Οι ελληνικές αποστολές στις ΗΠΑ στόχος αμερικανικών παρακολουθήσεων

Την ελληνική πρεσβεία αλλά και την ελληνική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζει ο βρετανικός Guardian πως παρακολουθούσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες, έχοντας βάλει στο στόχαστρό τους και άλλες ευρωπαϊκές διπλωματικές αποστολές.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με δήλωση του εκπροσώπου του, κυριου Κούτρα αναφέρθηκε στην διερεύνηση του θέματος και είπε πως εάν χρειαστεί θα ζητηθο’υν οι δέουσες διευκρινίσεις

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται απόρρητα έγγραφα της NSA στα οποία είχε πρόσβαση μέσω του διαβόητου Έντουαρντ Σνόουντεν, η παρακολούθηση στην ελληνική πρεσβεία είχε το κωδικό όνομα Klondyke.

Η αντίστοιχη επιχείρηση για την ελληνική αποστολή στον ΟΗΕ είχε το όνομα Powell.

Το έγγραφο της NSA, γνώση του οποίου επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, χρονολογείται από το 2010 και κατονομάζει ως στόχους παρακολουθήσεων συνολικά 38 διπλωματικές αποστολές (αρκετές από τις οποίες είναι χωρών συμμαχικών προς τις ΗΠΑ).

Οι παρακολουθήσεις στις επικοινωνίες των ξένων αντιπροσωπειών γίνονταν με ευρύ φάσμα μεθόδων, από τοποθέτηση κοριών μέχρι παρείσφρηση σε ηλεκτρονικά δίκτυα. Ασαφές είναι εάν η παρακολούθηση γινόταν μόνο από την NSA ή εάν υπήρχε συνεργασία και με άλλες υπηρεσίες, όπως το FBI ή την CIA.

Το Υπουργείο Εξωτερικών:
Απάντηση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ σε ό,τι αφορά πληροφορίες σχετικά με παρακολουθήσεις Διπλωματικών Αρχών στο εξωτερικό
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σε ό,τι αφορά δημοσιογραφικές πληροφορίες σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών Διπλωματικών Αρχών στο εξωτερικό, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, ανέφερε τα εξής:
«Καταρχήν, δεν θα ήθελα να σχολιάσω δημοσιογραφικές πληροφορίες για ένα τόσο σημαντικό θέμα, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
Θα ήθελα, όμως, να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου που διέπουν το καθεστώς λειτουργίας των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών. Για το λόγο αυτό, αδυνατεί να κατανοήσει πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών διπλωματικών αποστολών από Υπηρεσίες φίλης και συμμαχικής χώρας.
Το περιεχόμενο των εν λόγω δημοσιογραφικών αναφορών, η διερεύνηση των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες, θα εξετασθεί με προσοχή.
Εξυπακούεται ότι, αναλόγως θα ζητηθούν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις».