Ο Κυπριακός Τύπος, 20 Ιουνίου 2013

Οι εξελίξεις με την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς τους εταίρους της Κύπρου για το μνημόνιο και οι εξηγήσεις της Κυβέρνησης, η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Χοιροκοιτίας, τα νέα μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς και οι διάφορες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι από τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα πρωτοσέλιδα ο κυπριακός Τύπος.

Με τίτλο «Καιγόμαστε!..», η «Αλήθεια» γράφει στο κύριό της θέμα ότι συνελήφθη 19χρονος εθνοφρουρός ύποπτος για εμπρησμό σε σχέση με τη μεγάλη φωτιά χθες στην επαρχία Λάρνακας που απείλησε σπίτια και οδήγησε τις αρχές σε εκκένωση χωριού. Αλλού αναφέρεται στις εξαγγελίες χθες της Κυβέρνησης για φορολογικά κίνητρα, τις αποφάσεις για επιδόματα, για κατάργηση ημικρατικών οργανισμών και για τις συντάξεις των κρατικών αξιωματούχων. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρει ότι το ΔΣ της ΔΕΦΑ πρόκρινε τον ρωσικό όμιλο ITERA για την προμήθεια φυσικού αερίου ως ενδιάμεση λύση.

«Άκυρα τα μέτρα κατά της φυγοστρατίας» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», που γράφει ότι το Υπουργείο Άμυνας και η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής προχώρησαν στην εξαγγελία μέτρων κατά της φυγοστρατίας, αγνοώντας απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία απαλλάσσει από επανακλήτευση όσους έλαβαν απαλλαγή για λόγους υγείας. Αλλού αναφέρεται στις τοποθετήσεις χθες της Κυβέρνησης για το κυπριακό μνημόνιο με αφορμή πληροφορίες στους Financial Times για τις αντιδράσεις των εταίρων της Κύπρου. Επίσης η «Σ» στο πρωτοσέλιδό της αναφέρεται στη μεγάλη φωτιά χθες στη Χοιροκοιτία και φιλοξενεί και φωτογραφικό υλικό.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Θα τα κάψουμε όλα;» και αναφέρεται στη φωτιά στη Χοιροκοιτία, με μεγάλη φωτογραφία. Γράφει ότι συνελήφθη φαντάρος και ότι η Αστυνομία έχει στοιχεία για εμπρησμό σε τέσσερα μέτωπα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι διέρρευσε και παρερμηνεύτηκε η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους εταίρους της Κύπρου για το μνημόνιο και προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων. Σε άλλο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ ο «Φ» αναφέρει ότι την άλλη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί το σχέδιο εθελούσιας εξόδου από την Τράπεζα Κύπρου και θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο.

Με τίτλο «Κυνικό ‘όχι’», η «Χαραυγή» στο κύριό της θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εισέπραξε ένα σκληρό όχι από Βρυξέλλες και Βερολίνο στην επιστολή του για αλλαγές στο κυπριακό πρόγραμμα διάσωσης και φιλοξενεί και τις δηλώσεις της Κυβέρνησης. Σε άλλο θέμα, με φωτογραφία, αναφέρει ότι κινδύνευσαν ζωές και χάθηκαν περιουσίες στη μεγάλη φωτιά της Χοιροκοιτίας. Αλλού η «Χ» γράφει ότι διεξάγεται μεγάλης κλίμακας ισραηλινή άσκηση στο FIR Λευκωσίας, η οποία, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, δεν έχει καμία σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Daily” έχει τίτλο στο κύριό της θέμα «Πλήρως δεσμευμένοι» και αναφέρεται στις δηλώσεις χθες του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγών στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου. Φιλοξενώντας φωτογραφία, η εφημερίδα γράφει επίσης στην πρώτη της σελίδα για τις μεγάλες πυρκαγιές χθες στη Λάρνακα και τις υποψίες για εμπρησμό. Αλλού φιλοξενεί δηλώσεις του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή ότι η χώρα του εκφράζει ετοιμότητα να παράσχει βοήθεια στην αναδιαμόρφωση της δημόσιας υπηρεσίας.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Κτυπήθηκε από άγριες φωτιές η επαρχία Λάρνακας», γράφει ότι οι πυρκαγιές, που πιστεύεται ότι οφείλονται σε εμπρησμό, άφησαν πίσω τους καμένη γη και οδήγησαν στην εκκένωση χωριού. Αλλού αναφέρεται στην τοποθέτηση της Κυβέρνησης χθες ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου. Επίσης, η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της γράφει ότι οι αρχές του Παρισιού άρχισαν εκστρατεία για βελτίωση της εικόνας της πόλης και της συμπεριφοράς των κατοίκων στα μάτια των τουριστών.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΡΑΓ)