Μήνυμα συμπαράστασης προς την ομογένεια και το λαό της Αιγύπτου

 

Μήνυμα αγωνίας, φιλίας και συμπαράστασης προς τον αιγυπτιακό λαό απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησής του με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο τον Β’.
«Την Ελλάδα τη συνδέει με την Αίγυπτο στενός ιστορικός και πολιτιστικός δεσμός» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος είναι χώρα-«κλειδί» για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και, για τη δική μας εξωτερική πολιτική, κομβικό σημείο.
Ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με πολύ μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις και σημείωσε ότι η κλιμάκωση της βίας μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση.
Εξέφρασε την ελπίδα για σταθεροποίηση της κατάστασης και αποκλιμάκωση της βίας, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, ώστε η Αίγυπτος να ακολουθήσει τον δημοκρατικό της δρόμο.
«Να λειτουργήσει και πάλι το Σύνταγμα, να οδηγηθεί και πάλι η χώρα σε ελεύθερες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, να αποφευχθεί κάθε είδους σύγκρουση και, βεβαίως, να λειτουργήσει η ελεύθερη βούληση του αιγυπτιακού λαού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πατριάρχη, αφού εξήρε το τεράστιο ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο σε όλη την αφρικανική ήπειρο, υπογράμμισε ότι το βασικό αντικείμενο της συζήτησης τους ήταν η βαθιά κρίση στην Αίγυπτο και ειδικότερα, η κατάσταση που επικρατεί και οι κίνδυνοι που υπάρχουν.
Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τόσο το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όσο και όλοι οι ναοί που υπάρχουν και τα ιδρύματα, είναι σε κατάσταση απολύτου ασφαλείας και σημείωσε ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός προς την Ορθοδοξία, προς τους ελληνορθόδοξους κληρικούς και τον Πατριάρχη.
Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον κ. Βενιζέλο για τη στήριξη και εξέφρασε την αγωνία του και τον πόνο του για τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο.
Μάλιστα, σημείωσε ότι δίνει κουράγιο και δύναμη στους Έλληνες της Αιγύπτου και πρόσθεσε ότι «ο αιγυπτιακός λαός, με πολύ σεβασμό, είναι κοντά μας».
Καταλήγοντας, ο Πατριάρχης χαρακτήρισε την Αίγυπτο «πόρτα» της Αφρικής, σημειώνοντας ότι είναι μια τεράστια χώρα που θα παίξει σημαντικό ρόλο και πρόσθεσε ότι «δεν μας χωρίζει, αλλά μας ενώνει το Λιβυκό πέλαγος».

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι πάντα μεγάλη χαρά και τιμή για μένα να συναντώ τον Μακαριώτατο και να συζητώ μαζί του για το τεράστιο ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στην Αίγυπτο και όλη την αφρικανική ήπειρο.
Στην πραγματικότητα, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ο Μακαριώτατος, οι Αρχιερείς, ο κλήρος, τα ιδρύματα που υπάρχουν σε όλες τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου, είναι μία παρουσία όχι μόνον χριστιανική, ορθόδοξη, αλλά και εθνική, ελληνική.
Βεβαίως, σήμερα το βασικό αντικείμενο της συζήτησής μας ήταν η βαθιά κρίση στην Αίγυπτο, η κατάσταση που επικρατεί, οι κίνδυνοι που υπάρχουν.
Χαίρομαι γιατί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όλοι οι ναοί, όλα τα ιδρύματα, είναι σε κατάσταση απολύτου ασφάλειας, υπάρχει πλήρης σεβασμός προς την Ορθοδοξία, προς τους ελληνορθόδοξους κληρικούς μας, προς τον Πατριάρχη προσωπικά.
Έχουμε στενή συνεργασία με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και θα την εμβαθύνουμε σε όλους τους τομείς, γιατί για μας είναι πάντα το προκεχωρημένο φυλάκιό μας στην αφρικανική ήπειρο.
Με την ευκαιρία αυτή και με την παρουσία του Μακαριωτάτου, θέλω να απευθύνω ένα μήνυμα αγωνίας, φιλίας και συμπαράστασης προς τον αιγυπτιακό λαό.
Την Ελλάδα τη συνδέει με την Αίγυπτο στενός ιστορικός, πολιτιστικός δεσμός. Η Αίγυπτος είναι χώρα-κλειδί για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Και για τη δική μας εξωτερική πολιτική είναι κομβικό σημείο η Αίγυπτος.
Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις. Η κλιμάκωση της βίας μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση.
Και γι΄αυτό η προτροπή μας, η ευχή μας και η ελπίδα μας είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να αποκλιμακωθεί η βία και να ακολουθήσει, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, η Αίγυπτος τον δημοκρατικό της δρόμο. Να οδηγηθεί στο δρόμο της, όσο γίνεται, συντομότερης αποκατάστασης των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών.
Να λειτουργήσει ξανά το Σύνταγμα, να οδηγηθεί η χώρα σε ελεύθερες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, να αποφευχθεί κάθε είδους σύγκρουση και βεβαίως να λειτουργήσει η ελεύθερη βούληση του αιγυπτιακού λαού.
Αυτή είναι η ευχή μας, αυτή είναι η αγωνία μας.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Πρόεδρέ μου, θα ήθελα κι εγώ να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Έφτασα από την Αίγυπτο με πολλή αγωνία, με πολύ πόνο καρδιάς.
Ζω τα γεγονότα κάθε ημέρα, περπατώντας έξω από το Πατριαρχείο, πηγαίνοντας στα μοναστήρια, παίρνοντας τηλέφωνο, επικοινωνώντας με όλους τους Έλληνες που ζουν στην Αίγυπτο, να τους δίνω κουράγιο, να τους δίνω δύναμη.
Ήρθα στην πατρίδα μου, ήρθα κοντά σας, για να σας πω ένα μεγάλο-μεγάλο ευχαριστώ. Μετά από λίγο επιστρέφω και πάλι πίσω, να πω στον ελληνισμό, στους αραβόφωνους, στους αδελφούς μας εκεί στους μουσουλμάνους που συναντώ κάθε ημέρα απλά ταπεινά ότι η Ελλάδα είναι κοντά μας.
Είναι, Πρόεδρέ μου, ο αιγυπτιακός λαός ένας λαός που μας λατρεύουν μόνο με το άκουσμα της λέξης Yunan (Έλληνας). Ο Έλληνας από τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι σήμερα με πολύ σεβασμό είναι κοντά μας.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την αγάπη σας για το μεγάλο μας ιεραποστολικό έργο σε ολόκληρη την Αφρική, την ήπειρο του μέλλοντος.
Την Αίγυπτο, Πρόεδρέ μου, την ονομάζω «η πόρτα της Αφρικής» και είναι μια χώρα τεράστια, που θα παίξει μεγάλο ρόλο.
Σας ευχαριστώ για τις σκέψεις που κάνατε γιατί δημοκρατικά πρέπει να προχωρήσει, γιατί δεν μας χωρίζει αλλά μας ενώνει το Λιβυκό Πέλαγος.
Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου κι εσάς κύριοι του Υπουργείου Εξωτερικών.