Ο ανασχηματισμός προκαλεί σύγχυση στο χώρο του Απόδημου Ελληνισμού

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τι ακριβώς συμβαίνει με τον αντικαταστάτη του κ. Κων. Τσιάρα, νέο Υφυπουργό Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλο; Ακούστηκε ότι θα είναι αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει …ορκισθεί! Είναι αλήθεια ότι η αναγγελία της απονομής χαρτοφυλακίου βρήκε τον εκ Έβρου βουλευτή της ΝΔ στο Δουλβίνο, όπου επισκέπτονταν μαζί με επιτροπή  Ελλήνων βουλευτών το Κοινοβούλιο της χώρας. Ωστόσο επέστρεψε στην Αθήνα το βράδυ της Τρίτης (ημέρα ορκομωσίας της νέας δικομματικής κυβέρνησης) και μέχρι την Παρασκευή δεν είχε ορκισθεί ώστε να αναλάβει επισήμως τα νέα του καθήκοντα.

Τα ερωτηματικά πληθαίνουν καθώς, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην ομογένεια υπάρχει διάχυτο και εντεινόμενο κλίμα απορίας και απογοήτευσης για την απομάκρυνση του κ. Τσιάρα από το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου επί ένα χρόνο υπήρξε αρμόδιος Υφυπουργός  για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι επί των ημερών του στο υπουργείο, ο κ. Τσιάρας (με την παρόρμηση και του έτερου φίλου της Ομογένειας πρώην ΥΠΕΞ και νυν υπουργού Εθνικής Άμυνας,  Δημ. Αβραμόπουλου)  εκτός των άλλων αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων του, είχε καταρτίσει Σχέδιο Νόμου για την μετάλλαξη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), είχε συστήσει Οργανωτική και Αναθεωρητική Επιτροπή για την περαιτέρω επεξεργασία του Νομοσχεδίου το οποίο, στην τελική του μορφή και μετά την ψήφισή του από τη Βουλή, θα το εφάρμοζε ως νόμο του Κράτους με κορωνίδα την Παγκόσμια Συνέλευση και την εκλογή νέου Προεδρείου του ΣΑΕ. Η Επιτροπή αυτή είχε πραγματοποιήσει μία πρώτη συνεδρίαση στις 20 του Ιουνίου 2013 ενώ επίκειτο και νέα, τις προσεχείς ημέρες.

Όμως, μετά την αλλαγή στο ΥΠΕΞ, αλλά και την υπουργοποίηση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής καθώς και Πρόεδρος της Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, καθίστανται προσωρινά “ακέφαλες” οι δύο επιτροπές και, επομένως, άδηλο και το μέλλον του Σχεδίου Νόμου για το ΣΑΕ καθώς και η τύχη της της Οργανωτικής Επιτροπής…

Ομογενειακοί κύκλοι στην Αθήνα, που παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα εξέφραζαν τον σκεπτικισμό τους για την εξέλιξη αυτή την οποία χαρακτήριζαν αρνητική καθώς και για την απομάκρυνση του κ. Τσιάρα από το θώκο του αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό εξέλιξη που στέρησε από την ομογένεια “τον μόνο δραστήριο υπουργό που είχαμε τα τελευταία χρόνια”, όπως αναφέρουν πολλά ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) που έχουν ληφθεί στην ΡΗΡ  και άφησε μεταίωρη την όλη διαδικασία. Χαρακτηριστικά είναι δημοσιεύματα ομογενειακών ηλεκτρονικών εφημερίδων “Εδώ Αλεξάνδρεια”, “Καλάμι” κ.α. που ζητούν την επαναφορά του κ. Τσιάρα στην κυβέρνηση. Για το ίδιο θέμα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες της ΡΗΡ,  αναμένεται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και σε ανώτερη βαθμίδα…

Μάλιστα, προσφάτως αφιχθείς στην Αθήνα παράγοντας του ΣΑΕ -ο οποίος, πρέπει να επισημανθεί, διατηρεί αρκετές επιφυλάξεις ως προς ορισμένα σημεία του Σχεδίου Νόμου του κ. Τσιάρα, τόνιζε στην ΡΗΡ πως “επιτέλους μετά τα ήξης-αφίξης των προκατόχων του που μας ταλαιπώρησαν επί χρόνια, είχαμε κάτι συγκεκριμένο στα χέρια μας για να το επεξεργαστούμε και απορώ γιατί αντικαταστάθηκε ο κ. υπουργός”.

Η όλη κατάσταση προκαλεί αλυσσιδωτές παρενέργειες, όπως, π.χ. ότι στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας δεν παραβρέθηκε αρμόδιος Υφυπουργός για τον Απόδημο Ελληνισμό,  στο οποίο, όλως παραδόξως, δεν προσεκλήθη ούτε ο κ. Τσιάρας ο οποίος ως επί ένα χρόνο αρμόδιος υφυπουργός, είναι ο μόνος που έχει άμεση και νωπή πολιτική γνώση του ομογενειακού τοπίου!

