Άσκηση ποινικής δίωξης κατά Παπακωσταντίνου για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα

Το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής παραδόθηκε  στον πρόεδρο της Βουλής και προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα. Η διαδικασία, ωστόσο, στιγματίστηκε από τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζήτησαν παράταση των εργασιών της επιτροπής, και φραστικά επεισόδια μεταξύ του προέδρου, μελών της επιτροπής και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, προεξάρχουσα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας (Ν.Δ.,ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) δεν μοιράστηκε στα μέλη της επιτροπής και έκανε λόγο για «χούντα». Ακολούθησαν αντεγκλήσεις, κατά τις οποίες ο νέος γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγας αποκάλεσε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «νούμερο», ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής, Χρ. Μαρκογιαννάκης υποστήριξε ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου τον αποκάλεσε «εισαγγελέα της χούντας».

Μ΄ αυτά πέρασε σε δεύτερη μοίρα το περιεχόμενο του πορίσματος της πλειοψηφίας (το ΚΚΕ κατέθεσε τη δική του «πορισματική έκθεση»), στο οποίο προτείνεται η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου, της απιστίας εν υπηρεσία κατά του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος και της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.