Μακεδονικό, μετανάστευση, γλώσσα έθεσε το Ελληνοαυστραλιανό Εθνικό Συμβούλιο

Συνάντηση τόσο με τον υπουργό Μετανάστευσης, Brendan O’Connor, όσο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Tony Abbott, αλλά και την υπαρχηγό του Συνασπισμού, Julie Bishop, είχαν μέλη του Ελληνοαυστραλιανού Εθνικού Συμβουλίου στην Καμπέρα προ ημερών.

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που παραβρέθηκαν στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου και συντονιστής του παραρτήματος του Συμβουλίου στη Δ. Αυστραλία κ. Έβαν Κακούλας, ο συντονιστής του παραρτήματος του Συμβουλίου στη Ν.Ν. Ουαλία κ. Γιάννης Πετρόπουλος και ο κ. Κρις Μπεκιάρης, επίσης μέλος του παραρτήματος στη Ν.Ν. Ουαλία.

Τα ζητήματα που τέθηκαν τόσο στον υπουργό Μετανάστευσης όσο και στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορούσαν εθνικά θέματα όπως την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ και το Κυπριακό, αλλά και θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντος της ελληνικής ομογένειας στην Αυστραλία.

Για το θέμα αναγνώρισης του ονόματος της Π.Γ.Δ.Μ., τόσο ο κ. Ο’Connor εκ μέρους των Εργατικών όσο και ο κ. Abbott εκ μέρους του Συνασπισμού, επανέλαβαν την πάγια θέση τους ότι η Αυστραλία δεν πρόκειται να αλλάξει τη μέχρι τώρα πολιτική της στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου εξέφρασαν εντούτοις την ανησυχία τους για προσπάθειες βουλευτών και των δύο κομμάτων για την αναγνώριση του ονόματος «Μακεδονία» από την Αυστραλία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι θέσεις των δύο κομμάτων στο Κυπριακό που επανέλαβαν ότι η πολιτική της Αυστραλίας παραμένει σταθερή και σ’ αυτό το ζήτημα.

Όσον αφορά το θέμα της συμμετοχής της Λήμνου στις εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την εκστρατεία των ANZACS στην Καλλίπολη (2015) τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ζήτησαν και από τα δύο κόμματα να εξετάσουν σοβαρά το θέμα με γνώμονα πάντα τον σημαντικό ρόλο του ελληνικού νησιού στην εκστρατεία της Καλλίπολης.

Τα μέλη του Συμβουλίου αναφερόμενα στο θέμα της ελληνοαυστραλιανής οικονομικής συνεργασίας ανέφεραν στους εκπροσώπους και των δύο κομμάτων ότι κατά τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει διοργανωθεί καμία αποστολή υψηλόβαθμων Αυστραλιανών στελεχών τόσο από κυβερνητικής όσο και από επιχειρηματικής άποψης στην Ελλάδα και ζήτησαν την διοργάνωση μίας τέτοιας αποστολής με στόχο την περαιτέρω οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως αναμενόταν, το θέμα της χορήγησης του δικαιώματος τουριστικής βίζας εργασίας σε Έλληνες νέους θίχτηκε κατά τη συνάντηση. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ζήτησαν και από τις δύο πλευρές να δεσμευτούν για την αύξηση του ετήσιου αριθμού νέων με εργατική τουριστική βίζα από Ελλάδα που αυτή τη στιγμή είναι 500 ετησίως, άμα τη υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Ζήτησαν επίσης να αυξηθεί και ο αριθμός των ειδικευμένων Ελλήνων που επιλέγουν να έρθουν στην Αυστραλία κάνοντας χρήση της εργατικής βίζας 457. Και οι δύο πλευρές ανέφεραν ότι τίθενται θετικά προσκείμενες στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Όσον αφορά το ζήτημα της ελληνικής γλώσσας αλλά και των αυξανόμενων αναγκών στην φροντίδα των ελληνικής καταγωγής ηλικιωμένων, το Εθνικό Συμβούλιο ζήτησε από όλες τις πλευρές τη διάθεση περισσότερων κονδυλίων.

Σύμφωνα με τον κ. Κακούλα, οι συναντήσεις των μελών του Εθνικού Συμβουλίου στέφθηκαν με επιτυχία ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν πολύ καλά ενημερωμένος για τα ζητήματα που του τέθηκαν. Μάλιστα, ζήτησε από τον κ. Κακούλα να συνεχιστούν οι επαφές του Συμβουλίου με τον ίδιο σε τακτά χρονικά διαστήματα.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Η φωτογραφία από τη συνάντηση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου στη Καμπέρα. Από αριστερά, οι κ.κ. Κρις Μπεκιάρης, Γιάννης Πετρόπουλος, Tony Abbott, Έβαν Κακούλας και Julie Bishop.

Πηγή:Neoskosmos.com