Λόγω ΔΕΠΟΣ.. πολλά τα προβλήματα των ομογενών στο Αρκαδικό Χωριό Κυνουρίας (photos)

Ημιτελής η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού και ελλιπείς υποδομές.

Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας: Εμείς σκύψαμε στα προβλήματα του Αρκαδικού Χωριού-Βρισκόμασε σε οριακό σημείο για επίλυση του θέματος με τη ΔΕΠΟΣ

Το 1986 ήταν μία χρονιά – ορόσημο για τους ομογενείς. Η τότε Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργηθεί το πρώτο παραθεριστικό χωριό για ομογενείς. Η έκταση βρέθηκε στην περιοχή Ρεποντίνα του Αγίου Ανδρέα Κυνουρίας και το 1993 ήδη είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται  ένα πανέμορφο χωριό πολλά υποσχόμενο, που θα αποτελούσε το πρότυπο για ανάλογα χωριά στην Ελλάδα.

Οι προσδοκίες όμως διαψεύστηκαν και 27 χρόνια μετά, το χωριό- πρότυπο, αποτελεί χωριό με πολύ περισσότερα ίσως προβλήματα από οποιοδήποτε άλλο χωριό.

Και όλα αυτά λόγω της κακής διαχείρισης που έγινε από τη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης – ΔΕΠΟΣ (κάποιοι μιλούν και για σκάνδαλα)η οποία είναι πλέον διαλυμένη, αλλά παρόλα αυτά έχει στην κατοχή της τις εκτάσεις του Αρκαδικού Χωριού.

Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολη την παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής Βόρειας Κυνουρίας στο να δημιουργήσει υποδομές στο χωριό – οι οποίες ανέρχονται το λιγότερο στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ μόνο για το Βιολογικό Καθαρισμό απαιτείται 1.5 εκ ευρώ και βέβαια με το καθεστώς που υπάρχει τώρα δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση.

Έτσι και λόγω των δικαιολογημένων παραπόνων και καταγγελιών που υπάρχουν από κατοίκους του χωριού η δημοτική αρχή φροντίζει να παίρνει τα λύματα με βυτίο και να τα μεταφέρει στο Βιολογικό Καθαρισμό του Άστρους, αφού δεν γίνεται ούτε να σκεπαστεί ο Βιολογικός καθαρισμός.

Οι κάτοικοι έχουν κατά καιρούς παρέμβει ακόμα και στα υπουργεία και υπάρχουν προσπάθειες για να λυθούν τα προβλήματα αλλά μέχρι σήμερα η κατάσταση παραμένει ίδια.

Ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Μανώλης Σκαντζός μιλώντας στο www.arcadiaportal.gr είπε μεταξύ άλλων πως έχουν σκύψει στο πρόβλημα του Αρκαδικού Χωριού και βρίσκονται σε ένα οριακό σημείο για να δοθεί λύση και να περάσει η έκταση από τη ΔΕΠΟΣ στο δημόσιο και από εκεί στο Δήμο, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τις απαιτούμενες παρεμβάσεις και να λειτουργήσει το χωριό, όπως όλα τα χωριά … Παραδέχθηκε ότι πράγματι έχει εγκαταληφθεί το χωριό, επισημαίνοντας όμως πως αυτό δεν είναι ευθύνη του δήμου αλλά της Πολιτείας και όλων όσων προσπάθησαν να βρουν λύση και μέχρι τώρα δεν το έκαναν. Ενημέρωσε δε πως σήμερα το πολύ αύριο θα πάει βυτίο να πάρει τα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού και δήλωσε γνώστης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, οι οποίοι έριξαν χρήματα σε αυτό το χωριό και κάποιοι δυστυχώς τους πρόδωσαν…

Μέχρι πάντως να βρεθεί λύση.. το Αρκαδικό Χωριό.. θα αποτελεί άλλη μία πονεμένη ιστορία για τον τόπο μας.. που αποδεικνύει ότι δυστυχώς τα συμφέροντα είναι πάνω από τους ανθρώπους…

ε.τ.

Πηγή: Arcadiaportal.gr

ΣΗΜ. Οι φωτογραφίες είναι από το Βιολογικό καθαρισμό και μας τις έστειλαν κάτοικοι του χωριού…

Λόγω ΔΕΠΟΣ.. πολλά τα προβλήματα στο Αρκαδικό Χωριό στην Κυνουρία (photos)
Λόγω ΔΕΠΟΣ.. πολλά τα προβλήματα στο Αρκαδικό Χωριό στην Κυνουρία (photos)
Λόγω ΔΕΠΟΣ.. πολλά τα προβλήματα στο Αρκαδικό Χωριό στην Κυνουρία (photos)
Λόγω ΔΕΠΟΣ.. πολλά τα προβλήματα στο Αρκαδικό Χωριό στην Κυνουρία (photos)
Λόγω ΔΕΠΟΣ.. πολλά τα προβλήματα στο Αρκαδικό Χωριό στην Κυνουρία (photos)