Ξέσπασε διπλωματικός πόλεμος Γερμανίας – Τουρκίας

Στο «κόκκινο» είναι η σχέση Βερολίνου και Άγκυρας, μετά τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, που προειδοποίησε σήμερα την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ να μην αποπειραθεί να εμποδίσει το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και να μην χρησιμοποιήσει την χώρα του σε προεκλογικές σκοπιμότητες.

«Ελπίζω ότι θα διορθώσει το σφάλμα που έκανε την Δευτέρα (…) ή αυτό θα οδηγήσει σε αντιδράσεις», δήλωσε ο Μπαγίς σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις δηλώσεις της καγκελαρίου με τις οποίες αυτή εξέφρασε την λύπη της για την «υπερβολικά σκληρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία».

Ο κ. Μπαγίς είπε ότι «η Τουρκία δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα», σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, κι εξέφρασε την λύπη του για έναν «εύκολο προεκλογικό ελιγμό» από την πλευρά της καγκελαρίου Μέρκελ καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές στην Γερμανία. «Η κυρία Μέρκελ πρέπει να γνωρίζει ότι αυτοί που ασχολούνται με την Τουρκία έχουν άσχημο τέλος. Δείτε τι συνέβη στον Σαρκοζί», είχε προσθέσει ο τούρκος υπουργός υπενθυμίζοντας την ήττα στις προεδρικές εκλογές του 2012 του πρώην προέδρου της Γαλλίας, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αρνητικός στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. «Αν η κυρία Μέρκελ ψάχνει υλικό για την εσωτερική πολιτική για τις εκλογές της, το υλικό αυτό δεν πρέπει να είναι η Τουρκία» είχε πει.

Το Βερολίνο αντέδρασε, καλώντας στο υπουργείο Εξωτερικών τον τούρκο πρεσβευτή στη γερμανική πρωτεύουσα.

Παράλληλα τούρκος διπλωμάτης δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας θα καλέσει τον πρεσβευτή της Γερμανίας για εξηγήσεις σχετικά με το ότι εκλήθη σήμερα ο Τούρκος πρεσβευτής στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρεσβευτής της Γερμανίας μπορεί να κληθεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ακόμη και σήμερα, διευκρίνισε η ίδια πηγή. «Αν ο πρεσβευτής βρίσκεται στην Άγκυρα, θα κληθεί σήμερα, αν όχι ο δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας θα τον εκπροσωπήσει ή θα αναμένουμε την επιστροφή του πρεσβευτή στην πρωτεύουσα» πρόσθεσε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η υφιστάμενη ένταση δεν συνηθίζεται ανάμεσα στις δύο χώρες, αφού οι μεταξύ τους σχέση χαρακτηρίζεται από αρμονία, με τους Τούρκους να αποτελούν μεγάλο κομμάτι των μεταναστών στην κεντροευρωπαϊκή χώρα.

Πριν από μερικές ημέρες, το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ απέρριψαν. μέσω του προεκλογικού τους προγραμμά τους, την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υποστηρίζοντας πως η χώρα θα «επιβάρυνε υπερβολικά» την Ένωση εξαιτίας του μεγέθους και της οικονομίας της.

Newpost.gr