Στα 3,5 δισεκ. ευρώ το κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρείες από τις πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη

Οι πλημμύρες οι οποίες έπληξαν την κεντρική Ευρώπη τον περασμένο μήνα  αναμένεται να στοιχίσουν στις ασφαλιστικές εταιρείες ζημίες ύψους 3,5 ως  4,5 δισεκ. δολαρίων (3,5 δισεκ. ευρώ), ποσό που είναι σχεδόν το  υποδιπλάσιο σε σύγκριση με μια προηγούμενη εκτίμηση αλλά μεγαλύτερο από  εκείνο που είχε καταβληθεί στις προηγούμενες μείζονες πλημμύρες στην  περιφέρεια το 2002, όπως ανακοίνωσε σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη  αντασφαλιστική εταιρεία του κόσμου.

Η πρόβλεψη της Swiss Re κάνει λόγο για ένα ποσό πολύ μικρότερο από εκείνο στο οποίο είχε αναφερθεί AIR Worldwide, η οποία μελετά τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών σε διεθνές επίπεδο. Αυτή προέβλεπε ότι οι απαιτήσεις έναντι των ασφαλιστικών εταιρειών λόγω των ζημιών από τις πλημμύρες θα ανέρχονταν σε έως και 8 δισεκ. ευρώ μόνο στη Γερμανία.
Η πολύ χαμηλότερη πρόβλεψη που έκανε η Swiss Re ωστόσο –και το γεγονός ότι αναμένει η δική της ζημία να μην ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ– ώθησε τις μετοχές της ιδίας και άλλων αντασφαλιστικών εταιρειών ψηλότερα σήμερα το πρωί.
Οι πλημμύρες ανάγκασαν τον τσεχικό στρατό να ανεγείρει μεταλλικά φράγματα και σωρούς από σάκους με άμμο για να προστατεύσει το ιστορικό κέντρο της Πράγας έπειτα από τις πολυήμερες σφοδρές βροχοπτώσεις που φούσκωσαν ποτάμια και ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους περιοχών σε χαμηλό υψόμετρο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Στρατιώτες, εθελοντές και συνεργεία των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας εργάστηκαν ασταμάτητα για να βελτιώσουν τις άμυνες έναντι των πλημμυρών κατά μήκος του Δούναβη και του Έλβα, ενώ η Γερμανία ήταν ανάμεσα στα κράτη που επλήγησαν περισσότερο.
Ο φορέας του ασφαλιστικού τομέα στη Γερμανία GDV εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι εταιρείες του κλάδου ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με απαιτήσεις 2 δισεκ. ευρώ, ελαφρώς υψηλότερες από εκείνες μετά τις πλημμύρες του Έλβα (1,8 δισεκ. ευρώ) πριν από μία δεκαετία.
Οι πλημμύρες που είχαν πλήξει το ιστορικό κέντρο, την Παλαιά Πόλη της Πράγας, καθώς και άλλες πόλεις το 2002 είχαν στοιχίσει στις ασφαλιστικές εταιρείες περίπου 3,4 δισεκ. δολάρια.
Η μεγαλύτερη αντασφαλιστική εταιρεία του κόσμου, η Munich Re, αναμένεται να δημοσιεύσει τις δικές της εκτιμήσεις για τις οικονομικές ζημίες και το κόστος του ασφαλιστικού τομέα από τις πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη –που έπληξαν επίσης την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία– αύριο.
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings ανέμενε ζημίες ύψους 3 δισεκ. ευρώ στη Γερμανία, ενώ η εταιρεία του ασφαλιστικού τομέα Willis προέβλεπε ζημίες 4 δισεκ. ευρώ. Η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης, η Allianz, έχει προβλέψει ζημίες 500 εκατ. ευρώ για την ίδια από τις πλημμύρες στις κεντροευρωπαϊκές χώρες, μέρος των οποίων θα καλυφθούν από αντασφαλιστικές εταιρείες.

 

NewsIt.gr