Όλη η συμφωνία των Πατριαρχείων για το Κατάρ μετά τη συνάντηση των Αθηνών- Έκπληξη για την απομάκρυνση Τσιάρα

ΔΟΓΜΑ | ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ |

Ένα βήμα πίσω καλείται να κάνει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων προκειμένου να αποφορτιστεί η κατάσταση και να ξεκινήσουν πλήρεις διαπραγματεύσεις με το Πατριαρχείο Αντιοχείας για το θέμα του Κατάρ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων dogma.gr.

Όπως είπαν στο «Δόγμα» καλά πληροφορημένες πηγές, το προαπαιτούμενο που τέθηκε από την πλευρά της Αντιόχειας κατά την συνάντηση των Αθηνών, ήταν η επιστροφή στην προ της κρίσεως κατάσταση ώστε οι συνομιλίες να ξεκινήσουν από μηδενική βάση χωρίς τετελεσμένα.

Αυτό επιτεύχθηκε με την συμφωνία της αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, να προτείνει στην Σύνοδο της να αλλάξει τον τίτλο του Αρχιεπισκόπου Κατάρων, σε επόμενη συνεδρίαση της.

Ταυτόχρονα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα πρέπει να δηλώσει πως δεν διεκδικεί περιοχές της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Όπως είχε αποκαλύψει το «Δόγμα» από τις 6 Ιουνίου, η πλευρά της Αντιόχειας αναζητούσε κίνηση «καλής θέλησης» από τα Ιεροσόλυμα ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους πως δεν θα δεχθεί τετελεσμένα.

Είναι χαρακτηριστικό πως η συνάντηση των Αθηνών με την συμμετοχή του τότε ΥΦΥΠΕΞ κ. Κώστα Τσιάρα αλλά και εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου που κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με τις δυο αντιπροσωπείες, έγινε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας δεχόταν εισηγήσεις για «σκληρή» απάντηση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ακόμη και για διακοπή εκκλησιαστικής κοινωνίας.

Πλέον εφόσον οι δυο Σύνοδοι επικυρώσουν την συμφωνία των αντιπροσωπειών τους, θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες ώστε πλέον να υπάρξει κοινά αποδεκτή απόφαση για το ποιος τελικά ελέγχει την περιοχή του Κατάρ.

Όπως πάντως σημείωσαν στο dogma.gr άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν στην σύσκεψη, υπήρξε κλίμα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των αντιπροσωπειών ενώ διαπιστώθηκε και αμοιβαία βούληση να λυθεί το πρόβλημα.

(Για την ΡΗΡ, ΧΡ. Μ.) Εκπληξη για Τσιάρα

Η επίτευξη συμμφωνίας χαρακτηρίστηκε ως προσωπική επιτυχία του τότε ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα, με το Οικουμενικό Πατριαρχείο να εκφράζει την ευαρέσκειά του αλλά και τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Αντιοχείας επίσης.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η ΡΗΡ και εξ αυτού του λόγου στο Φανάρι ακούστηκε με μεγάλη έκπληξη η απομάκρυνση από το Υφυπουργείο Εξωτερικών του κ. Τσιάρα,κατά τον ανασχηματισμό,  όπως και στα άλλα δύο Πατριαρχεία.

Αίσθημα απορίας προκάλεσε η αντικατάσταση του κ. Τσιάρα και στην Ομογένεια, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ομογενείς από την Αμερική, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Νότιο Αφρική και από άλλες παροικίες με τηλεφωνήματά τους και στην ΡΗΡ,  εξέφραζαν την δυσφορία τους επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσιάρας ήταν ο μόνος ίσως από τους υφυπουργούς Απόδημου ελληνισμού των τελευταίων ετών, που στον ένα μόλις χρόνο που ο ίδιος έμεινε στο πόστο αυτό έχει να παρουσιάσει αξιόλογη δραστηριότητα και νομοθετικό έργο.

Παρέλαβε “ανενεργό” και υπό διάλυση το ΣΑΕ, κατάφερε να ξαναφέρει στο “τραπέζι” την παρουσία του, έφτιαξε ένα Σχέδιο Νόμου, το έδωσε σε δημόσια διαβούλευση (για πρώτη φορά) συνέστησε ακολούθως επιτροπή Οργανωτική και Αναθεωρητική για την εξιδικευση του νόμου η οποία συνήλθε σε μία πρώτη συνεδρίαση τις 20 του τρέχοντος μηνός και, παράλληλα, ταξίδεψε, γνώρισε την ομογένεια, η πόρτα του γραφείου του ήταν πάντα ανοικτή για όποιον ομογενή έφτανε στην Αθήνα,  παρείχε κάθε βοηθητική συνδρομή στο έργο του ΥΠΕΞ και στον Υπουργό Δημ. Αβραμόπουλο “και για επιβάβευση βρέθηκε εκτός” όπως έλεγε στην ΡΗΡ ομογενειακή πηγή.

 Μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο αποτελούσαν ένα επιτυχημένο δίδυμο στο ΥΠΕΞ πολλά υποσχώμενο και για την ομογένεια.