απολυθέντες, το Μέγαρο Μαξίμου δίνει διαφορετική ερμηνεία στην απόφαση του ΣτΕ.  Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, «με την απόφαση του ΣτΕ επικυρώνεται η κατάργηση της ΕΡΤ και του Διοικητικού Συμβουλίου της, και “διατάσσεται ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο φορέα μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας”.

Μείζον θέμα, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι «η συνέχιση των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες η κυβέρνηση τόλμησε και θα συνεχίσει».

Εκείνο στο όποιο όλες οι πλευρές συμφωνούν είναι στο ότι η ΕΡΤ ως Νομικό Πρόσωπο έπαυσε να υπάρχει. και ότι, κατά συνέπεια, οι εργαζομενοι απολύθηκαν.

Η Προσωρινή Διαταγή του ΣτΕ (μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής το Σεπτέμβριο) αφορά αποκλειστικά ως προς το μέρος της, με το οποίο προβλέπεται:

α) ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε., και

β) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. παραμένουν ανενεργές (άρθρο 2 παρ. 2 περ. β της παραπάνω Κ.Υ.Α.).

Όπως έλεγαν έγκυροι νομικοί κύκλοι, η απόφαση του ΣτΕ πρέπει να ερμηνευτεί σε συνδυασμό με το άρθρο 2 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία παύει η λειτουργία της ΕΡΤ, όλα τα περιουσικά της στοιχεία, τα δικαιώματά της και κάθε άλλο άυλο περιουσιακό στοιχείο περνούν στο Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι ΕΡΤ ως νομικό πρόσωπο και ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν υφίσταται. Υφίσταται, όμως, δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ο οποίος είναι το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών που έχει αναλάβει και όλα τα εμπράγματα δικαιώματα της ΕΡΤ.

Το Υπουργείο, ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, επομένως, είναι αυτός που θα λειτουργήσει άμεσα “την συνέχιση της μετάδοσης των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων”, που διατάσσει το ΣτΕ. Γι αυτό, πρόσθεταν, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, έγκριτος νομικός Κων. Μανουδάκος δίνει διαταγή στους αρμόδιους υπουργούς των Οικονομικών ως εκπροσώπους, πλέον του μόνου δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα, να οργανώσουν την μεταβατική λειτουργία και εκπομπή σήματος “μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας”.

Αλλωστε το Συμβούλιο της Επικρατείας μιλάει στην απόφασή του για “ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές” και όχι προγράμματα!

Αυτό, πάντα κατά την άποψη των ίδιων κύκλων, σημαίνει ότι θα ορισθεί (ήδη έχει ορισθεί) Προσωρινός Διαχειριστής ο οποίος και θα ενεργήσει για την συνέχιση της μετάδοσης. Αυτός μπορεί να προσλάβει με την μορφή των δίμηνων ή τρίμηνων συμβάσεων αναθέσεως έργου το απαραίτητο προσωπικό που μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτό που υπήρχε μέχρι τώρα.

Αντίθετη είναι η ερμηνεία των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να επανέλθουν στις θέσεις τους όλοι οι “απολυμένοι” υπάλληλοι της ΕΡΤ μέχρι να ξαναμπεί σε κανονική τροχιά το Πρόγραμμα και μέχρι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση του όλου ζητήματος με την ψήφηση νόμου για τον νέο ραδιοτηλεοπτικό δημόσιο φορέα…

Σε κάθε περίπτωση, η νύκτα είναι σύντομη και το φως της ημέρας θα δείξει τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί και ποιά εκ των δύο εκδοχών θα αποδειχθεί κοντύτερα στην πραγματικότητα!