Επίσημη επίσκεψη Παπούλια στην Σερβία

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι, ανέφερε ότι η δυναμική παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στη Σερβία είναι σημαντική, εκτιμώντας ότι υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια οικονομικής συνεργασίας.

Οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία κυμαίνονται γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ και οι ελληνικές επιχειρήσεις απασχολούν 25.000 άτομα.

Το βράδυ της Τρίτης, στην αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο Κ.Παπούλιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα τηρεί εποικοδομητική στάση. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στη χώρα αυτή, συντηρούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομική σταθερότητα του βόρειου γείτονά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το ζήτημα της ονομασίας τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση, σύμφωνα με το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και το όνομα να είναι με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις. Σημείωσε δε, ότι αναμένει την έμπρακτη στήριξη της Σερβίας στην επίλυση του ζητήματος αυτού.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό τονίζοντας: «Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία για μία βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα είναι απόλυτα συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο. Μία λύση που θα σέβεται τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αρχή του κράτους δικαίου. Χωρίς παρεκκλίσεις. Χωρίς στρατό κατοχής. Χωρίς δουλείες και εγγυήτριες δυνάμεις. Αναμένουμε από την Τουρκία να συμβάλλει και αυτή με θετικό τρόπο, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόσει το υπογεγραμμένο από την ίδια Πρωτόκολλο της Άγκυρας για την τελωνειακή ένωση. Θα είναι ένα βήμα που θα κάνει τα λόγια, πράξη και θα συμβάλλει στην εξομάλυνση των ευρω-τουρκικών σχέσεων».

Ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή του στο Βελιγράδι, ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο, όπου θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