Ραντεβού στη μακεδονική γη, στην επέτειο των εκατό χρόνων από την απελευθέρωσή της, έδωσαν οι Μακεδόνες

Jul 9, 2013 @ 10:00

Jul 8, 2013 @ 20:41

Ραντεβού στη μακεδονική γη, στην επέτειο των εκατό χρόνων από την απελευθέρωσή της, έδωσαν περισσότεροι από διακόσιοι Μακεδόνες απ’ όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο των εργασιών του 11ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων και του 67ου συνεδρίου της Παμμακεδονικής ΗΠΑ, στο Αλεξάνδρειο Ίδρυμα, στο Λιτόχωρο της Πιερίας.
«Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική», είναι το ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα που αντήχησε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, χάρη στο έργο και τις προσπάθειες των αποδήμων Μακεδόνων, τόνισε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών.
«Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όλοι εκείνοι που επιμένουν σκανδαλωδώς να παραχαράσσουν την ιστορία, επιχειρώντας να οικειοποιηθούν κάτι που δεν τους ανήκει», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καράογλου και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς έχουμε λαμπρή ιστορία και δεν χρειάζεται να την κατασκευάσουμε. Έχουμε πλούσιο πολιτισμό και δεν καπηλευόμαστε των γειτονικών χωρών».
Ο υπουργός επισήμανε ακόμη, ότι το όραμα των Βαλκανίων της ευημερίας, της ειρήνης, της σταθερότητας, και της συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ, για το οποίο η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά, μπορεί να πραγματοποιηθεί, μόνο αν όλοι οι λαοί της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εργαστούν σκληρά από κοινού. Σημείωσε, ακόμη, ότι στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων η Ελλάδα θέλει δίπλα της τους απόδημους, που έτσι και αλλιώς εκπληρώνουν, όπως είπε, στο ακέραιο το εθνικό και πατριωτικό τους χρέος.
«Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις για περισσότερο από μισό αιώνα, υπηρετούν με συνέπεια τη Μακεδονία και Ελληνισμό, αποτελώντας τη θεμέλιο λίθο ενός ισχυρού και ακμαίου οικουμενικού ελληνισμού», τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης εξαίροντας το έργο των απόδημων Μακεδόνων.
«Η συνεισφορά της Παμμακεδονικής Ένωσης στις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα για την αναστήλωση της εικόνας της και της αξιοπιστίας της διεθνώς, αλλά και για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας απέναντι στην παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων είναι ανεκτίμητη», είπε, από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, Κώστας Χατζηστεφανίδης ,τόνισε στο χαιρετισμό του ότι η θέση της οργάνωσης είναι αμετάβλητη και δεν αποδέχεται τον όρο Μακεδονία ή παράγωγο του στην ονομασία της ΠΓΔΜ.
«Οι καιροί επιβάλλουν να δράσουμε ενωμένοι και με ομοψυχία και να συμβάλλουμε εις μια σωστή λύση του ονόματος των γειτόνων μας, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία κατά τρόπο που τους εξυπηρετεί», πρόσθεσε.
Εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου και του υφυπουργού, αρμοδίου για θέματα αποδήμου Ελληνισμού, ‘Ακη Γεροντόπουλου , χαιρέτισε την εκδήλωση ο γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, πρέσβης Γιώργος Μαρκαντωνάτος, ο οποίος εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς του Έλληνες της διασποράς για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν «για την εξέλιξη των εθνικών θεμάτων μας και την προάσπιση της ιστορικής αλήθειας, για την αναβάθμιση των θέσεων της πατρίδας μας στις χώρες τους και την προβολή της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Τόνισε, δε, ότι «η Ελληνική Πολιτεία επιθυμεί να είναι πάντοτε κοντά σας. Ακόμη και υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, προσπαθούμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να νοιώθετε την παρουσία και το άμεσο ενδιαφέρον της μητέρας-Πατρίδας».
Την αποφασιστικότητα των απανταχού Μακεδόνων, να συνεχίσουν τον αγώνα για την προάσπιση του ονόματος της Μακεδονίας, εξέφρασαν στον χαιρετισμό τους οι πρόεδροι των Παμμακεδονικών Ενώσεων, Ευρώπης, Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Οντάριο Καναδά, κα. Νικολαίδου, Καναδά, Μιχάλης Κοντογεωργίου Αφρικής, Αγγελική Ζαμάνη και Μελβούρνης Αυστραλίας, Δημήτρης Μηνάς.
Στην έναρξη των εργασιών παρεβρέθηκαν και 25 γερουσιαστές και βουλευτές ελληνικής καταγωγής, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, Γιάννη Πανταζόπουλο. Χαιρετίζοντας τους συνέδρους, ο πρόεδρος της ΠΑΔΕΕ, ένωσε τη φωνή των 250 και πλέον ομογενών βουλευτών με αυτή των απανταχού Μακεδόνων για την εξεύρεση, όπως είπε, μιας δίκαιης λύσης για το όνομα της Μακεδονίας. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η ΠΑΔΕΕ, “ειδικότερα στην κρίσιμη περίοδο που περνάει η χώρα μας, καταβάλλει προσπάθειες για την ενίσχυση των οικονομικών και όχι μόνο δεσμών της Ελλάδας με τις χώρες όπου εκλέγονται”.
Χαιρετισμό απηύθυναν, ακόμη, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου, και ο πρόεδρος του Μουσείου Ακροπόλεως, ένας από τους πρωτεργάτες για τη θεμελίωση του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος, Δημήτρης Παντερμανλής.
Την τελετή έναρξης πλαισίωσαν η Φιλαρμονική Λιτοχώρου, η χορωδία και η παιδική ορχήστρα του Δίου και τα χορευτικά συγκροτήματα των ομογενειακών οργανώσεων Φιλαδέλφειας και Βοστώνης , καθώς και της Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης.
Οι εργασίες του 67ου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής ΗΠΑ θα ολοκληρωθούν με την εκλογή, την Πέμπτη, του νέου διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης.
Το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο, στη Φλώρινα.

