Το ΔΝΤ απειλεί με αποχώρηση και μπλοκάρισμα της δόσης του, ύψους 3,6 δισ. ευρώ

«Το Ταμείο ΔΕΝ πρόκειται να σπάσει τις δόσεις του» διαμηνύουν πηγές από την Ουάσινγκτον, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης εμπλοκής στην περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον δεν ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου η τρέχουσα αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τη στιγμή που έχουν ήδη χαθεί δύο αξιολογήσεις, υπάρχει απόφαση από το Ταμείο ότι εάν χαθεί και αυτή η αξιολόγηση, τότε το ΔΝΤ δεν πρόκειται να εκταμιεύσει το μερίδιο που του αναλογεί (1,8 δισ. ευρώ για το τρίτο και ένα 1,8 δισ. ευρώ για το τέταρτο τετράμηνο του 2013) με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τη περαιτέρω χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, εάν λάβει κανείς υπόψιν ότι η συμμαχία του Βορρά (Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Γερμανία) έχει καταστήσει σαφές ότι εάν αποσυρθεί το ΔΝΤ, θα δημιουργηθεί πρόβλημα και για τη δική της συμμετοχή.

Οπως έχει διαμηνύσει επισήμως το ΔΝΤ μέσω του εκπροσώπου του, εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δεν συνεδριάσει το Δ.Σ. του Ταμείου έως το τέλος του μήνα, δεν μπορεί να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, καθώς όπως ορίζει το καταστατικό του, πρέπει να διασφαλίζεται σε ορίζοντα 12 μηνών η χρηματοδότηση του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση εκτιμά ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα υπάρξει χρηματοδοτικό «κενό» 4,6 δισ ευρώ, συστήνοντας εμμέσως πλην σαφώς στους Ευρωπαίους είτε να εξασφαλίσουν νέα κονδύλια για την Ελλάδα είτε να προβούν σε νέα μείωση του ελληνικού χρέους.

Από την Αθήνα, απεύχονται τέτοιου είδους εξελίξεις, εκτιμώντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει γίνει το πεδίο της επίλυσης των διαφορών μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων και υποστηρίζουν ότι όλες αυτές οι διαρροές από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού είναι πιθανόν να αποτελούν μια ακόμα εκδήλωση πίεσης προς τους Ευρωπαίους και ειδικά το Βερολίνο, για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Πηγή:  iefimerida.gr