Ισπανία: Διευρύνεται το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα

Το σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκεται το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της  Ισπανίας, διευρύνθηκε περαιτέρω σήμερα, με τους συνηγόρους του πρώην  ταμία του κόμματος, Λουίς Μπάρθενας, να ανακοινώνουν ότι πλέον δεν θα  συνεχίσουν την υπεράσπισή του.

Ο Μπάρθενας, ο οποίος έχει προφυλακιστεί χωρίς την δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισής του υπό όρους με την καταβολή χρηματικής εγγύησης καθώς θεωρείται ύποπτος φυγής από την 27η Ιουνίου, βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς που κλυδωνίζει την κυβέρνηση. Οι συνήγοροί του επικαλέστηκαν «επαγγελματικές διαφωνίες» για την απόφασή τους, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.
Η ανακοίνωσή τους ακολουθεί ωστόσο την δημοσίευση μιας συνέντευξης που είχε παραχωρήσει ο Μπάρθενας και δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας El Mundo, στην οποία αποκάλυψε πως το Λαϊκό Κόμμα εξασφάλιζε χρηματοδοτήσεις από μίζες που του έδιναν επιχειρήσεις του τομέα των κατασκευών επί δύο δεκαετίες.
Χρήματα κατέληγαν επίσης σε ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, είπε ο Μπάρθενας, ο οποίος χειριζόταν τα οικονομικά του κυβερνώντος κόμματος από το 1991 ως το 2009. Ως χθες, ο Μπάρθενας διέψευδε ότι ήταν αυθεντικά τα έγγραφα που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα El País τον Ιανουάριο, στα οποία περιέχονται λεπτομέρειες για μίζες ύψους 7 εκατ. ευρώ.
Ανάμεσα στους αποδέκτες της παράνομης αυτής χρηματοδότησης φέρονται να ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και η γενική γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος, Ντολόρες δε Κοσπέδαλ. Στην συνέντευξή του, ο Μπάρθενας ενέπλεξε ακόμη περισσότερο την Κοσπέδαλ, λέγοντας ότι το Λαϊκό Κόμμα είχε λάβει δωροδοκία 200.000 ευρώ στην περιφέρεια όπου εκείνη ήταν η επικεφαλής του κομματικού μηχανισμού.
Η Κοσπέδαλ διέψευσε σήμερα «κατηγορηματικά» το δημοσίευμα και όλα όσα ισχυρίζεται ο Μπάρθενας. Ο Ραχόι και άλλα ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος έχουν επίσης διαψεύσει ότι λάμβαναν πληρωμές παράνομα. Ο δικαστής που προΐσταται της έρευνας πιστεύει ότι ο Μπάρθενας έχει αποταμιεύσει 48 εκατ. ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.
Ο Ραχόι το τελευταίο διάστημα σιωπά σχετικά με το σκάνδαλο, που πλήττει την κυβέρνησή του την ώρα που αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με μια συνεχιζόμενη βαθιά οικονομική κρίση και την ανεργία που έχει φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ. Το Λαϊκό Κόμμα εκτιμά τώρα ότι ο Μπάρθενας επιδιώκει εκδίκηση διότι το κόμμα δεν τον προστάτευσε από την δικαστική δίωξη.
Το 92% των ψηφοφόρων του Λαϊκού Κόμματος θεωρούν ότι το ίδιο φέρει την ευθύνη για το σκάνδαλο Μπάρθενας, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε η Ελ Παΐς. Ωστόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το σκάνδαλο. Και το ίδιο έχει εμπλακεί σε μια υπόθεση διαφθοράς, το οποίο αφορά εικονικές συντάξεις στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας, υπόθεση η οποία έχει εξοργίσει ακόμη περισσότερο τους Ισπανούς πολίτες, οι οποίοι εμφανίζονται όλο και περισσότερο απογοητευμένοι από τα πεπραγμένα των κομμάτων εξουσίας.

NewsIt.gr