Χάος ξανά στην Αίγυπτο: επτά νεκροί – Ανησυχία για τους Έλληνες ομογενείς

Εκατομμύρια Αιγύπτιοι «βούλιαξαν» ξανά την πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μόρσι, μόλις ένα χρόνο μετά τις εκλογές στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το NewsIt.gr, ο απολογισμός τραγικός: επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 600 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στους υποστηρικτές της κυβέρνησης και όσους θέλουν να πέσει. Από την έναρξη των ταραχών, την περασμένη εβδομάδα, έχουν σκοτωθεί 14 άνθρωποι.

Πέντε εκ των νεκρών πυροβολήθηκαν σε πόλεις νότια του Καΐρου. Δύο ακόμα σκοτώθηκαν εξαιτίας πυροβολισμών κατά τη διάρκεια επίθεσης στα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε προάστιο της πρωτεύουσας, αναφέρουν ιατρικές πηγές.

Αν και έντονη είναι η ανησυχία για τους Έλληνες ομογενείς, πληροφορίες από την ελληνική παροικία του Καϊρου και της Αλεξάνδρειας αναφέρουν ότι επί του παρόντος δεν κινδυνεύουν εξ αιτίας των γεγονότων καθώς “οι Αιγύπτιοι που έχουν ξεσηκωθεί δεν στρέφονται εναντίον τους. Άμα τους πεις ότι είσαι Έλληνας σε χειροκροτούν”, είπε στην Ρanhellenicpost.gr ο διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ¨ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ” κ. Γιώργος Δήμας.

Όπως έγραψε το NewsIt.gr, εκατοντάδες άνθρωποι επιτέθηκαν στο κτίριο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ρίχνοντας πέτρες και βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά. Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, οι οπαδοί του Μόρσι, που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, απάντησαν με πυροβολισμούς, τραυματίζοντας έξι άτομα.

Το αιγυπτιακό πρακτορείο Ειδήσεων, ΜΕΝΑ, ανέφερε ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο εξαιτίας τραυματισμών που έφεραν από σκάγια καραμπίνας και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Πολλά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πυρπολήθηκαν και σε άλλες πόλεις όπως η Καλούμπια, βόρεια του Καΐρου, η Σαρκίγια και η Ντακάλιγια, στο Δέλτα του Νείλου, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, 613 άτομα τραυματίστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας των συγκρούσεων.

Τα εκατομμύρια των διαδηλωτών πλημμύρισαν τους δρόμους της χώρας απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Μόρσι.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο Μόρσι, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει μείζονα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.
Από την άλλη, οι σύμμαχοι του Μόρσι υποστηρίζουν ότι η αντιπολίτευση επιδιώκει να ανατρέψει την υπάρχουσα κυβέρνηση με στόχο να αναλάβει την εξουσία.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Φύγε» και «ο λαός θέλει να ανατραπεί το καθεστώς –συνθήματα που θυμίζουν την εξέγερση κατά του Μουμπάρακ, πριν από δυο χρόνια με επίκεντρο και τότε την Ταχρίρ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS