Απρόθυμοι να δώσουν παράταση οι τροϊκανοί

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι πρώτες συναντήσεις της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αλλά και τον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις συναντήσεις οι οποίες κράτησαν σχεδόν δυόμισι ώρες η κάθε μία, τέθηκαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που θα ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ωστόσο οι επικεφαλής των δανειστών απέφυγαν να απαντήσουν στα αιτήματα της ελληνικής πλευράς τόσο για την παράταση της κινητικότητας στο δημόσιο όσο και για το νέο φόρο ακινήτων.

Μπορεί αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης να δήλωνε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο δείχνουν. Την ώρα της συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα, σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters έκανε λόγο για θρίλερ σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε βρέθηκε εκτός τροχιάς. Αυτό γιατί, σύμφωνα με το Reuters η Αθήνα δεν κατάφερε να επιτύχει τη δέσμευσή της για την κινητικότητα 12.500 εργαζομένων του δημοσίου τομέα, εντός της προβλεπόμενης από το μνημόνιο συμφωνίας.

Αυτό, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, θέτει σε κίνδυνο το ελληνικό πρόγραμμα αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να αποσυρθεί για να μην παραβιάσει το καταστατικό του που προβλέπει την παροχή νέων δανείων μόνο εάν η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι εγγυημένη.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών,όλα τα ζητήματα παραμένουν ανοικτά και θα εξεταστούν στη νέα συνάντηση που θα έχει αύριο ο υπουργός Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η κυβέρνηση παρουσίασε ισοδύναμα μέτρα που θα καλύπτουν τα δημοσιονομικά κενά σε προϋπολογισμό και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ συζητήθηκε εκτενώς και το ζήτημα του ενιαίου φόρου στα ακίνητα.

Οι δανειστές απέφυγαν να απαντήσουν, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο είναι πολύ κοντά στο να δεχτούν τελικά το θέμα των 5 δόσεων που έχει ζητήσει η κυβέρνηση σχετικά με το φετινό χαράτσι της ΔΕΗ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κλείδωσαν οι πέντε δόσεις και οι 33 συντελεστές».

Ο ίδιος παράγοντας επισήμανε «ότι πάμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, κάποια θέματα θα τα συμφωνήσουμε αυτή την εβδομάδα, κάποια άλλα την επόμενη».Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, και, εκ των πραγμάτων, είναι δύσκολο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις πριν από το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, 8 Ιουλίου.

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «δημιουργική συζήτηση» ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, οι εκπρόσωποι της τρόικας «άκουσαν με προσοχή» την πλευρά του υπουργείου.

Τα επιχειρήματα της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι, όσον αφορά τις απολύσεις, ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ έχουν ήδη διασφαλισθεί οι 2.656 απολύσεις και υπολείπονται άλλες 1.400 έως το τέλος του χρόνου

Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα και τη δέσμευση της κυβέρνησης για 12.500 υπαλλήλους σε κινητικότητα έως τα τέλη Ιουνίου και άλλους 12.500 έως το τέλος του χρόνου, ο κ. Μητσοτάκης ζητάει να υπάρξει παράταση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για τους πρώτους 12.500 υπαλλήλους, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να απολυθούν οι υπάλληλοι, αλλά να αξιοποιηθούν σε υπάρχοντα κενά στη δημόσια διοίκηση.

Ωστόσο και σε αυτό το υπουργείο η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις καθώς η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί την Τετάρτη.

Read more: http://newpost.gr