Αρκούν δύο θαύματα για να γίνει κανείς άγιος

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ είναι και επίσημα άγιος! Αυτό αποφάσισε μετά και την επίσημη επικύρωση του δεύτερου θαύματος, το οποίο αποδίδεται στον…πρώην πάπα. Υπεύθυνος για την αγιοποίησή του δεν είναι άλλος από τον σημερινό κάτοχο του παπικού θρόνου, Πάπα Φραγκίσκο. Γιατί για να τα καταφέρει κανείς πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δύο θαύματα στη διάρκεια της ζωής του.

Ο Ιωάννης Παύλος Β’ ήταν επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από το 1978 ως το 2005. Ήδη από την κηδεία του το πλήθος των προσκυνητών ζητούσε να γίνει άγιος γρήγορα (Santo Subito!).

Το 2011 οσιοποιήθηκε με γρήγορες διαδικασίες, μια διαδικασία που θεωρείται το πρώτο βήμα για την αναγνώριση σαν άγιο, αν και πρέπει να πληρούνται οι κανόνες της Εκκλησίας για να αποφασιστεί η αγιοποίηση.

Στον Ιωάννη Παύλο Β’ αποδίδεται η θεραπεία μιας γαλλίδας μοναχής που έπασχε από Πάρκινσον.

Το δεύτερο θαύμα αφορούσε μια γυναίκα από την Κόστα Ρίκα που έπασχε από εγκεφαλικό ανεύρυσμα. Η γυναίκα προσευχήθηκε για την θεραπεία προς τον Ιωάννη Παύλο την ημέρα της οσιοποίησής του και θεραπεύτηκε, αναφέρει η Εκκλησία. Οι γιατροί της είχαν δώσει μόλις ένα μήνα ζωής.

Αγιοποιήθηκε επίσης σήμερα και ο Ιωάννης ΚΓ’ που είχε σύντομη σχετικά θητεία, (1958-1963), αλλά κατά τη διάρκεια της συγκάλεσε το Δεύτερο Συμβούλιο του Βατικανού, το οποίο αποφάσισε μεγάλη κλίμακας αλλαγές στην οργάνωση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, επιχειρώντας την εκμοντερνίσει στο μέτρο του δυνατού.

Οσιοποιήθηκε το 2000, ωστόσο για τον Ιωάννη παρακάμφθηκαν με απόφαση του Πάπα οι κανόνες αγιοποίησης, καθώς δεν επιβεβαιώθηκε δεύτερο θαύμα.

Έτσι και δεδομένων των συγκυριών είναι και στην πράξη η πρώτη σημαντική απόφαση του Φραγκίσκου κατά την παποσύνη του, η οποία μετρά μερικούς μόνο μήνες.

Όπως επισημαίνει το Associated Press η πολύ γρήγορη διαδικασία οσιοποίησης του Ιωάννη Παύλου αρκετά σχόλια κυρίως γιατί κατά την παποσύνη του δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά σημαντικά προβλήματα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας όπως η κακοποίηση ανηλίκων και τα οικονομικά σκάνδαλα.

Για το λόγο αυτό η αγιοποίηση του Ιωάννη ΚΓ’, ενός Πάπα ο οποίος θεωρείται ότι άφησε θετικό ίχνος, είναι εκείνη που θα έφερνε την πολυπόθητη από κάποιους ισορροπία στο Βατικανό.

 news.gr