Αποχωρεί ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξαιτίας του σκανδάλου υποκλοπών

Την παραίτησή του και τη διεξαγωγή νέων εκλογων πρότεινε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με την δράση της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας του.

Οι ως σήμερα σύμμαχοι του Γιουνκέρ Σοσιαλιστές είχαν καταθέσει στη Βουλή πρόταση με την οποία αξίωναν την διάλυση του σώματος και την επίσπευση των εκλογών, που κανονικά επρόκειτο να διεξαχθούν σε τρεις μήνες.

Με την κατάθεση της πρότασης, ο επί 18 χρόνια πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε ότι πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του το πρωί της Πέμπτης στον αρχηγό του κράτους, αφού πρώτα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

Ο Γιούνκερ νωρίτερα την Τετάρτη, μιλώντας στη Βουλή, αρνήθηκε ότι έχει προσωπικές ευθύνες για τα σφάλματα ή τις παραλείψεις της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας.

«Με κάθε καλή πρόθεση, δεν μπορώ να αναγνωρίσω ότι έχω προσωπική ευθύνη», είπε ο Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της δίωρης ομιλίας, όπου απάντησε σε όλες τις σε βάρος του κατηγορίες που προέκυψαν από την έρευνα επιτροπής της Βουλής του Μεγάλου Δουκάτου.

Όπως παραδέχτηκε «η μυστική υπηρεσία δεν ήταν πρώτη προτεραιότητά μου», αλλά ευχήθηκε το Λουξεμβούργο ποτέ να μην έχει πρωθυπουργό «που θα βλέπει τη μυστική υπηρεσία σαν προτεραιότητα».

Ο Γιούνκερ προκάλεσε τη Βουλή να προχωρήσει σε ψήφο δυσπιστίας εάν διαφωνεί μαζί του. Η αντιπολίτευση δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια.

Έρευνα κοινοβουλευτικής επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα προ ημερών έφερε στελέχη της μυστικής υπηρεσίας SREL να παγίδευαν με κοριούς πολιτικούς και να δέχτηκαν μίζες.

Ακόμη κατηγορούσε τον Γιούνκερ ότι έχασε τον έλεγχο πάνω στην μυστική υπηρεσία της χώρας και δεν ενημέρωνε αρκετά συχνά το κοινοβούλιο για παράνομες δραστηριότητες.

Newsroom ΔΟΛ