Ενδεικτικό της πολιτικής αδράνειας (;)  στην οποία έχει περιέλθει, στην Αθήνα, μετά-ανασχηματισμό η ομογένεια, είναι και το γεγονός ότι την προσεχή Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013, είναι προγραμματισμένη επίσημη υποδοχή των μελών της ΠαΔΕΕ (Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού) και, όπως ακούγεται, …άγνωστο είναι, μέχρι στιγμής, ποιός θα είναι επίσημος ομιλητής στην τελετή!

Πάντως,  ομογενειακοί παρατηρητές εκτιμούν ότι πρέπει να αρθεί το συντομότερο δυνατόν η κατάσταση σύγχυσης που επέφερε  στο χώρο του Απόδημου Ελληνισμού ο ανασχηματισμός  της κυβέρνησης.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στον απόηχο των γεγονότων αυτών, στη Θεσσαλονίκη, οι δύο διοικητικές υπάλληλοι υπέγραψαν την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013 με το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και παρέλαβαν τα κλειδιά προκειμένου να εγκατασταθούν σε δύο γραφεία που τους παραχωρεί, μέσα στο υπουργείο, ο υπουργός κ. Καράογλου (σχόλιο ΡΗΡ, ευτυχώς επιβίωσε του ανασχηματισμού  γιατί τώρα θα ψάχναμε και γραφεία!)  μετά από συμφωνία που είχε κάνει με τον αναδομηθέντα υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Τσιάρα.

Πρόθεση των δύο υπαλλήλων του ΣΑΕ, οι οποίες ενεργούν πλέον, αναγκαστικά αυτοβούλως, μετά την “εξαφάνιση” του πρώην προέδρου ΣΑΕ ΣΤεφ. Ταμβάκη, την παραίτηση του νομικού συμβούλου του ΣΑΕ, την ουσιαστική αδράνεια της Οργανωτικής-Αναθεωρητικής Επιτροπής  και το προσωρινό κενό εξουσίας στο ΥΦΥΠΕΞ,  η μεταφορά στα γραφεία αυτά όσων (ελαχίστων) κινητών περιουσιακών στοιχείων του ΣΑΕ επιτρέπει (!) να μεταφερθούν από το κτίριο Μακρίδη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος, μετά την έξωση του ΣΑΕ από τα γραφεία του, προχωρεί πλέον ανεμπόδιστος  και σε άτυπη μεν, πλην, όμως, χειροπιαστή δήμευση της περιουσίας του ΣΑΕ.

Συγκεκριμένα δεν επιτρέπει να μεταφερθεί το γραφείο του Προέδρου του ΣΑΕ και άλλα έπιπλα τα οποία φαίνεται ότι θα διαθέσει στον Γερμανό υφυπουργό  Eργασίας και εντεταλμένο της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, για την ελληνογερμανική συνεργασία,  Χανς Γιοακίμ Φούχτελ! Τον κ. Φούχτελ λέγεται ότι σκοπεύει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης  Γιάννης Μπουτάρης να εγκαταστήσει στο κτίριο των γραφείων του ΣΑΕ!  Μάλιστα, όπως πληροφορείται η ΡΗΡ, ήδη στα γραφεία εργάζεται μία γερμανίδα υπάλληλος, παράλληλα με την “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014” η οποία είναι ήδη εγκατεστημένη στα γραφεία από τις αρχές Μαρτίου 2013.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται από πλευράς δήμου η κατατρομοκράτηση των δύο διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίες, να σημειωθεί, παραμένει εδώ και μήνες απλήρωτες!  Όπως καταγγέλεται στην ΡΗΡ, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης έφθασε στο σημείο να απειλήσει με εισαγγελέα και την αστυνομία τις δύο διοικητικές υπαλλήλους “εάν μετακινήσουν τα έπιπλα του γραφείου του Προέδρου του ΣΑΕ”! Έπιπλα τα οποία, όπως και όλος ο εσωτερικός διάκοσμος, έχουν γίνει με χρήματα του ΣΑΕ (περισσότερα από 30 εκ. δραχμές).

Μόνο ένα μέρος των πραγμάτων του ΣΑΕ επιτρέπει (!) ο κ. Γενικός να μεταφερθούν ό,τι έχει σχέση  με την ηλεκτρονικό εξοπλισμό, τηλεφωνικές συσκευές και κάποια μικρο-έπιπλα…

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι σύμφωνα με επιστολή του κ. Ταμβάκη προς τον κ. Μπουτάρη (η οποία και έχει δημοσιευθεί στον Τύπο),  η συμφωνία που ως πρόεδρος του ΣΑΕ είχε κάνει με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης προέβλεπε τη συστέγαση του ΣΑΕ στο κτίριο  Μακρίδη με μία υπηρεσία του Δήμου και όχι την έξωσή του από αυτό!