Δακρυγόνα και αντλίες νερού κατά διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη

 

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να απωθήσει διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισέλθουν το Σάββατο στο αποκλεισμένο πάρκο Γκεζί στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, επίκεντρο των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του περασμένου μήνα που κατεστάλησαν με πρωτοφανή σκληρότητα εκ μέρους του Ταγίπ Ερντογάν.

Η Πλατφόρμα Αλληλεγγύης Ταξίμ, που συνενώνει πολλές πολιτικές οργανώσεις και ομάδες ακτιβιστών, είχε απευθύνει κάλεσμα για την πραγματοποίηση πορείας με στόχο οι διαδηλωτές να εισέλθουν στο πάρκο Γκεζί, που έχει αποκλειστεί και περιφραχθεί.

Οι τοπικές αρχές της Κωνσταντινούπολης είχαν διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε ανάλογη απόπειρα θα εμποδιζόταν από την αστυνομία.

Η σκληρή αστυνομική καταστολή σε βάρος μιας ομάδας πολιτών που διαδήλωσε εναντίον της σχεδιαζόμενης ανάπλασης του πάρκου Γκεζί πυροδότησε τον Ιούνιο πρωτοφανές σε όγκο κύμα διαδηλώσεων διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης του ισλαμικών καταβολών Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Newsroom ΔΟΛ