Διαρροή σε Boeing με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο

Αεροσκάφος τύπου Boeing 777 της εταιρείας Japan Airlines με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο επέστρεψε χθες Δευτέρα στο Τόκιο όταν το πλήρωμά του εντόπισε διαρροή στο υδραυλικό σύστημα που ελέγχει τα πτερύγιά του, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία.

Το περιστατικό συνέβη τρεις ημέρες μετά την συντριβή αεροσκάφους του ίδιου τύπου, της εταιρείας Asiana, στο Σαν Φρανσίσκο κατά την προσέγγισή του στο αεροδρόμιο με πολύ μικρότερη ταχύτητα του κανονικού. Από το δυστύχημα σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.

Το αεροπλάνο με 236 επιβάτες επέστρεψε στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο ύστερα από τρεις ώρες και 20 λεπτά από την ώρα αναχώρησής του. Μηχανικοί ερευνούν τα αίτια της διαρροής, δήλωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής αεροπορικής εταιρείας.

Δύο κινέζες έφηβες, οι οποίες μετέβαιναν σε θερινή κατασκήνωση στις ΗΠΑ, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 180 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο δυστύχημα του Σαν Φρανσίσκο–το πρώτο μοιραίο αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο εμπλέκεται Boeing 777 από το 1995 που ξεκίνησε δρομολόγια.

Λίγες ώρες μετά το αεροπορικό δυστύχημα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Asiana Γιούν Γιανγκ-ντου δήλωσε ότι το αεροσκάφος δεν φαίνεται να είχε πρόβλημα.

Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας Asiana Airlines υπερασπίστηκε σήμερα τη φήμη της εταιρείας και την τιμή του προσωπικού της τονίζοντας ότι ο κυβερνήτης του Μπόινγκ 777-200 που συνετρίβη το Σάββατο στο Σαν Φρανσίσκο, καθώς και ο εκπαιδευτής του, είναι “πολύ έμπειροι και ικανοί”.

Ο Γιον Γιουνγκ-Ντο σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ πριν αναχωρήσει για το Σαν Φρανσίσκο όπου θα συναντηθεί με αξιωματούχους της αμερικανικής πολιτικής αεροπορίας, δήλωσε ότι “αισθάνεται τεράστια ευθύνη απέναντι στα θύματα του δυστυχήματος”.

Ο Γιον πρόσθεσε ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους Λι Κανγκ-Κουκ, ακολούθησε “το συνήθη τύπο εκπαίδευσης που ακολουθούν και οι άλλες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο”.

Ο Γιον δεσμεύτηκε, με κίνδυνο να δώσει λαβή για επικρίσεις, να να βελτιώσει την εκπαίδευση των πιλότων του σε προσομοιωτές.

Νωρίτερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο εκπαιδευτής που είχε αναλάβει την εκπαίδευση του κυβερνήτη του Μπόινγκ 777-200 είχε μόλις πάρει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Σύμφωνα με την Asiana, ο Λι Γιουνγκ-Μιν, ένας πολύ έμπειρος πιλότος, πήρε την άδεια του εκπαιδευτή ένα μόλις μήνα πριν από το δυστύχημα.  Ο Λι Γιουνγκ-Μιν είχε αναλάβει να εκπαιδεύσει το συνάδελφό του Λι Κανγκ-Κουκ, ο οποίος επεχείρησε για πρώτη φορά, στο Σαν Φρανσίσκο, να προσγειώσει ένα αεροσκάφος αυτού του τύπου.

“Αυτό δεν είναι ασύνηθες. Πάντα υπάρχει η πρώτη φορά για κάποιον εκπαιδευτή”, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στη Σεούλ. “Ο εκπαιδευτής έχει στο ενεργητικό του χιλιάδες ώρες πτήσης, οι 3.000 από τις οποίες, σε Μπόινγκ 777”, τόνισε η ίδια εκπρόσωπος.

Οι ανακριτές έχουν αρχίσει να παίρνουν κατάθεση από τους τέσσερις πιλότους ενώ τα μέχρι τώρα στοιχεία ενισχύουν την εκδοχή του ανθρώπινου λάθους. Οι νοτιοκορεατικές αρχές αποκάλυψαν ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, ο 46χρονος Λι Κανγκ-Κουκ, 46 ετών, είχε πραγματοποιήσει μόλις 43 ώρες πτήσεις σε Μπόινγκ 777-200, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. “Αυτή ήταν το πρώτο επίσημο ταξίδι του με ένα 777”, δήλωσε η Ντέμπορα Χέρσμαν, πρόεδρος της αμερικανικής υπηρεσίας σφάλειας των Μεταφορών (NTSB). Σύμφωνα με την Χέρσμαν, το αεροσκάφος πλησίασε το διάδρομο προσγείωσης με πολύ μικρή ταχύτητα.

Η καταγραφή των συνομιλιών αποκάλυψε ότι το πλήρωμα επεχείρησε να αναπτύξει ταχύτητα και ότι ζήτησε από τον πύργο ελέγχου άδεια να ματαιώσει την προσγείωση και να πάρει πάλι ύψος, αλλά ήταν πολύ αργά.

Η Χέρσμαν τόνισε πάντως ότι η έρευνα είναι ακόμα στα πρώτα στάδια για να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται πράγματι για σφάλμα του πιλότου και να αποκλεισθεί κάθε άλλη υπόθεση. Δυο 16χρονες Κινέζες σκοτώθηκαν και 182 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, πολλοί από τους οποίους σοβαρά, κατά τη συντριβή του αεροσκάφους.