Ανάστατοι οι Έλληνες χρήστες του ίντερνετ από τον «ιό των 100 ευρώ»

Σε πονοκέφαλο για τους χρήστες του ίντερνετ αλλά και την αστυνομία έχει μετατραπεί το «μαϊμού» e-mail που καλεί όσους το λάβουν να πληρώσουν 100 ευρώ… στην αστυνομία προκειμένου να μη μολυνθεί ο υπολογιστής τους.

Πρόκειται για μία διεθνή απάτη, με το κακόβουλο λογισμικό “Ransomware”, που αφορά και τους Έλληνες χρήστες του διαδικτύου.

Η ΕΛΑΣ συνιστά την προσοχή των πολιτών, καθώς το ψεύτικο e-mail εξακολουθεί να εμφανίζεται στο ίντερνετ και καλεί τους χρήστες να μην πείθονται από τέτοια μηνύματα.

Μάλιστα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει ότι οι επιθέσεις του «ιού των 100 ευρώ» παρουσιάζουν έξαρση το τελευταίο διάστημα σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Όταν το λογισμικό μολύνει τον υπολογιστή του χρήστη προβάλλεται μήνυμα, το οποίο ενημερώνει ότι για την απεμπλοκή απαιτείται η πληρωμή αντιτίμου 100 ευρώ, μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Υπενθυμίζεται ότι το παραπάνω λογισμικό έχει ως στόχο να αποσπάσει χρήματα από τους χρήστες του διαδικτύου, «παίρνοντας» τον έλεγχο των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους.

Πώς «χτυπάει» ο ιός

Ο συνηθέστερος τρόπος δράσης του, είναι το «μπλοκάρισμα» της λειτουργίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ έχουν αναφερθεί και άλλοι τρόποι δράσης, όπως η κρυπτογράφηση αρχείων.

Το συγκεκριμένο λογισμικό εμφανίζει μήνυμα στον χρήστη, το οποίο αναφέρει (στην ελληνική του έκδοση) ότι ο υπολογιστής του έχει κλειδωθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, λόγω παράνομης δραστηριότητας.

Επιπλέον αναφέρει ότι για το «ξεκλείδωμα» απαιτείται χρηματικό ποσό (συνήθως 100 ευρώ), το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί μέσω καρτών πληρωμής, όπως PaySafe ή Ukash.

Η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους χρήστες σε καμία περίπτωση να  ΜΗΝ προβαίνουν σε καταβολή χρημάτων – πληρωμές.

Αντίθετα, ενδείκνυται να τερματίζεται η λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να ζητείται η βοήθεια τεχνικού, για την απομάκρυνση του κακόβολου λογισμικού.

Read more: newpost.gr