Παρχάρια 23 Ιουνίου- Οχυρό Νυμφαίας-Πρόγραμμα

ImageProxy
 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κυριακή 23 Ιουνίου 2013
Υπαίθριο Ολοήμερο Πανηγύρι στο Οχυρό της Νυμφαίας, στην τοποθεσία Γέφυρα του Βοσκού.
Ώρα έναρξης: 9:00 π.μ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικοχορευτική παράσταση από τα χορευτικά τμήματα των Πολιτιστικών Σωματείων της Ροδόπης, επίδειξη πάλης, προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων, παραδοσιακό ποντιακό γλέντι.

Στο τραγούδι: Στέλιος Ταϊρίδης, Μιχάλης Κακουλίδης
Στη λύρα: Κώστας Σαπρανίδης, Γιάννης Παπαδόπουλος
Νταούλι: Νικόλαος Καλογερίδης, Νίκος Σακίδης, Μαρία Αποστολίδου
Αγγείο: Αλέξανδρος Μαρμάνης
Πλήκτρα: Μάκης Τουμανίδης

Η παράδοση των λαϊκών υπαίθριων πανηγυριών των Ελλήνων του Πόντου ξεκινά από τα διάσπαρτα καλοκαιρινά θέρετρα των οροπεδίων του Ποντιακών Άλπεων όπου κατέφευγαν μαζικά οι κάτοικοι των πόλεων και των χωριών της παραλιακής ζώνης ιδιαίτερα κατά τους πρώτους θερινούς μήνες τόσο για το ιδιαίτερα υγιεινό κλίμα τους όσο και για ψυχαγωγία. Στα πιο πολυσύχναστα παρχάρια ο χορός και το τραγούδι αποτελούσε καθημερινό φαινόμενο όπως επίσης τα παραδοσιακά παιχνίδια και τα παραδοσιακά αθλήματα.

Ο Ελληνισμός του Πόντου πιστός πάντα στις παραδόσεις των προγόνων όπου και αν βρέθηκε στο διάβα των αιώνων δεν λησμόνησε ποτέ τα πανηγύρια των Οροπεδίων του Πόντου. Οι μνήμες που έγιναν βίωμα ακόμα και στις νεότερες γενιές μέσα από τις αφηγήσεις οδήγησαν στην συνέχιση αυτής της παράδοσης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Χορηγός επικοινωνίας: e-Pontos