Πηγή: express.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Κυριακή 7 ΙουλίουΣυναυλία στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου προς τιμήν των Απανταχού Αποδήμων Μακεδόνων με τους εξαίρετους καλλιτέχνες Γεώργιο Νταλάρα και Γλυκερία.Δευτέρα 8 ΙουλίουΕγγραφή Αντιπροσώπων5:00-6:00 μμ: Τελευταία συνεδρίαση του Υπάτου Συμβουλίου5:00-6:00 μμ Αντάμωμα Νεολαίας6:00 pm: Υποδοχή συνέδρων και χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Γραμματείας του Αλεξανδρείου, κ. Γεώργιο Παπαστεργίου. Εκλογή Προεδρείου Συνεδρίου8:00 μμ-11:00 μμ: Επίσημη Έναρξη του Παγκοσμίου Συνεδρίου των Αποδήμων με συμμετοχή Ελλαδικών συλλόγων από τον Πρωθυπουργό.Δεξίωση: Θα παρουσιάσει πρόγραμμα η Παιδική Ορχήστρα και Χορωδία του Δίου, η Φιλαρμονική του Λιτοχώρου και χορευτικά συγκροτήματα της Νεολαίας θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς. Συντονιστής της βραδιάς ο Δήμαρχος του Λιτοχώρου κ. Γεώργιος Παπαθανασίου.Τρίτη 9 Ιουλίου

9:00 πμ-12:00 Εγγραφή και Εργασίες του Συνεδρίου

12:00: Εκδρομή στον Όλυμπο και γεύμα σε εστιατόριο που σερβίρει εξαιρετική φασολάδα.

6:00-8:00 μμ: Συνεδρίαση Αντιπροσώπων.

Τετάρτη 10 Ιουλίου

9:00 πμ-12:00: Εγγραφή Αντιπροσώπων και Εργασίες του Συνεδρίου

12:00: Εκδρομή και γεύμα στον Άγιο Παντελεήμονα, ελεύθερο απόγευμα στις όμορφες, κοντινές παραλίες.

6:00-8:00μμ Συνεδρίαση Αντιπροσώπων

9:00 μμ: Εκδήλωση Νεολαίας στην παραλία.
Πέμπτη 11 Ιουλίου

9:00 πμ – 12:00: Εργασίες Συνεδρίου και εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Παμμακεδονικής ΗΠΑ

12:00 -1: 30 μμ: Ελεύθερη ώρα για γεύμα.

1:30 – 3:00 μμ: Παγκόσμια συνεδρίαση του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου και εκλογή Προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου Ανωτάτης Αρχής.

3:00-7:00 μμ: Γενική Συνέλευση Εκτελεστικής Γραμματείας και εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

9:00 μμ: Επίσημο Δείπνο στο προαύλιο του Αλεξανδρείου. Ορκωμοσία των Νέο-εκλεγέντων Αξιωματούχων.

 

Παρασκευή 12 Ιουλίου

 

Εκδρομή στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο όρος Μπούρινο, Κοζάνης http://www.mouseio-kozanis.gr/content/view/21/67/lang,el/ όπου το 1878 έλαβε χώρα η πρώτη οργανωμένη επανάσταση στη Μακεδονία εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επίσκεψη στην πόλη της Αιανής Κοζάνης. Αναχώρηση για τη Φλώρινα για να συμμετάσχουμε στις συνεδριακές εργασίες του 11ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου και στο 3ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα στη Σιταριά Φλώρινας.

alejandreion%202%20 Alejand
Σε λίγο αναλυτικό ρεπορτάζ.