Τον προβλήτα 3 στο λιμάνι του Πειραιά εγκαινιάζει ο πρόεδρος της Cosco

Στα εγκαίνια του προβλήτα 3 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται αυτήν την ώρα ο πρόεδρος της Cosco Γουέι Τζιαφού. Ο ισχυρός άνδρας της κινεζικής εταιρείας θα έχει επίσης συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Cosco ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το λιμάνι του Πειραιά.

Στις 9 το πρωί της Τετάρτης ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με αποκλειστικό θέμα την επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου της Cosco και το ενδιαφέρον του για τον ΟΛΠ. Στη συνέχεια ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε σύσκεψη στο γραφείο του στο υπουργείο για το θέμα με τον πρόεδρο του ΟΛΠ Γιώργο Ανωμερίτη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη παρουσία εκπροσώπου του Πρωθυπουργού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ότι πρέπει να πωληθεί το 51% των μετοχών του ΟΛΠ προκειμένου να κερδηθεί το χαμένο έδαφος σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου της είσπραξης εντός του 2013 των 2,6 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.
Την τελική εισήγηση για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ θα κάνει στα τέλη Ιουλίου το ΤΑΙΠΕΔ, ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ προκρίνει το μοντέλο της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου.
Ενδεικτική του μοντέλου ιδιωτικοποίησης που φαίνεται να προκρίνει το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και της επίσπευσης του διαγωνισμού είναι η δήλωση του προέδρου του Ταμείου Στέλιου Σταυρίδη στην Wall Street Journal, στην οποία δήλωσε ότι η πώληση του 74% των μετοχών του ΟΛΠ που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, η οποία είχε σχεδιαστεί να γίνει το 2014, μπορεί να επισπευσθεί και να πραγματοποιηθεί εντός του έτους.

Ο ίδιος πρόσθεσε, δε, ότι μπορεί να περιλαμβάνει την παραχώρηση του μάνατζμεντ για περίοδο 30 ως 40 ετών. Ο κ. Σταυρίδης επισήμανε ότι το λιμάνι είναι μια ώριμη εναλλακτική, οι κινέζοι επενδυτές έχουν ήδη παρουσία εκεί και πρόσφατα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Κίνα.

Για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες όπου είχε συναντήσεις με παράγοντες της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο πρώην πλέον υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης.
Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση της ο Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Coscο θέτουν ορισμένα ερωτήματα ανάμεσα στα οποία είναι εάν είναι γεγονός πως η μητρική εταιρεία ανακοίνωσε το 2012 ζημιές 2 δισ. δολαρίων και για το 2011 ζημιές ύψους 1,7 δισ. δολαρίων.

Επίσης εκφράζουν την απορία γιατί να γίνουν εγκαίνια σε έναν ημιτελή προβλήτα που δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από το 2015, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινώσει την έγκριση της χρηματοδότησης σε ποσοστό άνω του 90% για την κατασκευή τριών νέων θέσεων ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων τελευταίας γενιάς, στο λιμάνι του Πειραιά κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα του ΟΛΠ.

Την Τετάρτη η ΟΜΥΛΕ μαζί με την Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και τον Σύνδεσμο Αρχιεργατών – Εποπτών ΟΛΠ πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας από τις 12.00 με αίτημα να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.

«Οι σημερινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους, στις οποίες παραβρέθηκαν εκφράζοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ οι βουλευτίνες Β’ Αθήνας Νάντια Βαλαβάνη και Β’ Πειραιά Τζένη Βαμβακά, δεν αφορούν μόνο τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά το σύνολο της κοινωνίας η οποία μπορεί να διασφαλίσει πραγματικά οφέλη μόνο αν η ανάπτυξη των λιμανιών γίνει υπό δημόσιο έλεγχο» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Newsroom ΔΟΛ