Nanotechnology 2013: Η Θεσσαλονίκη στο κέντρο των εξελίξεων

Με 780 παρουσιάσεις από 55 χώρες του κόσμου, 250 συμμετοχές από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού , 140 ερευνητικά κέντρα , 50 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και 125 διεκεκριμένους επιστήμονες από κάθε γωνιά της γης, οι 20 από τους οποίους είναι Ελληνες ξεκινά το Σάββατο 6 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Πόρτο Παλάς το επιστημονικό πολυγεγονός NANOTEXNOLOGY 2013 που θα ολοκληρώσει τις εργασίες του στις 13 Ιουλίου.

Για όλο αυτό το χρονικό διάστημα η Θεσσαλονίκη τίθεται στο επίκεντρο των παγκόσμιων επιστημονικών εξελίξεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος στο  Διεθνές Συνέδριο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογιών που συμπληρώνει μία δεκαετία διοργάνωσης θα μιλήσουν σημαντικότατα ονόματα διεθνούς φήμης στον τομέα της Νανοτεχνολογίας όπως ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge Andrea Ferrari που έχει διακριθεί για την έρευνά του στο γραφένιο, o καθηγητής Γιώργος Χατζηϊωάννου από το Πανεπιστήμιο του  Bordeaux που ηγείται της έρευνας των οργανικών ηλεκτρονικών αλλά και ο καθηγητής Buddy Ratner καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Washington που θεωρείται από τους πρωτεργάτες στο χώρο της νανοϊατρικής και των βιουλικών.

LOGOTHETIDIS

Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN καθηγητής Σ Λογοθετίδης.

« To NANOTEXNOLOGY 2013 είναι ένα επιστημονικό και τεχνολογικό πολυγεγονός που περιλαμβάνει το 10ο Διεθνές Συνέδριο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογιών (9-12 Ιουλίου)  , το 6ο Διεθνές Συμπόσιο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά (ISFOE13) ( 8-11 Ιουλίου) , το 7ο Διεθνές Θερινό Σχολείο στις Νανοεπιστήμες τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοϊτρική  (ISSON13) ( 6-13 Ιουλίου) , την 3η Διεθνή Έκθεση Νανοτεχνολογιών και Οργανικών Ηλεκτρονικών (EXPO 13) με τη συμμετοχή 30 εκθετών απ όλο τον κόσμο ( 8-12 Ιουλίου) αλλά και τις ξεχωριστές συναντήσεις επιχειρηματιών με ερευνητές (matchmaking). Ξεκινάμε δηλαδή από την εκπαιδευτική διάσταση για να φθάσουμε μέχρι και το κλείσιμο συμφωνίας μεταξύ ερευνητών και επιχειρηματιών στη διάρκεια των συναντήσεων που γίνονται στο πλαίσιο του Nanotexnology 2013» τόνισε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου , Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN καθηγητής Σ Λογοθετίδης.

Η διοργάνωση του πολυγεγονότος NANOTEXNOLOGY 2013,  πέρα από τα οφέλη της στην ανάδειξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας καθώς  και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα 1,5-2 εκατ. ευρώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον οι εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας που αναμένεται να αλλάξουν την καθημερινή μας ζωή τα επόμενα χρόνια, ήδη δημιουργούν το τελευταίο διάστημα έναν τζίρο 600-700 δις ευρώ που το 2015 αναμένεται να φθάσει στο 1 δις και το 2020 στα 4 τρις ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα σε όλο τον κόσμο την τελευταία οκταετία έχουν δημιουργηθεί 120.000 εταιρείες νανοτεχνολογικών εφαρμογών, ενώ μόνο το 2013 συστήθηκαν 40.000 σε όλο τον κόσμο. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο γι αυτό και στη διάρκεια του NANOTEXNOLOGY 2013 θα παρουσιαστούν 40 ευρωπαϊκά προγράμματα με χρηματοδότηση για έρευνα της τάξης των 8-10 εκατομμυρίων ευρώ το καθένα.

ΝΑΝΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΔΙΕΙΣΔΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

PHOTO  KARAGKIOZAKI«Το επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε μελέτες κατασκευής νανοσωματιδίων που διαπερνούν τους φραγμούς του εγκεφάλου για να ανιχνεύσουν για παράδειγμα πρώιμα στάδια της νόσου αλτσχάιμερ» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε η Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, Καρδιολόγος με εξειδίκευση στη Νανοϊατρική, Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN, Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του NANOTEXNOLOGY 2013 .

