Σε μηχανική υποστήριξη ο Μαντέλα – Όλοι περιμένουν το μοιραίο

Τα μηχανήματα κρατούν στη ζωή τον Νέλσον Μαντέλα και όσα δείχνουν πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον εμβληματικό πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής. Όλως τυχαίως, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε περιοδεία στην Αφρική…

Η κατάσταση της υγείας του χειροτερεύει μέρα με την ημέρα και κανείς πια δεν κρύβει πως περιμένει το μοιραίο για τον 95χρονο πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής. Ίσως γι’ αυτό και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ξεκίνησε περιοδεία στην Αφρική και ένας από τους σταθμούς του (τυχαία) είναι και η Νότιος Αφρική.

Ο πρόεδρος της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα, επισκέφθηκε το βράδυ της Τετάρτης τον Μαντέλα στο νοσοκομείο και επιβεβαίωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας “εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Γι’ αυτό ακύρωσε προβλεπόμενη επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε σήμερα στην Μοζαμβίκη”.

Ο Μαντέλα νοσηλεύεται από τις 8 Ιουνίου με λοίμωξη του αναπνευστικού. Τις τελευταίες ώρες έχει συνδεθεί με μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συγγενής του Ναπιλίσι Μαντέλα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι- μουν, έπλεξε το εγκώμιο του Νέλσον Μαντέλα, χαρακτηρίζοντάς τον «έναν από τους γίγαντες του 20ου αιώνα» για το ρόλο του ως ηγέτη εναντίον του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

«Ξέρω ότι οι σκέψεις και οι προσευχές σας είναι με τον Νέλσον Μαντέλα, την οικογένειά του και τους αγαπημένους του, τους Νοτιοαφρικανούς και τους πολίτες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν εμπνευστεί από την αξιόλογη ζωή του και το παράδειγμά του», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

«Ας δείξουμε την ίδια πίστη και το ίδιο κίνητρο για να εργαστούμε για την ευημερία και για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Αφρικανούς», συμπλήρωσε ο Μπαν Κι-μουν.