Ο Κυπριακός Τύπος, 8 Ιουλίου 2013

Η αντιπαράθεση που ξέσπασε χτες μεταξύ των τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του ΑΚΕΛ με την Κυβέρνηση, οι εξελίξεις σε σχέση με την υπόθεση αγοράς τ/κ περιουσίας στη Δρομολαξιά από το Ταμείο Συντάξεων της Cyta μετά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χαράλαμπου Λοτιάτη για μίζες και η έκκληση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής προς τον Διοικητή της ΚΤ να παραιτηθεί, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Άλλα θέματα με τα οποία ασχολείται ο ημερήσιος Τύπος της Δευτέρας αφορούν την επικείμενη ανακοίνωση αύριο της απόφασης του Κακουργιοδικείου στη δίκη για την έκρηξη στο Μαρί, την πρόθεση της Κυβέρνησης να υποβάλει στον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φούλε την πρόταση για την Αμμόχωστο, όπως και τη μείωση των ναύλων για δημοφιλείς προορισμούς στην οποία προχώρησαν οι Κυπριακές Αερογραμμές.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Η αλήθεια θα λάμψει» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο επιχειρηματίας Χαράλαμπος Λοτιάτης, που κατήγγειλε ότι δόθηκαν μίζες στην αγοραπωλησία της Δρομολαξιάς αναφέρει ότι δέχεται να τιμωρηθεί αν λέει ψέματα. Όπως αναφέρεται, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου Ιωνάς Νικολάου προανήγγειλε χτες ποινική έρευνα για την υπόθεση. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι πραγματοποιήθηκαν χθες τα μνημόσυνα των 13 ηρώων που έχασαν τη ζωή τους στη φονική έκρηξη στο Μαρί, ενώ αύριο θα ανακοινωθεί η απόφαση του Δικαστηρίου για τους έξι κατηγορούμενους. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι «θα πληρώνουμε από 1η Αυγούστου» στα νοσοκομεία και πως πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο υπουργείο Υγείας για να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα.

«Έπαιξαν ξύλο οι τέως με τους νυν» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της εφημερίδας «η Σημερινή», η οποία κάνει λόγο για «δυναμική επάνοδο Χριστόφια και γενική σύρραξη εφ’ όλης της ύλης». Όπως γράφει, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξαπέλυσε πυρά κατά βούληση εναντίον της παρούσας Κυβέρνησης, με την Κυβέρνηση να απαντά δια του Αναπληρωτή Εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου ότι αν ο κ. Χριστόφιας είχε το ελάχιστο αίσθημα ευθύνης για την τραγική διακυβέρνηση του «θα σιωπούσε». Αλλού η εφημερίδα γράφει για ποινική έρευνα για την υπόθεση αγοραπωλησίας τ/κ γης, την οποία προανήγγειλε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης, την ίδια στιγμή που τρεις συντεχνίες του οργανισμού ζητούν την παραίτηση του Προέδρου και των μελών του ΔΣ του Οργανισμού. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή της Τρόικας, με τις λεπτομέρειες για τον ερχομό της να οριστικοποιούνται μετά την επιστροφή του Υπουργού Οικονομικών από το σημερινό Eurogroup.

Υπό τον τίτλο «Η ώρα του Εισαγγελέα» ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι οι καταγγελίες του επιχειρηματία Χαράλαμπου Λοτιάτη για μίζες 1 εκ. ευρώ σε πολιτικό παράγοντα και άλλες 500 χιλιάδες ευρώ σε δύο συντεχνιακούς για να διευκολυνθεί η πώληση ακινήτου στο Ταμείο Συντάξεων της Cyta, στη Δρομολαξιά, προκάλεσαν την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, ο οποίος ζήτησε από την Πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής να του διαβιβάσει τις καταθέσεις του καταγγέλλοντος. Αλλού ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι η πρόταση της Λευκωσίας για την Αμμόχωστο θα υποβληθεί στον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φούλε στη διάρκεια της επόμενης συνάντησης που θα έχει μαζί του ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τμήματα και υπηρεσίες του Δημοσίου καταβάλλουν προσπάθειες να εδραιώσουν τη θέση τους προκειμένου να κριθεί ότι είναι απαραίτητη η παρουσία και λειτουργία τους, λόγω του φόβου ότι η Τρόικα θα εμφανιστεί με αυξημένες απαιτήσεις σχετικά με τη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας και τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

«Δεν θα μας φιμώσουν» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της εφημερίδας «Χαραυγή», η οποία γράφει ότι τόσο ο τέως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας όσο και το ΑΚΕΛ διεμήνυσαν στον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο, ο οποίος «κατά τρόπο αντιδημοκρατικό» κάλεσε τον τέως Πρόεδρο να σιωπήσει, ότι «η προσπάθεια φίμωσης που επιχειρείται από μέρους των κυβερνώντων δεν θα περάσει». Αλλού η εφημερίδα γράφει πως σήμερα επίκειται η τελική απόφαση για την Ελλάδα σε επίπεδο Eurogroup με τη χώρα να βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Τρόικα και τον Επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ Όλι Ρεν να αναφέρει ότι «το μπαλάκι» είναι στην Αθήνα. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για ευκαιρία για φτηνά ταξίδια που προσφέρουν οι Κυπριακές Αερογραμμές οι οποίες προχώρησαν σε μείωση των ναύλων που προσεγγίζει το 30% για δημοφιλείς προορισμούς.

Τέλος, η αγγλόφωνη εφημερίδα “The Cyprus Daily” υπό τον τίτλο «Ο τραπεζίτης πρέπει να φύγει» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης του στην εφημερίδα, πως αυτό που πρέπει να κάνει από την πλευρά του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης είναι να παραιτηθεί, καλώντας τον κ. Δημητριάδη να πράξει ανάλογα. Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία του Σκωτσέζου Άντι Μάρεϊ να φιλά το τρόπαιο του Γουίμπλετον το οποίο κατέκτησε χτες μετά τη νίκη του στον τελικό με 3-0 σετ. Ο Σκωτσέζος έγινε ο πρώτος Βρετανός ο οποίος κατακτά το Γουίμπλετον μετά το 1936. Αλλού η εφημερίδα γράφει κάνει λόγο για «πόλεμο ομπρέλας» στις παραλίες αναφέροντας πως το να ενοικιάσει κάποιος κρεβατάκι παραλίας στην Κύπρο εμπερικλείει πολλούς κινδύνους.

(ΚΥΠΕ/ΗΜΑ/ΓΒΑ)