Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το Βέλγιο για την Αίγυπτο

Έντονη ανησυχία στη Ρωσία για τις ταραχές στην Αίγυπτο. Δωρεά 1 δισ. δολάρια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την Αίγυπτο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της Μόσχας σχετικά με τον κίνδυνο να συνεχιστούν οι ταραχές στην Αίγυπτο μετά την αποπομπή του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, καλώντας να γίνει προσπάθεια για μια ειρηνική πολιτική μετάβαση.
Η ανατροπή του Μόρσι από το στρατό την περασμένη εβδομάδα έχει ήδη πυροδοτήσει αιματηρές ταραχές ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του σε όλη τη χώρα, ενώ εγείρει φόβους ότι τα μέλη και οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας μπορεί να εξωθηθούν να ενταχθούν σε πιο ακραίες οργανώσεις.
Η Ρωσία, η οποία πωλεί σιτηρά στην Αίγυπτο και προσπαθεί να ενισχύσει την επιρροή στην Μέση Ανατολή, είναι ανήσυχη όσον αφορά την πορεία του πολιτικού ισλάμ, καθώς το Κρεμλίνο πασχίζει να αντιμετωπίσει μια εξέγερση ένοπλων ισλαμιστών στο έδαφός της.
«Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες οι οποίες έχουν στόχο να τερματιστεί κάθε εκδήλωση βίας και σύγκρουσης, οι οποίες έχουν στόχο να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», ανέφερε ο Λαβρόφ ερωτηθείς σχετικά με την Αίγυπτο κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε εκφράσει το σαββατοκύριακο την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η κατάσταση στην Αίγυπτο να κλιμακωθεί σε μια εμφύλια σύρραξη.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για τις συνέπειες των εξεγέρσεων της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, ενώ έχει προσφέρει στήριξη στον Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ένοπλη εξέγερση εναντίον του.
Το 2003, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε θέσει εκτός νόμου την Μουσουλμανική Αδελφότητα χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική οργάνωση, ενώ στο παρελθόν την είχε κατηγορήσει ότι υποστηρίζει τους αντάρτες που επιδιώκουν την δημιουργία ενός ισλαμιστικού κράτους στον μουσουλμανικό Βόρειο Καύκασο.

Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το Βέλγιο

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Βελγίου εξέδωσε σήμερα ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συμβουλεύει τους υπηκόους της χώρας να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο εάν η παρουσία τους στη χώρα αυτή δεν είναι εντελώς απαραίτητη, καθώς και στους παραθεριστές να μην την επιλέξουν ως τουριστικό προορισμό, περιλαμβανομένων και δημοφιλών θερέτρων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο. Η κατάσταση, επισήμανε η βελγική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, είναι ιδιαίτερα τεταμένη στο Κάιρο, όπου τουλάχιστον 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες κατά την διάρκεια μιας διαδήλωσης υποστηρικτών του Μόρσι.

Δωρεά 1 δισ. δολάρια στην Αίγυπτο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν να χορηγήσουν μια δωρεά 1 δισεκ. δολαρίων και να δανείσουν άλλα 2 δισεκ. δολάρια στην Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε σήμερα μία πηγή προσκείμενη στις διμερείς συνομιλίες που διεξάγονται για το θέμα αυτό.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, το ποσό αναμένεται να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου πακέτου χρηματοδότησης της Αιγύπτου από τα ΗΑΕ. Το δάνειο θα χορηγηθεί υπό μορφή τοποθέτησης στο αποθεματικό της κεντρικής τράπεζας της Αιγύπτου, ενώ το επιτόκιο και το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής του δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.
Η ίδια πηγή είπε ότι η Σαουδική Αραβία αναμένεται να δανείσει επίσης στην Αίγυπτο 2 δισεκ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί μέσα σε δύο ημέρες.

Πηγή: NewsIt.gr