Ολονύκτιες συγκρούσεις στην Αίγυπτο…

Ολονύκτιες συγκρούσεις έλαβαν χώρα στην Αίγυπτο με την κατάσταση να δείχνει ότι έχει τεθεί εκτός ελέγχου. Οπαδοί και αντίπαλοι του Μόρσι επιδίδονται σε έναν ανοικτό «πόλεμο» σε Κάιρο, Αλεξάνδρεια και στη χερσόνησο Σινά με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται δραματικά.

Συγκεκριμένα στη χερσόνησο Σινά, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μέλη της Αλ Κάιντα, κατέλαβαν κυβερνητικό κτίριο,  όπου κατέβασαν τη σημαία της Αιγύπτου και σήκωσαν στη θέση της δική τους σημαία. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγου για πέντε νεκρούς αστυνομικούς.

Η κρατική τηλεόραση αργά το βράδυ της Παρασκευής μετέδωσε ότι οι αιγυπτιακές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δύο πόλεις στο βόρειο Σινά στην μεθόριο με το Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας. Η απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στις πόλεις Σέιχ Ζουέιντ και Ράφα, πρόσθεσε η τηλεόραση, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Δώδεκα νεκροί και δεκάδες τραυματίες στην Αλεξάνδρεια

Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 200 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο στην Αλεξάνδρεια, στα βόρεια της Αιγύπτου, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.

Ένας υπάλληλος των υπηρεσιών υγείας, στο αιγυπτιακό λιμάνι της Μεσογείου, ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονταν σε σφαίρες από πραγματικά πυρά.

Αίγυπτος: Οι ισλαμιστές καλούν σε συνέχιση των κινητοποιήσεων

Οι ισλαμιστές, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο, ζήτησαν από τους οπαδούς τους, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στην Αίγυπτο, όπου τις τελευταίες ώρες από συγκρούσεις οπαδών και αντιπάλων του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 25 άνθρωποι.

«Το κόμμα χαιρετίζει τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων που κινητοποιούνται σε όλες τις επαρχίες της χώρας, με τεράστιες ειρηνικές διαδηλώσεις για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο βίαιο στρατιωτικό πραξικόπημα και την επιθυμία τους για την επιστροφή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στα συνταγματικά του καθήκοντα », αναφέρεται σε δήλωση του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ), της πολιτικής πτέρυγας του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από όπου προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι.

«Το κόμμα λέει ότι όλα τα μέλη και οι υποστηρικτές, να βγουν στις πλατείες της Αιγύπτου, έως ότου ο πρόεδρος αποκατασταθεί», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του πολιτικού σκέλους των ισλαμιστών.

Δεδομένου ότι η ένταση στις πόλεις της Αιγύπτου είναι σε ακραία σημεία, καθώς σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του Μοχάμεντ Μόρσι, το PLJ ζήτησε οι διαδηλώσεις να έχουν «ειρηνική» μορφή και οι υποστηρικτές του « να μην καταφύγουν στη βία».

Πηγή: Newpost.gr


Συγκρούσεις ξέσπασαν απόψε ανάμεσα σε υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και αντιπολιτευόμενων σε αυτόν στα περίχωρα της πλατείας Ταχρίρ του Καΐρου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην περιοχή ακούγονται πυροβολισμοί, ενώ την ίδια ώρα οι διαδηλωτές των αντίπαλων στρατοπέδων πετούσαν οι μεν στους δε πέτρες πάνω στην γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου. Παράλληλα ασθενοφόρα μεταφέρουν τραυματίες.
images.watchit.gr

Την ίδια ώρα πηγές της αιγυπτιακής ασφάλειας ανακοίνωσαν ότι δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα από ενόπλους στο Σινά, στην βορειοανατολική Αίγυπτο, λίγο μετά τον θάνατο νωρίτερα σήμερα ενός στρατιώτη στην ίδια περιοχή, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Γάζα και το Ισραήλ.

Ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών που βρίσκονταν μπροστά σε ένα δημόσιο κτίριο στην πόλη Ελ Αρίς, σκοτώνοντας δύο από αυτούς, προτού διαφύγουν.

Στο μεταξύ σήμερα τα ξημερώματα ένας Αιγύπτιος στρατιώτης σκοτώθηκε από ταυτόχρονη επίθεση με ρουκέτα και με πυροβόλα όπλα ισλαμιστών μαχητών σε θέσεις της αστυνομίας και του στρατού στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με ιατρική πηγή. Από την επίθεση αυτή τραυματίστηκαν επίσης δύο στρατιώτες σε σημείο ελέγχου του στρατού στην Αλ Γκούρα, στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά.

Παράλληλα το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε ότι ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου απελευθέρωσε απόψε τον Σάαντ αλ Κατάτνι, επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ελευθερίας, το οποίο είναι ο πολιτικός βραχίονας των Αδελφών Μουσουλμάνων, και τον αναπληρωτή ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων Ράσιντ Μπαγιούμι.

images.watchit.gr
Την Τετάρτη το βράδυ ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και προχώρησε στην συνέχεια σε συλλήψεις στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τους κόλπους των οποίων προέρχεται ο Μόρσι.

 

 

 

 

 

 

images.watchit.gr

 

Το ΜΕΝΑ διευκρίνισε ότι ο Κατάτνι και ο Μπαγιούμι έμειναν υπό κράτηση για δύο ημέρες και αφέθηκαν ελεύθεροι αφού η εισαγγελία “βεβαιώθηκε για τον τόπο κατοικίας τους στο πλαίσιο μιας έρευνας για υποκίνηση σε φόνο” διαδηλωτών, μετά τον θάνατο την νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα οκτώ διαδηλωτών που εξαπέλυσαν επίθεση στην έδρα των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Μοκάταμ, προάστιο του Καΐρου.