Ο Κυπριακός Τύπος, 30 ιουνίου 2013

Η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας μετά και την ανταλλαγή ομολόγων, η θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου, οι πληροφορίες για κινήσεις της Άγκυρας η οποία προωθεί σενάριο που συνδυάζει το θέμα της Αμμοχώστου με την εμπλοκή της στο φυσικό αέριο, η επιδίωξη της Ρωσίας να αποκτήσει στρατιωτικές διευκολύνσεις στην Κύπρο και η θέση της Κυβέρνησης έναντι των επαγγελματιών ψαράδων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι κυριακάτικες εφημερίδες.
«Η Αλήθεια», με κύριο τίτλο « ‘Στημένη υπόθεση με μίζες εκατομμυρίων’», αναφέρει πως ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι με την αγοραπωλησία χάθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο συντάξεων της Cyta και κατήγγειλε ότι υπάρχουν μίζες αρκετών εκατομμυρίων στην υπόθεση. Αλλού κάνει λόγο για δύσκολες ώρες για την κυπριακή οικονομία αφού η ανταλλαγή ομολόγων που ανακοίνωσε το Υπ. Οικονομικών συνεπάγεται υποβαθμίσεις αλλά και διακοπή της ρευστότητας από την ΕΚΤ. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του μέλους της Ανεξάρτητης Επιτροπής για το Μέλλον του Κυπριακού Τραπεζικού Τομέα Γιώργου Χαραλάμπους, ο οποίος ανέφερε πως πρέπει να σπάσουν τα κυκλώματα.

«Η Σημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Είναι σε θέση ν’ αντέξει η Τρ. Κύπρου», προβάλλει δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας  Πανίκου Δημητριάδη, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, σύμφωνα με τις οποίες η Τράπεζα Κύπρου μπορεί να ανακτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη των πελατών της και του επενδυτικού κοινού, περιλαμβανομένων και στρατηγικών επενδυτών. Αλλού κάνει λόγο για πρέσινγκ στον Μάρκο Κυπριανού να εμπλακεί ενεργά στο κομματικό γίγνεσθαι ενόψει συνεδριακών διαδικασιών στο ΔΗΚΟ. Αναφέρεται στην υποβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο S & P, με καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, σημειώνοντας ότι γλυτώσαμε τη χρεοκοπία.
«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Φυσικό αέριο μέσω Αμμοχώστου», αναφέρει πως η Άγκυρα επιχειρεί να προωθήσει σενάριο, το οποίο να συνδυάζει το θέμα της Αμμοχώστου με την εμπλοκή της στο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών συζητά το θέμα αυτό και με τρίτους, παραπέμποντας σε μιαν ενδιάμεση συμφωνία στο Κυπριακό. Αλλού σημειώνει πως πουλήσαμε 1.525 κιλά κοσμήματα το 2012. Επίσης αναφέρεται σε παιγνίδι της Μέρκελ στην πλάτη της Λευκωσίας και πως Γερμανίδα Καγκελάριος έδωσε υποσχέσεις στην Άγκυρα για άσκηση επιρροής προκειμένου να ξεπαγώσουν δυο διαπραγματευτικά κεφάλαια που μπλοκάρει μονομερώς η Λευκωσία.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Απομονωμένη η Κύπρος», γράφει στο κύριο της θέμα πως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριαού δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα πως με την επιστολή Αναστασιάδη στους Ευρωπαίους εταίρους η Κυβέρνηση έχει εκτεθεί και πως είμαστε ευάλωτοι όσο παραμένουμε στο Μνημόνιο. Αλλού σημειώνει πως η Κυβέρνηση είναι ενάντια στο μεροκάματο 500 επαγγελματικών ψαράδων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής Γιαννάκη Γαβριήλ. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως οριστικοποιείται το σχέδιο εθελούσιας εξόδου από την Τράπεζα Κύπρου.
Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Ρωσία εποφθαλμιά βάσεις στην Κύπρο», γράφει πως η Ρωσία φαίνεται πως βρίσκεται κοντά στην απόκτηση ενός πολυπόθητου στρατιωτικού ερείσματος στην Κύπρο, καθώς το μέλλον του ναύσταθμου της στη Συρία μοιάζει να είναι επισφαλές. Εξάλλου αναφέρει πως ο βετεράνος πολεμιστής του Β’ Παγκοσμίου πολέμου Βρετανός Τζον Χέιλ, ο οποίος ζει στην Πάφο, θα λάβει μετάλλιο ανδρείας από τη Ρωσία. Η εφημερίδα γράφει ακόμη πως η 50χρονη από τη Νότια Καλιφόρνια που απέκοψε τα γεννητικά όργανα του συζύγου της και τα πέταξε στα σκουπίδια καταδικάστηκε σε ισόβια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή», με κύριο τίτλο «Στο 25% οι απώλειες στα Ταμεία Προνοίας», γράφει πως η Κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια λύση που θα περιορίζει τις απώλειες των εργαζομένων από τα Ταμεία Προνοίας στο 25%, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην εφημερίδα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Αλλού σημειώνει πως σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, την τελευταία του ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο Ακης Παπασάββας αναφέρει πως από το πρώτο δευτερόλεπτο ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης όφειλε να δώσει στην Αστυνομία την έκθεση του οίκου Alvarez & Marsal για την εξαγορά της τράπεζας Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία διατυπώνει το ΑΚΕΛ, μέσω του Στέφανου Στεφάνου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μεθοδευμένη κρίση», φιλοξενεί συνέντευξη του πρώην Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιου Ιωαννίδη, ο οποίος έκανε λόγο για μεθοδευμένη κρίση, σημειώνοντας πως η Κύπρος μπορεί να ορθοποδήσει όταν οι ένοχοι καθίσουν στο σκαμνί. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Βουλευτή του ΔΗΣΥ, οικονομολόγου Μάριου Μαυρίδη, ο οποίος δηλώνει ότι η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα είναι ο πλέον σημαντικός πυλώνας του συστήματος. Η εφημερίδα γράφει ακόμη πως η τρομοκρατική ομάδα που επιτέθηκε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στις 14 Ιανουαρίου 2013 επιχείρησε κτύπημα με εκτοξευτή RPG-7 αλλά ο εκτοξευτής δεν λειτούργησε.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)