Θέλει να… σηκώσει την Ελλάδα στον ουρανό

ΤΗΣ ΜΑΓΔΑΣ ΛΙΒΕΡΗ
Πηγή: Neoskosmos.com

Τον Σεπτέμβριο του 2009 η Ολυμπιακή πραγματοποίησε τις τελευταίες πτήσεις προς Νέα Υόρκη, Τορόντο και Μόντρεαλ.
Έκτοτε, η απουσία της δημιούργησε ένα κενό στα ταξίδια των ομογενών των ΗΠΑ και του Καναδά προς την Ελλάδα, το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν ξένες αεροπορικές εταιρείες. Έτσι, μόνο για την καλοκαιρινή περίοδο, οι καναδέζικες Air Canada και Air Transat καλύπτουν τα απευθείας δρομολόγια του Τορόντο και του Μόντρεαλ, ενώ οι αμερικανικές Delta Air Lines και US Airways της Νέας Υόρκης και της Φιλαδέλφειας αντίστοιχα.

Η κατάσταση αυτή έδωσε έναυσμα σε τέσσερις Έλληνες ομογενείς από τον Καναδά να εισέλθουν στο παιχνίδι των υπερατλαντικών πτήσεων με τη δημιουργία της αεροπορικής εταιρείας SkyGreece. Το εγχείρημά τους βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ οι ίδιοι δηλώνουν αισιόδοξοι για τη θετική έκβασή του παρ’ ότι οι ανταγωνιστές τους είναι εταιρείες-κολοσσοί.

Ενορχηστρωτής της όλης προσπάθειας είναι ένας δραστήριος κληρικός, ο πατήρ Νικόλαος Αλεξανδρής από τη Λακωνία, ο οποίος ζει εδώ και 30 χρόνια στον Καναδά. «Μετά το κλείσιμο της Ολυμπιακής ο απόδημος ελληνισμός ‘υποφέρει’ γιατί έχασε τον εθνικό του αερομεταφορέα. Η Ολυμπιακή ήταν εθνικό σύμβολο, όλοι μας όταν μπαίναμε στα αεροσκάφη της νιώθαμε σαν να είμαστε ήδη στην πατρίδα και η εξυπηρέτηση ήταν θερμή για τους Έλληνες» δηλώνει.

«Σε μια συζήτηση που είχα το 2010 με τους Βασίλη Αλεφαντή και Παναγιώτη Χειλάκο, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες των γραφείων του τουριστικού οργανισμού Hi Tours στο Μόντρεαλ, μου ανέφεραν ότι τα χιλιάδες εισιτήρια των ομογενών επιβατών πλέον ενισχύουν τις ξένες αεροπορικές εταιρείες. Και βέβαια έκαναν ειδική μνεία για τα παράπονα των Ελλήνων, καθώς οι απευθείας πτήσεις διαρκούν μόνο την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και η εξυπηρέτηση δεν έχει πλέον καμία σχέση με ό,τι είχαν συνηθίσει στην παλιά Ολυμπιακή. Τότε γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία της εταιρείας, την οποία εμείς πιστέψαμε με όλη μας την ψυχή, παρόλο που το εγχείρημα δεν είναι εύκολο.

ΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Στην ομάδα μας προστέθηκε και ο Κεν Σταθάκης, ένας από τους πιο δυνατούς επιχειρηματίες της ομογένειας. Αποδυθήκαμε σε έναν αγώνα συγκέντρωσης κεφαλαίων που προήλθαν στο 100% από Ελληνες του εξωτερικού. Στόχος μας ήταν να μπουν όσοι περισσότεροι επενδυτές γινόταν και να φανεί ότι πρόκειται για μια αεροπορική εταιρεία που ανήκει στην ελληνική ομογένεια. Έτσι έχουμε επενδυτές που έχουν βάλει από 50.000 δολάρια, το χαμηλότερο ποσό, μέχρι κάποια… εκατομμύρια».
Η SkyGreece διατηρεί γραφεία στο Μόντρεαλ, στο Τορόντο, στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα. Ήδη έχει αγοραστεί ένα Boeing 767-300 ER, το οποίο φτάνει στο «Ελ. Βενιζέλος» τον Αύγουστο ενώ σε δύο μήνες θα ακολουθήσει η αγορά ενός ακόμη σκάφους του ίδιου τύπου.

«Αρχικά θα ξεκινήσουμε με δύο αεροσκάφη. Μετά την άφιξη του πρώτου στο ”Ελ. Βενιζέλος” θα αρχίσουν και οι απαραίτητες διαδικασίες για την έκδοση της σχετικής άδειας. Αν όλα πάνε, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η πρώτη πτήση για τη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2014. Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε με δύο εβδομαδιαία δρομολόγια για τους προορισμούς: Αθήνα-Νέα Υόρκη, Αθήνα-Τορόντο και Αθήνα Μόντρεαλ -αλέ ρετούρ-, ενώ για πρώτη φορά θα λειτουργήσουμε την πτήση Αθήνα-Σικάγο».

Στο ερώτημα πώς θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος, ο πατήρ Νικόλαος είναι κατηγορηματικός: «Στον Καναδά ζουν 350.000 Έλληνες, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στις ΗΠΑ είναι σαφώς μεγαλύτερος. Θεωρώ ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μας προτιμήσουν γιατί είμαστε μια αμιγώς ελληνική εταιρεία. Οι πιλότοι μας προέρχονται από την Ολυμπιακή, η οποία διέθετε το καλύτερα εκπαιδευμένο πλήρωμα. Ακόμα, θα προσφέρουμε ιδιαίτερα οικονομικά εισιτήρια. Τέλος, η εταιρεία θα αποτελέσει και ένα μεγάλο κανάλι για την προσέλκυση και ξένων τουριστών στην Ελλάδα. Mέσω των δύο θυγατρικών της SkyGreece Holidays USA και SkyGreece Holidays Canada θα προσφέρουμε ολοκληρωμένα πακέτα διακοπών που θα περιλαμβάνουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, αλλά και κρουαζιέρες. Στα πλάνα μας συγκαταλέγεται επίσης και η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.

Η προσπάθειά μας βρίσκει συνεχώς υποστηρικτές όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, έχουμε ήδη θετικά μηνύματα από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών». Ο πατήρ Νικόλαος τονίζει ακόμα πως αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, η SkyGreece θα προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας, ενώ ο ίδιος προσμένει με αγωνία την ημέρα που θα δει «να προσγειώνεται το αεροπλάνο της SkyGreece, με τη γαλανόλευκη στο πτερύγιο του, στην πρώτη πτήση του στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης. Αυτό θα είναι η ανταμοιβή μου».

*ΦΩτογραφία πρώτης σελίδος: Οι ιδρυτές της SkyGreece, Παναγιώτης Χειλάκος (αριστερά), πατήρ Νικόλαος Αλεξανδρής και Βασίλης Αλεφαντής κινητοποίησαν επενδυτές, που έβαλαν στο πρότζεκτ από 50.000 δολ. μέχρι κάποια… εκατομμύρια