Η κ Καραγκιοζάκη σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Μιλάνο δημιουργεί νανοσωματίδια από πολυμερικά υλικά με δυνατότητες στοχευμένης μεταφοράς φαρμάκων  καθώς και νανοπορώδη υλικά τα οποία διασπώνται πλήρως στον οργανισμό χωρίς να προκαλούν τοξικότητα στον οργανισμό. Οι έρευνες της ομάδας της κ Καραγκιοζάκη εστιάζονται στη βελτίωση των τεχνικών απελευθέρωσης φαρμάκων, ενώ όπως η ίδια εξήγησε «ο τελικός στόχος όλης αυτής της προσπάθειας είναι να αντικατασταθούν οι επεμβατικές μέθοδοι με τέτοιου είδους πρακτικές».

«Η Αναγεννητική Ιατρική δημιουργεί τρόπους αναγέννησης ιστών. Στο πλαίσιο αυτό,  το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN συμμετέχει στο πρόγραμμα αναγεννητικής Ιατρικής Συνεργασία 2009 “Νανοαρθροχόνδρος”  στόχος του οποίου είναι η δημιουργία ικριωμάτων στα οποία στη συνέχεια θα τοποθετηθούν πεπτίδια και βιολογικοί παράγοντες με στόχο την κυτταρική προσκόλληση και την αναγέννηση του αρθρικού χόνδρου στο γόνατο και την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας »  τόνισε η εμβιομηχανικός Δρ. Εύη Καβατζικίδου,  από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του NANOTEXNOLOGY 2013. Τα αποτελέσματα αυτής της  προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από το 2009 θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του Συνεδρίου.

 

ΠΡΟΤΥΠΗ ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ  ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

laskarakisΣτις δύο μονάδες οργανικών διατάξεων για φωτοβολταικά και για ανάπτυξη υλικών με τεχνολογίες κενού, αναφέρθηκε ο Δρ Αργύρης Λασκαράκης, Φυσικός με εξειδίκευση στα Οργανικά Ηλεκτρονικά, Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN, Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του NANOTEXNOLOGY 2013. O κ Λασκαράκης εξήγησε ότι μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος “SMARTRONICS” δημιουργούνται στη Θεσσαλονίκη δύο πρωτοποριακές καινοτόμες μονάδες σε παγκόσμιο επίπεδο.  Οι μονάδες αυτές θα εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη, ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει θα τεθούν σε λειτουργία σε ένα περίπου χρόνο.

 

ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΝΟΥΦΑΣΜΑΤΑ … ΣΤΗ ΒΙΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ

ΟFOSTIROPOULOS Δρ Κωνσταντίνος Φωστηρόπουλος, Φυσικός,   από το Ινστιτουτο Ετερογενων Υλικων και Συστηματων του Helmholtz- Zentrum Berlin , αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία μεταξύ του εργαστηρίου που εκπροσωπεί και του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.

Μάλιστα εξήγησε ότι μέσα στην επόμενη χρονιά θα κυκλοφορήσουν  στην αγορά και τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς  που δημιουργούνται από οργανικά ηλεκτρονικά . Πρόκειται για «φορτιστές ενέργειας»  με άπειρες χρήσεις από εύκαμπτα υλικά .

Στο φετεινό πολυγεγονός NANOTEXNOLOGY 2013 που ξεκινά το Σάββατο με το Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας συμμετέχουν για πρώτη φορά τρεις μαθητές Λυκείου, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα σε 40 φοιτητές από όλη την Ελλάδα να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα και να έρθουν σε επαφή με τις  τελευταίες εξελίξεις της έρευνας στον τομέα που τους ενδιαφέρει.

Τα πολυμερικά υλικά, το γραφένιο , η βιοηλεκτρονική   και γενικότερα τα νανοϋλικά   θα ειναι στη θεματολογια μεταξυ αλλων, που θα συζητηθούν στη διάρκεια των συνεδρίων , ενώ θα υπάρχει και «στρογγυλή τράπεζα» με εκπροσώπους εταιρειών νανοτεχνολογίας και ειδικότερα νανοϊατρικής , οι οποίοι θα αναλύσουν βήμα-βήμα τις δυσκολίες, τα προβλήματα καθώς και τα στάδια επίλυσης τους, προς εύρεση νέων λύσεων.

Παράλληλα σε ειδικά Workshops θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα έξυπνα υφάσματα και τους τρόπους με τους οποίους τα οργανικά ηλεκτρονικά μπορούν να συνδυαστούν με τα υφαντουργικά προϊόντα. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη   βρίσκεται σε εξέλιξη ερευνητικό πρόγραμμα Συνεργασία 2009 “Υφατρόνικ” το οποίο συντονίζει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και στο οποίο συμμετέχουν ελληνικές επιχειρήσεις.